İlk kez Kürtçe için miting düzenliyor

 

/ ANF-Kürt Dil ve Eğitim Hareketi'nin (TZPKurdî) sözcüsü Qahır Bateyi, Kürtçe'ye yönelik baskılara karşı herkesi 10 Haziran'da Yüksekova'da düzenlenecek mitingi katılmaya çağırdı.

10 Haziran günü Yüksekova'da 'Artık Yeter Dilimizle Eğitim İstiyoruz' mitingini gerçekleştiren TZPKurdî sözcüsü Bateyi eylemlerini 'asimilasyon ve oto-asimilasyona karşı başkaldırı' olarak değerlendiriyor.

TZPKurdî 2006 yılından bu yana Kürt dili üzerindeki baskılara son verilmesi için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bir yandan Kürt eğitmenler yetiştirirken, diğer yandan örgütleme çalışmaları, dil kursları, paneller gibi etkinliklerle çalışmalarını sürdürüyor. Hareket şimdi de mitingler serisine başlıyor.

Mitinglerin ilki 10 Haziran'da Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yapılacak. Bütün Yüksekova halkını eylemlerine çağıran TZPKurdî Sözcüsü Qahir Bateyî, ''Tüm teknik çalışmalar tamamlandı. 10 Haziran'da herkesi Yüksekova'da futbol sahasına bekliyoruz. Biz bu eylemimizi Kürt halkı ve Kürt dili açısından tarihi bir miting olarak ele alıyoruz. Başta Yüksekova, Hakkari, Çukurca ve Şemdinli'deki halkımıza çağrımız, yediden yetmişe her kesin Kürt ulusal kıyafetleri ile bu mitinge katılmalarını, bir günlük tüm işlerini bırakıp ulusal bir bilinçle mitinge sahip çıkmalarını istiyoruz" dedi.

Eylemlerinin asimilasyon ve oto-asimilasyona karşı bir başkaldırı olduğunu söyleyen Bateyi, "Yüksekova mitingi bir başlangıç. Bundan sonra da 'artık yeter anadilimizde eğitim istiyoruz' mitinglerini sürdüreceğiz. Sonbaharda ise Diyarbakır'da büyük bir miting planlıyoruz" şeklinde konuştu. 80 yıl boyunca Kürt dili ve kültürü üzerindeki büyük bir asimilasyon politikasının sürdürüldüğünü anlatan Bateyi şöyle dedi: "Bu asimilasyon sonunda Kürt dili üzerine büyük bir tahribat gerçekleşti. Bu politikalar sonucunda oto-asimilasyonda başladı. Böylece Kürt dili büyük bir tehlikeyle, yok olmayla karşı karşıya kaldı. Şimdi biz bunlara dur diyoruz. İlk kez Kürt dili için böyle Kürdi bir miting düzenleniyor."

0 Yorum: