Dünya basını : Türkiye çöküşe gidiyor

Yaşanan Ergenekon operasyonu kapsamındaki gözaltılar yabancı basında da geniş yankı duydu. "Aşırı sağcılara gözaltı", "Darbe yanlılarına ağır darbe" gibi başlıklarla verilen haberlerde Türkiye'nin AKP'nin kapatma davası ve söz konusu operasyonla gergin bir dönemden geçtiği vurgulandı. İşte dış basından yansıyanlar:ergenekon


  • -Independent “Nobel ödüllü Pamuk'u öldüreceklerdi” Türkiye'de polis yaptığı operasyonla, emekli generalleri ve yanında bir çok kişiyi, silahlı isyana teşvik etmekten gözaltına aldı. Darbe yanlısı aşırı sağcı grubun planları arasında Kürt politikacıları, entellektüeller, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve hatta Türk ordusun persneli bulunuyordu.
    -CNN CNN Amerika televizyonu, Türkiye’de aralarında iki emekli general ve gazetecilerinde bulunduğu 22 kişinin Ankara, İstanbul, Antalya ve Trabzon’da düzenlenen bir dizi operasyonda, hükümeti devirmek amacıyla darbe yapmayı planladıkları şüphesiyle gözaltına alındıklarını belirterek, “Türkiye’de siyasi tansiyon yükseldi” yorumunu yaptı.
    CNN ilgili haberinde, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin İslami kökenli AKP hükümeti ile laikler arasında ciddi bir şekilde siyasi tansiyonu arttırdığını vurgulayarak, “Geçtiğimiz sonbahardan beri birçok kişi, hükümeti darbeyle görevden indirmek isteyen Ergenekon çetesinin üyesi oldukları gerekçesi ile hiç bir suçlama olmadan tutuklu bulunuyor. Cumhuriyet gazetesi ikinci kez Ergenekon ile ilgili hedef gösterildi” denildi.
    -FT: “GÖZALTILAR GERİLİMLERİ ARTTIRDI”İngiliz Financial Times, gözaltıların siyasi yaşamı felç eden ve finansal piyasalara zarar veren gerilimleri arttırdığını belirtti. AKP davası ve darbe soruşturmasının yatırımcıları ürktüğünü kaydeden gazete, “Hükümet ile laik kurumlar arasındaki çatışma, Türk varlıklarına olan güveni zedeliyor” yorumunu yaptı.
    -TİMES: “TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİ LİBERAL GELECEK UMUDUNU YOK EDİYOR” İngiliz The Times ise, “Türkiye’nin geçmişi, liberal bir gelecek umutlarını yok ediyor” başlığını kullandığı yorumda “Ülkenin liberal ve modern geleceğine kavuşma şansı yok olurken Türkiye’nin kimliği için verilen mücadelenin daha çok kötüleşeceği benziyor” görüşünü dile getirdi.
    -GUARDIAN: “SİYASİ SİSTEM ÇÖKÜŞE DOĞRU İLERLİYOR” Diğer İngiliz gazetesi, “Türkiye’nin sendeleyen siyasi sistemi, savcının Anayasa Mahkemesinde iktidardaki partinin kapatılmasını talep etmesinden birkaç saat önce hükümeti yıkma planları yaptıkları şüphesiyle 24 kişinin tutuklanması ile bir çöküşe doğru ilerliyor” diye yazdı.
    -NYT: “DARBE DAVASINDA 21 GÖZALTI” The New York Times de, “Türkiye’deki darbe davasında 21 gözaltı” başlığıyla verdiği haberde “İddianame ve resmi suçlamaların yokluğu, bazı gazetecileri ve başkalarının gözaltıların AKP’ye meydan okuyan grupları gözdağı vermeyi amaçladığını söylemelerine yol açtı” diye yazdı.
    -TELEGRAPH: “TÜRKİYE’DE SİYASİ KARGAŞA” İngiliz The Telegraph da, AKP hakkındaki kapatma davasının AB sürecinin durmasına neden olabileceğini öne sürdüğü haberinde Türkiye’nin “siyasi bir kargaşa” ile karşı karşıya olduğunu savundu. vatan

0 Yorum: