Kerkük'te petrol havzası gerginliği!

Irak ile Güney Kürdistan hükümetleri arasında petrol yataklarının işletimi konusundaki çekişme büyüyor. Son olarak peşmerge güçleri Kerkük yakınlarındaki bir petrol havzasından Irak hükümetinin görevlendirdiği mühendisleri zorla çıkardı.

Adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir petrol yetkilisi yaptığı açıklamada Kerkük'ün kuzeyindeki Khurmala petrol havzasında görev yapan petrol işçilerinin dün öğlen saatlerinde peşmergeler tarafından zorla uzaklaştırıldığını söyledi. Günde 35 bin varil petrolün üretildiği bölgedeki tesisin müdahaleye rağmen çalışmaya devam ettiğini belirten Iraklı yetkili, havzanın Güney Kürdistan yönetimi ile Irak hükümeti arasındaki tartışmalı bir bölgede yer aldığını ifade etti.

Irak Petrol Bakanlığı olay üzerine Irak polisinin de yardımıyla işçileri petrol havzasına geri götürdü ancak bölgede gerginliğin sürdüğü bildirildi.

Mühendislerin bağlı olduğu Irak Drilling Co. adlı şirket ise olayı 'münferit' olarak nitelendirdi ve çalışmalarının aksamayacağını söyledi.

Olay yerindeki mühendislerden birinin ifadelerine göre bölgeye gelen peşmergeler işçilere petrol havzasının Kürdistan toprakları içinde yer aldığını ve burada çalışma yapamayacaklarını söyledi.Kerkük bölgesel konseyinin başkanı Rizgar Ali ise olayla ilgili herhangi bir bilgileri olmadığını söyledi.

Kürtler ile Bağdat hükümeti arasında petrol konusunda ciddi anlaşmazlıklar bulunuyor. Bu anlaşmazlıklara Kerkük konusunda yaşanan sınır anlaşmazlıkları da eklenince önümüzdeki günlerde gerginliğin daha da artacağı tahmin ediliyor.

Bölgedeki kaynaklar bu tür gerginliklerin çatışmaya dönüşmesinden endişe edildiğini söylüyor.ANF

0 Yorum: