Benim üzerimde üniforma var

Posted on Çarşamba, 02. Nisan 2008 Topic: Güncel ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney geçen hafta geldiği Ankara'da sadece birkaç saat kaldı, ancak çok önemli görüşmelerde bulundu. Bu görüşmelerden en kritiği de, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la gerçekleşti. Benim üzerimde üniforma var

Hürriyet'in haberi

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

"Yapılacağı yer" bile Türkiye ile ABD arasında sıkıntı yaratan Cheney-Büyükanıt görüşmesine, Paşa ile ABD'nin "resmen" ikinci adamı, ancak genel kanıya göre ise "asıl yöneticisi" olan Cheney arasındaki "PKK nasıl bitirilir?" sohbeti damgasını vurdu.

Edinilen bilgiye göre Cheney görüşmede konuya, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı kara operasyonundan bahsederek girdi. PKK'nın Washington tarafından "ortak düşman" olarak görüldüğünü söyleyen Cheney, Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelesine desteğinin süreceği sözünü verdi.

CHENEY: SADECE ASKERİ ÖNLEMLER YETMEZ Ancak tam bu destek sözünün ardından Cheney, vermek istediği asıl mesaja geldi.

Türkiye'nin PKK'yı tamamen bitirmek için, örgütün destek aldığı ortamı da ortadan kaldırmak gerektiğini ifade eden Cheney, "Sadece askeri önlemler PKK'yı bitirmeye yetmez. Askeri önlemlere paralel olarak, Türkiye'nin güneydoğuda, halkın PKK'ya desteğini kesmek için çeşitli sosyal ve ekonomik önlemler de alması gerekir. Böylece teröristler, bölge halkından izole edilir ve sorun kökünden çözülür" mesajı verdi.

BÜYÜKANIT: BEN ASKERİM. SİZİNLE ÜNİFORMA İLE GÖRÜŞÜYORUM Diplomatik kaynaklara göre, Orgeneral Büyükanıt'ın Cheney'in bu çıkışına tepkisi ise, ABD Başkan Yardımcısı'nın beklemediği şekilde oldu. Paşa, üzerindeki üniformasını göstererek, "ben askerim" dedi ve devam etti: "Şu anda sizinle üzerimde üniforma ile görüşüyorum. Dolayısıyla terör örgütüne karşı ancak alınacak askeri önlemlerden bahsedebilirim..."

Orgeneral Büyükanıt bu sözleriyle, Güneydoğu'da atılacak olası ekonomik ya da sosyal önlemler için "gerçek muhatabın" kendisi değil, hükümet olduğu mesajını vermiş oldu.

Aralarında ABD'nin de olduğu Batı ülkelerinin Türk askerine yönelik en büyük eleştirileri, Genelkurmay'ın Türkiye'nin her türlü politikasında "söz sahibi olması" üzerinde odaklanıyor.

Büyükanıt Paşa'nın, kendisiyle Güneydoğu'da sosyal ya da ekonomik yeni önlemler almak gibi siyasi bir konuyu görüşmek isteyen Cheney'e verdiği yanıtın da, aslında bu tip eleştirilere "yanıt" niteliği taşıyor.

0 Yorum: