‘Yasak bölge’ mağdur ediyor

Şırnak Baro Başkanı Elçi, Batman Baro Başkanı Özevin ve Batman Çağdaş Gazetesi'nden Arslan 'geçici güvenlik bölgesi' uygulamasının bölgenin geçim kaynağı olan hayvancılığı etkilediğini, halkın can güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.

Türk Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden Şırnak, Cizre, Kasrik ve Mardin Mazıdağı'nda bazı bölgelerin 6 Haziran-30 Haziran tarihleri arasında 'geçici güvenlik bölgesi' ilan edildiğini duyurdu. Bianet'in görüştüğü Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, genelde askeri bölge yerlerinin, hayvancılıkla uğraşanların yayla olarak kullandıkları yerler olduğunu; ancak halkın artık oraları kullanamayacaklarını söyledi. Elçi, "Bu yıl çok kuraklık var, sıcak olduğu için hayvancılıkla uğraşanlar çok sıkıntılar yaşıyorlar. 1999'da 'silah bırakma'dan sonra çatışma süreci sona ermiş, yeni köyler inşa edilmişti, köylülerin şimdi yine köylerini boşaltmak zorunda kalacakları yolunda duyumlar alıyorum" dedi.

'Artık haber getiremeyeceğiz' Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arif Arslan, "Bazı bölgelerin geçici güvenlik bölgesi ilan edilmesinin gazetecilerin haber kaynaklarına ulaşmasını engellediğini, o bölgelerden sağlıklı haber alınamayacağını" söyledi. "Gazetecilik açısından sıkıntı ve risk doğacak. Kırsal alanlarda da korucuların 'bu bölgede haber yapmayın' uyarılarıyla karşılaşıyoruz. Şırnak'tan eskisi gibi rahat haber getiremeyeceğiz" diyen Arslan, "Halkın da özellikle geceleri ulaşımda çok zorlanacağını, güvenlik noktalarında 'dur' ihtarına uyamayanların sıkıntıyla karşılaşacaklarını" da belirtti. Arslan, şimdi OHAL dönemindeki sıkıntıların benzerlerinin yaşanacağını dile getirdi.

'Can güvenliği risk altında' Batman Baro Başkanı Sedat Özevin de "Bu bölgelerde halkın geçim kaynağı büyük oranda hayvancılık ancak artık kırsal alanlara çıkamayacaklar, bu imkandan mahrum kalacaklar" dedi. Özevin, yanlışlıkla ya da zorunluluktan geçici güvenlik bölgesine girenlerin can güvenliklerinin riske gireceğini vurguladı.BİA/ŞIRNAK

0 Yorum: