Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere dün Federal Kürdistan Bölgesi'ne giden DTP heyeti Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Türk, Kürt sorununun çözüm yerinin Türkiye olduğunu ancak dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşayan Kürt siyasetçilere de görev düştüğünü söyledi.
DTP Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Sebahat Tuncel, DTP Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman'dan oluşan heyet, Süleymaniye kentinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin evinde bir araya geldi. Görüşmeye Celal Talabani, Federal Kürdistan Bölge Başkan Yardımcısı Kuster Resul, Irak Parlamentosu Üyesi Fuat Mahsum, YNK Polit Büro üyeleri Emerê Seyît Elî, Mustafayê Sekadîr, Osmanê Hecî Mehmut ve Ersalan Bahiz katıldı. Yaklaşık 2 saat görüşmenin ardından DTP'li heyet kaldığı Süleymaniye Palas Oteli'nde basına açıklama yaptı.
'Kürt sorununun çözülmesi için Kürt siyasetçilere büyük rol düşüyor'
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'de çatışmasız bir ortama geçilmesi ve demokratik bir sürece evrilmesi için çalışma yürütmek üzere temaslarda bulunduklarını belirtti. Kürtlerin kendini özgürce ifade edebilmesi gerektiğini belirten Türk, 'Bu konuda bizden çabalar beklenmektedir. Yeni bir sürecin geliştirilmesi için temaslarda bulunduk. Kürt sorunu demokratik bir sürece evrilmesi gerekir' dedi. Sorunun çözüm yerinin Türkiye olduğunu vurgulayan Türk, 'Bunun için iç dinamiklerle çözülmeye çalışan bir düşünce içindeyiz. Yani çağdaş bir iletişim dünyasında da yaşıyoruz. Demokratik siyaset içerisinde mücadele yürüten Kürt siyasetçiler de nerede olursa olsun dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun barışa katkı sunacak rol oynayabilir. Bunun için ortak çabanın daha fazla geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz' dedi. Türkiye'nin Kürt ve diğer halkları kucaklayan bir yaklaşım içinde olması gerektiğini ifade eden Türk, bunun Ortadoğu barışına da önemli bir katkısı olacağını söyledi. Ortadoğu'nun hassas bir bölge olduğunu belirten Türk, bölge sorunlarının demokratik esaslar çerçevesinde çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Ortadoğu'da en fazla acıyı Kürtlerin çektiğine dikkat çeken Türk, 'Bu sürecin devamı Türkiye'de daha farklı sorunların gündeme getirecektir. Sakarya'da örneği görüldü. Bu konularda bize ve devlet yetkililerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Demokratik refleksin gelişmesi için çaba göstermeliyiz. Sorunun çözümüne yönelik düşüncemizi Sayın Talabani'ye de aktardık. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanı'ndan da destek istedik' dedi.
'Temaslarımız devam edecek'
Celal Talabani ve Kürt yetkililerle temaslarının önümüzdeki süreçte de devam edeceğini ifade eden Türk, 'Demokratik güçlerin güç oluşturabileceği bir ortaklık hazırlamaya çalışacağız. Ortak temasları geliştirecek ortaklık oluşturmaya çalışıyoruz. Barışçıl sürece ihtiyaç var. Bunu tartışmak için ortaklaşma ve güç birliği için bir aradayız' diye konuştu. Talabani'nin PKK'ye karşı yaklaşımı yönündeki sorulara Türk, şu yanıtı verdi: 'Mesele iç dinamiklere çözülmesi gerekiyor. Önemli olan bu sorunun nasıl çözüleceğidir. Barışçıl sürecin nasıl geliştirebileceğimizdir. Sayın Talabani de barışçıl bir sürecin kalıcı hale gelmesi için hazır olduklarını söyledi. Silahlı çözüm döneminin artık bittiğini ve demokratik siyasetle demokratik politika ile gelişmesi konusunda bu arayışın içinde olanlara destek vereceğini söyledi.' Talabani'nin çatışmalı ortamın diğer ülke ve kesimlere de yansıdığını bildiğini söylediğini ifade eden Türk, 'Ateşsiz ve silahsız bir ortamın ihtiyaç olduğunu söyledi. Ama önemli olan bunun alt yapısı üzerinde bir tartışma zemini üzerinde bir tartışma yürüttük' dedi.
Kürt sorunun demokratik çözümü için herkesin ortak aklı ortaya koyabileceği bir yaklaşım içinde olması gerektiğinin altını çizen Türk, barışın önündeki engel ve kurumların üzerinde durmak gerektiğini söyledi. Meselenin isminin doğru konulması gerektiğini ifade eden Türk, AK Parti Hükümeti'nin siyasi ve ekonomik bir kriz içinde olduğunu söyleyerek, 'Türkiye'de yapılması gereken değişim ve dönüşümün hedef alınacağı bir yol haritası önüne koymalı. Krizle çözülecek bir noktada olmadığı da ortada' dedi.AYŞE OYMAN / ADNAN MUSTAFA - SÜLEYMANİYE
|
0 Yorum:
Post a Comment