Üç yüz yıl sonra Kürt filozofu Ehmedê Xanî tek cilt kitapta Kürtçe, Türkçe ve İngilizce

AMED Anf- Kürtlerin en eski ve en önemli eserlerinden Mem û Zîn'in ölümsüz yazarı Kürt filozofu Ehmedê Xanî'nin ölümünün 300. yılında Diyarbakır'da tüm eserleri tek cilt kitapta toplandı. Lîs Yayınları tarafından Ehmedê Xanî- Hemû Berhem (Tüm Eserleri) olarak Kawa Nemir editörlüğüyle yayınlandı. Ayrıca 8. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde yazar, akademisyen ve araştırmacıların değişik ülkelerden katıldığı "Ehmedê Xanî Sempozyumu" iki gün boyunca büyük bir katılım ve Kürtçe, Türkçe, İngilizce simültane çeviriyle gerçekleşti.

XANÎ KÜRTLÜĞÜN HAFIZASINDA YANKILANIYOR

Ehmedê Xanî'nin toplu eserlerini yayınlamak, bu bakımdan geç kalınmış bir iş olarak ortaya çıktı. Ehmedê Xanî'nin çeşitli el yazmaları vasıtasıyla günümüze ulaşmış eserleri; Mem û Zîn (Mem ile Zîn) adlı büyük mesnevisi, Xanî'nin Kürt çocuklarının o zamanların entelektüellik ve aydınlanma dili olan Arapçayı kolayca öğrenebilmeleri için hazırladığı sözlük olan Nûbara Biçûkan (Küçüklerin Turfandası), Eqîdeya Îslamê (İslam Akdi) ve Eqîdeya Îmanê (İman Akdi) adlı iki eseri, bunun yanında onun Dîwan'ından sayılan şiirleri, Lîs Yayınları tarafından Bênder (Harman) adlı diziden, Bütün Eserleri adıyla tek bir kitap halinde, iyi bir baskıyla ve büyük bir emekle ilk kez basıldı.

TÜM ESERLERİ YENİDEN OKUNMALI!

Lîs Yayınları, bu alanda ilk adımı atmış olup, Ehmedê Xanî'nin beş kitaptan oluşan toplu eserleriyle, Bênder (Harman) dizisiyle, kurucu ve kanon Kürtçe eserleri yeniden edit edip basmaya başladı. Ehmedê Xanî ile ilgili çalışmalar yapmış olan usta, araştırmacı ve yazarlar, bu eserin emekçilerine güç verdi. Eserin editörlüğünü Kawa Nemir yaptı; Selîm Temo yazdığı önsözle Ehmedê Xanî'nin bütün eserlerini yeniden okumanın önemine işaret etti. Kürt edebiyatının babası sayılan Ehmedê Xanî'nin tüm eserlerine tek kitapla ulaşma imkanı bulacak okuyucuların bu fırsatı kaçırmayıp, derhal kitabı temin etmeleri önerilir.

384 sayfalık tek kitap olarak yayınlanan Ehmedê Xanî-Hemû Berhem, Lîs Yayınları'nın şu adresinden temin edilebilinir; Koop. Mah. Ofis Sanat Sokağı Dicle Apt. No:2 Yenişehir / Diyarbakır Tel: 0 412 228 97 76 wesanenlis@yahoo.com

0 Yorum: