Kürt yönetmen Bahman Ghobadi’nin ünlü filmini “Kaplumbağalarda Uçar”ın senaryosu kitaplaştı. San Sebastiyan’da “Altın İstiridye”, Portekiz’de “Fibresci Ödülü”, Birleşik Krallıkta “İfade Özgürlüğü Ödülü” gibi dünyanın dört bir yanında 40 ödül alan “Kaplumbağalarda Uçar” filminin senaryosu kitaplaştırıldı. Avesta Yayınlarından çıkan kitap, Ghobadi ile ünlü yönetmen Bernardo Bertolucci’nin 2005 yılında Bertolucci’nin evinde yaptıkları sohbetle başlıyor. Mehmet Aktaş’ın Ghobadi ve filmi Kaplumbağalarda Uçar’ın üzerine yaptığı değerlendirmeden sonra filmin senaryosu sunulmuş. Ödül listesi, katıldığı festivallerinin listesiyle birlikte A. O. Scot (New York Times), Peter Bradshaw (The Guardian), Nataşa Grant (Amsterdam News), Jomana Faruki (Times Magazine), Victoria Lindrea (BBC News Entertainment Reporter), Ty Burr (Boston Globe), New York Post (V. A. Musetto), Marie Valla (Newsweek), Alin Taşıyan (Milliyet), Ferzende Kaya (Esmer), New York Daily News Review, Telegraph Newspaper online ve Review From Cinema Signals gibi gazete ve gazetecilerin “Kaplumbağalarda Uçar” üzerine Ghobadi’yle yaptıkları röportaj ve yazılarda kitapta yer almış. Kürt basınının Ghobadi’yle yaptığı röportaj ve haberler kitapta yer almadığı kitaptaki yazıları Ömer Faruk Yekdeş Kürtçe ve Farsça’dan, Hêja Bağdu’da İngilizce’den çevirmiş. Yönetmen Bahman Ghobadi 1 Şubat 1969 yılında İran Kürdistan’ındaki Bane’de dünyaya geldi. 1992 yılında yüksek öğrenimini yapmak için Tahran’a gitti 1998 yılından beri sanatsal çalışmalar içinde olan Ghobadi, 1990’larda kısa filmler çekti. Kısa filmlerinden “Sis İçindeki Hayat”la önemli bir adım atan Ghobadi, ilk uzun metrajlı filmi “Sarhoş Atlar Zamanı”nın çekti ve dünya çapında ün sahibi oldu. Ardından “Annemin Ülkesinin Şarkıları”, “Kaplumbağalarda Uçar” ve “Yarım Ay”ı çekti.

3 Yorum:

Anonymous said...

hepiniz oruspu çocuğusunuz yıllarca bizim devletimizde yeyip içip sıçtınız şimdi de kürdistan diyorsunuz nah veririz hain herifler size onca şeyi boşuna vermişiz bir gün gelecek yeniden osmanlı gibi bir türk devleti kurulacak sizde dahil olmak üzere tüm kafirlere yarrağımızı yalatacağız

Anonymous said...

Merhaba guzel kardeslerim,

Bu yasadiklarimiz aci, can aciti.
allah kimseye yasatmasin bizede akil, fikir guc versinki once kendimize sonrada biribirimize saygimiz bitmesin. Bunlar bir sekilde baslatilmis ama eger biz bu kavgaya bir son vermez isek baskalari bizden faydalanacak ve yine birbirimize ihtiyacimiz olacak. Birakin kini, kavgayi, bu dunya kimseye kalmaz. birakinda agzimizin tadi hep beragber olsun, evlatlarimizla, ana babamizla, kaybettiklerimizin yasini tutalim kaybedeceklerimizin degil.

Gunluk mucadele belki yagrin olmayada biliriz birakinda allahin sundu bu cana sahip cikalim hep birlikte. komsu ulkelerde olan biten bizim ornegimiz olsun bize ders olsun, cunki bitmez ise savasmak gerektigini duydugunuz sey ileride bir cikmaza girip kapana kapanacaksiniz. Ve dokulen kanlar yanimiza aci bedeli odemeyen bir gunah olarak kalacak.

Selamlar

Anonymous said...

I know this if οff topic but Ι'm looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I'm assuming having a blog likе youгs wоuld cost a prеtty ρennу?

I'm not very internet smart so I'm nοt 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

My web blog garden centers denver