Tazminata belge engeli
Türkiye'nin 'Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması' uygulaması lafta kaldı. Çatışmaların yoğun yaşandığı 1990'lı yıllarda devletin zorla boşalttığı köylerine dönüşü sağlamak için çıkarılan Köye Dönüş Yasası'ndan yararlanmak için Mardin Valiliği'ne başvuran köylülerden 15 yıl öncesine ait hayvan tutanağı, fatura ve hayvancılık vergi kaydı gibi belgeler istendi. Köylülerin sözkonusu belgeleri komisyona sunamamaları nedeniyle komisyon hayvan zararlarını ödemeyi reddetti.
Midyat'a bağlı Sivrice köyünün devlet tarafından boşaltılan mezralarında oturan 91 köylü 2004'te 'Mardin Valiliği Zarar Tespit Komisyonu'na başvurarak zararların ödenmesini talep etti. Başvurunun üzerinden beş yıl geçtikten sonra komisyon, 30 köylünün başvurusunu tartışmalı bir şekilde karara bağladı. Komisyon, mahalli bilirkişilerin beyanlarına, köylülerin ahır ve samanlıkları bulunduğunu kanıtlamalarına rağmen hayvancılık yaptıklarına inanmadı. Komisyon ayrıca 15 yıl öncesine ait hayvan tutanağı, fatura ve hayvancılık vergi kaydı gibi belgeler istendi. Köylülerin sözkonusu belgeleri komisyona sunamalarını istedi. Köylülerin ürün zararının da büyük bir bölümünü karşılamayan komisyonun ilginç uygulamaları bununla da sınırlı kalmadı. Zararların ödenmesini isteyen kadın müracaatçılardan, eşlerinin sabıka kayıtları istendi. Komisyon, eşinin sabıka kaydını getirmeyen kadınların dosyasını karara bağlamadı.
Köylüler ise komisyonunu bu kararlarına ittiraz etti. Köylüler itiraz dilekçelerinde köylerinden göç ettikten sonra başka şehirlerde 11 yıl boyunca kirada kaldıklarını, ancak komisyon hiçbir başvurucunun kira zararını ödemeyi de kabul etmediğine işaret etti. 11 yıl boyunca ortalama 33 bin YTL kira zararı olduğunu belirten mağdur köylüler, evlerindeki hasarın karşılanması için de komik paraların ödendiğini belirtti. Bazı köylülerin müracaatlarının ise mezralardaki evlerinin zaten eski olduğu ve köyün boşaltıldığı tarihten önce köyü terk ettikleri gerekçesiyle, hiçbir ödeme yapmadıklarına dikkat çekti.
Zararların karşılanmamasını eleştiren DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, yasanın amacına uygun kullanılmadığını ve halkın mağduriyetinin arttığına dikkat çekti. Kaplan, 'Şimdiye kadar yapılan 275 bin başvurunun dörtte birinin sonuçlandığı, bunlardan 4 bin 700 kadarının da idari yargıya intikal ettiği görülmekte. İdari yargıda görülecek dava sayısı 30 bini aşabilecek ve muhtemelen de bunların 10 bini tekrar AİHM'e intikal edecektir. Başvuruların büyük çoğunluğunun reddedilmesi, halkın mağduriyetini daha da arttırmakta. Bu nedenle yasa amacına hizmet etmemekte' dedi.ANKARA / ANF
- http://kurdtime.blogspot.com/: Lice'de askerler köy yaktı!
- http://kurdtime.blogspot.com/: Başbakan’a Hedik sorusu ...
- http://kurdtime.blogspot.com/: Jitemci Aşiretleri fişledi köyleri ...
- Askerden 'Köyü Boşaltın' Taraması
- Taziye köyüne abluka
- » Tören Mizizex Köyü’nde
» Köyü askerler taradı - » ‘Köyünüzü yakarız’ tehdidi!
» Kürt köyünde katliam - 50 HÜCRE EVİ DAHA VAR
- Bir Ergenekon cephaneliği daha çıktı
- Köy yakanlar devrede
- İşte suç örgütü değil denilen TSK'nin vukuatları
- Kürdistan’a Bakış Hep Aynı ( Ecevit’in Gizli Arşivinden)
- Beyaz soykırım : Kürtlere siyasi ve askeri asimilasyon
- Genelkurmay’dan sonra bu da AKP'nin eylem planı
- TSK'ye ait olduğu belirtilen Eylem Planı'nda öncelikli hedef Kürtler oldu.
- ‘Yasak bölge’ mağdur ediyor
- DERSİM KATLİAMI TANIĞINDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
- Bir askerden vahşet itirafları
- TSK sınır köylerini boşaltmak istiyor
- Kürtlerin yüzelli yıldır süren özgürlük kavgası
0 Yorum:
Post a Comment