Kürdistan ittifak listesi, BM’nin Kerkük önerisine sıcak bakıyor

parlementokurdistan Rizgarî Online/Federal mecliste siyasi gruplar arasında büyük tartışmalara neden olan Kerkük İl meclis seçimleri ile ilgili yasa tasarısının anayasaya aykırı bir şekilde onaylanmasının ardından BM yeni bir öneri sundu. Bugün sabah saatlerinden akşama kadar BM’nin Kerkük İl meclis seçimlerine ilişkin federal meclise sunduğu öneriyi değerlendirmeye alan Kürdistan İttifak listesi, söz konusu öneriden razı olduğunu açıkladı. Konuya ilişkin PNA’ya özel konuşan Kürdistan İttifak listesinden federal meclise üye Abndullah Elyaweyi, ‘’ bugün BM’nin Kerkük seçimlerine ilişkin sunduğu öneri görüşlerimize çok yakın, bizim ve Şii İtilaf listesinin öneri konusunda herhangi bir kaygımız yok fakat Sunni kesiminde bazı grupların öneriye henüz sıcak bakmadı’’ şeklinde konuştu.
Sunni gruplarının yarına kadar BM’nin önerisine razı olmaları durumunda federal meclisin Cumartesi günü olağanüstü toplanacağını belirten Kürt parlamenter ‘’ böylece Kerkük seçimlerine ilişkin ‘yeni bir yasa tasarısı’ bütün tarafların uzlaşmasıyla meclisten geçecek’’ dedi.
Kerkük yerel seçimlere ilişkin yasa tasarısı Kürdistan İttifak listesinin meclisi terk etmesine rağmen meclis başkanı Meşhedani’nin gizli oturum kararıyla onaylanmıştı. Bu da özellikle Kürdistan Bölge yönetiminin sert tepkisine yol açmıştı

Rızgar Ali, "140. maddenin uygulanması en hassas kırmızı çizgimizdir"
Öte yandan Türk haber ajanslarının iddiasına göre Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürdistan ittifak listesi acil olarak toplanarak Parlamento kararını tanımayacaklarını açıkladı.
Kerkük Kürdistan Listesi Başkanı Rızgar Ali, 140. maddenin uygulanmasının en hassas kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti.
Rızgar Ali, "140. maddenin uygulanması en hassas kırmızı çizgimizdir. Bu uygulanmazsa anayasanın 24. maddesini tanımıyoruz. Parlamento'nun Kerkük için almış olduğu hiçbir kararı tanımıyoruz" şeklinde konuştu.
Kerkük İl Meclisi'nde bugün acil olarak toplanan Kürdistan listesi, "Irak'ın orta ve güney kesimlerinden gönderilecek hiçbir Irak askerini de kente sokmayacağız. Bu konuda büyük bir direniş göstereceğiz" diyerek uyardı.
Dün, tasarının meclisten geçmesinin ardından açıklama yapan KDP Kerkük Şube Sorumlusu Necat Hasan Irak ordusunun, Kerkük'e girmesine yol vermeyeceklerini belirterek, Irak askerlerinin Badinan, Sevsinan ve Helepçe'de kimyasal silah denediklerini de belirtmiş, ittifakı oluşturan KDP ve KYB'nin Parlamento'da çıkan kararı dikkate almadıklarını söyleyerek, bu tür kararların tasvip etmediklerini dile getirmişti.
Nejat Hasan, Irak'lı askerlerin Tuzhurmatu üzerinden Kerkük'e ilerlemesi halinde kendilerinin buna karşılık vereceklerini belirtmişti. RO/Zilan Dersim

0 Yorum: