BUSH VE ZEBARİ BİRARAYA GELDİ: ABD-IRAK STRATEJİK ANLAŞMASI ELE ALINDI

BUSH VE ZEBARİ bush and zebari PNA-Irak Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki yeni güvenlik anlaşmasıyla ilgili bekleyen konular üzerinde uzlaşılmaya çalışıldığı açıklamasında bulundu. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin, Washington’da ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, tarafların, ihtiyaçlara yanıt verecek anlaşmaya varmak amacıyla bekleyen konulara uygun çözümler bulunması konusunda anlaştığı kaydedildi.

Açıklamada, Başkan Bush’un, stratejik öneme sahip anlaşmayı imzalamak amacıyla yürütülen görüşmeler sırasında Irak Hükümetince gündeme getirilen endişeleri anlayışla karşıladığını ifade ettiği belirtildi. Zebari’nin de beklenen anlaşmanın, BM’nin sorumluluğunun sona ermesinden sonra yasal boşluklarla riske girebilecek siyasal ve güvenlik alanındaki son kazanımları korumak açısından hayati önem taşıyacağını söylediği kaydedildi.

Zebari, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, iki ülke arasında çıkmaza giren, 31 Temmuz’dan sonra Irak’taki güvenlik düzenlemesine ilişkin görüşmelerin, anlaşmayla sonuçlanacağı konusunda umutlu olduğunu belirtmişti.

BM’nin Irak’taki güvenlik operasyonlarında sorumluluğu ABD’ye vermesine ilişkin düzenleme, Temmuz sonunda süresini dolduracak. ABD ve Irak, o tarihten sonraki güvenlik düzenlemesinin niteliğini bir süredir müzakere ediyor, ancak Irak, ABD’nin isteklerinin kendi ulusal egemenliğini ihlal ettiğini kaydederek, yeni düzenlemede daha fazla rol ve sorumluluk istiyor.(ajanslar)

0 Yorum: