TSK'de intihar salgını: 5 ayda 26 asker öldü

Ordu 'intihar' ediyor!TSK'de şüpheli intiharlar giderek artıyor. Barış Köroğlu adlı gencin, askerliğini bitirdiği gün intihar etmesi, ordudaki 'intihar' vakalarını yeniden gündeme taşıdı. Sadece 2008'in ilk 5 ayında basına yansıyan bilgilere göre, 26 askerin cenazesi ya 'kaza' sonucu öldü ya da 'intihar' etti denilerek ailelerine gönderildi. Bazı askerlerin sırtlarından vurulmuş olmalarına rağmen 'intihar' olarak açıklanması kuşkuları iyice arttırdı.

TSK'de intihar salgını: 5 ayda 26 asker öldü ABD ve Rus ordusu, geçen yıl intihar eden asker sayısını açıkladı. Asker intiharlarının en çok yaşandığı ordu olan Türk Silahlı Kuvvetleri ise susuyor. Bir yılda kaç askerin intihar ettiği ya da intihar süsü verilerek öldürüldüğü kesin olarak bilinmese de, gazetelere yansıyan haberler olayın boyutlarını gösteriyor. 2008 yılının ilk 5 ayında 26 asker şüpheli bir şekilde öldü.

Gazetelere yansıyan haberlerden derlenen bilgilere göre, TSK içerisinde, 2008 yılının ilk 5 ayında 26 asker şüpheli bir şekilde öldü. Artan ölümler karşısında askeri yetkililer, 'askeri zayiat' ve 'başınız sağ olsun' açıklamasının ötesine gitmedi. 2008 yılı ikisi intihar, 3 askerin ölümüyle açıldı. İki intihar vakası da Mardin'de yaşandı. Mardin'in Midyat ilçesi askerlik şubesi önünde nöbet tutan Serdar Akçe ile Derik'in Soğukkuyu Jandarma Karakolu'nda askerlik yapan Emrah Yücekaya'nın intihar ettiği açıklandı. Yücekaya'nın intiharı oldukça şüpheliydi. Çünkü Yücekaya'nın intihar ettiği gün koğuş arkadaşı Ufuktan Alaylı da öldü.

Şubat ayında ise basına 3 askerin şüpheli ölümü yansıdı. Adıyamanlı Hamza Eren Erdin adlı bir kişi, askerlik yaptığı Elazığ'ın Palu ilçesinin Arındık Jandarma Karakolu'nda G-3 piyade tüfeğiyle intihar etti. Askerin intihar nedeni ise, 'geçirdiği bunalım' şeklinde açıklandı.

27 Şubat günü Samsun'da acemi birliğini tamamladıktan sonra Şırnak'taki Tabur Komutanlığı'na teslim edilen İsmail Taştop, sırtından aldığı kurşunla yaşamını yitirdi. Taştop'un İstanbul'daki ailesinin evine giden bir albay, aileye, 'Oğlunuz kışla içerisinde intihar etti. Oğlunuz şehit değildir' dedi. 29 Şubat'ta da Şırnak'ta askerlik yapan 21 yaşındaki Zonguldaklı Hüseyin Arı'nın, nöbet sırasında intihar ettiği öne sürüldü.

Mart ayında 7 ölüm Mart ayındaki ilk intihar haberi Batman'dan geldi. Sason İlçesi Acar Karakolu'nda görevli Ali Hüseyin Erdil adlı askerin 3 Mart günü intihar ettiği söylendi. Askerin intihar nedeni ise açıklanmadı. 13 Mart günü Dersim'de askerlik yapan Afyonlu Mutlu Ölçer'in önce trafik kazasında öldüğü, sonra da kaza kurşunuyla yaşamını yitirdiği açıklandı. 14 Mart'ta Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Haç Konaklama Tank Taburu'nda görevli bir askerin intihar ettiği iddia edildi. 17 Mart günü Diyarbakır'da askerlik yapan Caner Aydın, nöbet tuttuğu sırada, intihar etti. Çanakkale'de askerlik yapan asker A.K. ise, izin için gittiği İstanbul'da bir kamyonetin kasasında kendini asarak hayatına son verdi. 20 Mart'ta ise İstanbul'da askerlik yapan Muşlu Menduh Argöz, iki kurşunla öldürülmüş halde ailesine teslim edildi. Mart ayında, E.S.G adlı askerin Van'ın Başkale ilçesindeki intiharıyla kapandı.

Ölümler nisanda da sürdü 4 Nisan günü gazetelere Bitlis'in Mutki ilçesinde Tolga Kandemir'in, 'yanlışlıkla ateş alan silahından çıkan kurşunla' öldüğü ileri sürüldü. 7 Nisan'da Kayseri'deki Kara Kuvvetleri Komutanlığı İsmail Seydişehir Kışlası Mühimmat bölüğünde nöbet tutan Urfalı H.K. isimli askerin intihar ettiği açıklandı. Ankara'da Acemi Birliği'ni tamamlayarak izin için İstanbul'a giden 22 yaşındaki Partizan Gazetesi okuru Celal Derviş, arkadaşlarına askerlik sırasında gördüğü işkenceleri anlatarak, askere gitmeyeceğini söyledi. Derviş, iznini tamamladığı gün yola çıkmadan önce kendini yaktı. Edirne'de askerlik yapan Engin Çelik adlı demokrat gencin de intihar ettiği öne sürüldü.

Mayısta 8, haziranda 1 ölüm Mayıs ayında 8 asker şüpheli bir şekilde öldü. 5 Mayıs günü, Çorum İl Jandarma Komutanlığı'nda askerlik yapan Mustafa Dallı ve 11 Mayıs'ta adı gizlenen bir askerin intihar ettiği açıklandı. 13 Mayıs'ta Ağrı Doğubeyazıt'ta askerlik yapan Fırat Koçak'ın intihar ettiği öne sürüldü. İzmir'de ise 22 Mayıs'ta Bornova'da bulunan 57. Topçu Tugayı'nda askerlik yapan Gökhan Barutçu, Balçova'daki Teleferik Tesisleri yanındaki ağaçlık alanda iple kendini ağaca asarak yaşamına son verdi. Foça Komanda Taburu'nda da bir asker intihar ederken, bir asker intihar girişiminde bulundu. Askerlerin, gördükleri işkence nedeniyle intihar ettiği öğrenildi. Mayıs ayının son intiharı ise Malatya'da yaşandı. Malatyalı Barış Köroğlu, Erzurum'daki birliğinden terhis olduktan beş saat sonra intihar etti. Haziran ayının ilk intiharı ise dün yaşandı. Adapazarı Tank Palet Fabrikası'nda görevli iken tayini Şırnak'a çıkan Uzman Çavuş Serdar Arslan başına tabancayla ateş ederek intihar etti. İZMİR - ANF A. Can Demir

0 Yorum: