Rizgarî Online/The Independent gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Federal Rezerv Bankası'nda yaklaşık 50 milyar dolar tutarındaki Irak parasını rehin tutarak, Irak hükümetini askeri bir anlaşma imzalamaya zorladığını iddia etti. Gazetenin haberine göre, "ABD'de mahkeme kararlarına bağlı Irak'a ait 20 milyar dolar var. Amerikalı müzakereciler Irak'ın askeri anlaşmayı imzalaması için bunu silah olarak kullanıyor. Birleşmiş Milletler, Irak'a müdahale için ABD'ye verdiği yetki süresi dolunca, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Irak'a ait dış rezervler şu anda, ABD başkanının başkanlık dokunulmazlığı altında. Yargının müdahale hakkı bulunmuyor.BM'nin ABD'ye verdiği yetki süresi bitip yeni bir düzenleme yapıldığında, Irak dış rezervine uygulanan ABD başkanlık koruması kalkabilir. Bu durumda Irak, aleyhindeki mahkeme kararları ile hemen 20 milyar dolarını kaybedebilir. ABD, Irak'a, dış rezervlerinin yüzde 40'ını kaybedebileceği tehdidinde bulunuyor. Çünkü Irak'ın bağımsızlığı hala, 1990'larda Saddam Hüseyin döneminde uygulanmaya başlanan BM yaptırımları ve kısıtlamalarının kıskacı altında.

Buna göre, Irak uluslararası güvenlik ve istikrara tehdit oluşturuyor. Bu durumun düzeltilmesi için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. ABD'nin bu konudaki teklifi ise Irak ve ABD arasında askeri bir anlaşma imzalanması.

Stratejik ittifak anlaşması imzalanması halinde Bush, bunu Senato'nun onayını sunmadan yürürlüğe koyma yetkisine sahip olacak.
Petrol fiyatlarının yükselmeye başlamasından bu yana da, Irak'ın dış rezervleri hızla yükseliyor. Fakat bu para, New York'taki Amerikan Federal Rezerv Bankası'nda tutuluyor. Rezervlerin kontrolü Irak hükümetine ait olmasına rağmen, ABD Hazinesi'nin rezervlerin muhafaza şekli üzerinde güçlü bir etkisi bulunuyor.

Iraklı yetkililer, geçen sene paralarını dolar dışında Euro gibi başka para birimleri arasında dağıtmak istediklerini bildirdiler. Fakat bu istek, ABD Hazinesi tarafından veto edildi. Amerikalı yetkililer, böyle bir olayın Amerikan dolarına karşı bir güvensizlik meydana getirmesinden çekindiler.

Iraklılar ise dünya piyasalarında doların hızla değer kaybetmesi karşısında dış rezervlerinde azalma olacağından endişe ediyor. Iraklı yetkililer, dış rezervlerini sadece dolar cinsinde tuttukları için yaklaşık 5 milyar dolar zarara uğradıklarını düşünüyor.

Iraklıların çoğu, ABD'nin askeri anlaşma imzalatarak işgalini kalıcı hale getirmeye çalıştığını düşünüyor."Yine Gazeteye göre, Amerikan tarafı Irak tarafına, Başkan George Bush'un 31 Temmuz'a kadar yeni anlaşmayı yürürlüğe koyma sözü verdiğini vurguladı.
Askeri anlaşmaya karşı çıkan Iraklı muhalifler ise, bu anlaşma ile Irak'ın ABD'nin bir uydusu olacağını ve ABD'nin ülkede 50'den fazla askeri üs kuracağını belirtiyor.

0 Yorum: