İNGİLİZ PARLAMENTERLERDEN KÜRDİSTAN BÖLGESİ HAKKINDA 8 ÖNERİ...

Staatsopening-van-het-Parlement

PNA-Bir grup İngiliz parlamenter, İngiltere hükümetinden Federal Kürdistan Bölgesi'nin (FKB) deneyimini destekleme ve aynı zamanda FKB'nin tüm Irak için örnek alınmasını istedi. İngiliz parlamenterler bu konuda 8 öneride bulundular.

El-Şark el-Ewsat gazetesinin haberine göre, İngiltere Parlamentosu'ndaki bazı milletvekili ve çeşitli İngiliz partilerinin Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmelerinin ardından İngiltere'ye dönüp "Kürdistan Bölgesi ve Olasılıklar" adı altında bir rapor hazırladıkları belirtildi.

Raporun İngiltere Parlamentosunda tartışıldığı belirtildi.

Raporda, Kürdistan Bölgesi halkının, gelecekte istikrar, demokratik ve laik bir temeli kazanması için daha fazla uluslararası öneme şayan olduğu belirtiliyor.

Raporda, Kürdistan Bölgesi'nin başarısının Orta Doğu'nun sukünet ve refah isteyenlerin çıkarına olduğu ifade ediliyor.Raporda, bu konuda İngiltere hükümetine ve halkına 8 öneri sunuluyor.Sunulan öneriler şöyle:

    • 1-Irak'ta merkezi olmayan federal sistemin desteklenmesi.
    • 2-Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.maddenin uygulanmasına yardım edilmesi.
    • 3-Türkiye'ye Kürdistan Bölgesi hükümeti ile görüşme ve müzakere etmesi için baskı yapılması, Irak ile ABD hükümetine PKK sorununun çözülmesi konusunda çağrıda bulunulması ve tüm taraflarla birlikte barışçıl bir çözüm yolunun bulunması için çaba gösterilmesi.
    • 4-Kürt halkına karşı yapılan "soykırım"ın daha çok tanınması.
    • 5-Kürdistan Bölgesi'nde tüm alanlarda İngiltere'nin yatırımlarının teşvik edilmesi.
    • 6-Kadın haklarının korunmasının ve basın özgürlüğünün desteklenmesi ve ilerletilmesi.
    • 7-İngilizce dilinin okunmasının geliştirilmesi.
    • 8-FKB hükümeti ile İngiltere arasındaki akademik kuruluşların ilişkilerinin geliştirilmesi.
    İNGİLİZ PARLAMENTERLERDEN KÜRDİSTAN İngiltere Parlamentosu'nda tartışılan "Kürdistan Bölgesi ve Olasılıklar" raporunun oturumunda FKB Hükümetinin Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ve FKB Hükümetinin İngiltere Temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman da hazır bulundu.

0 Yorum: