15 Ağustos kutlaması ve Protestolar

‘Her yer Zap her yer serhildan’ sloganıyla eylemler düzenleyen Kürtler, 15 Ağustos’un komutanı Mahsum Korkmaz-Agit’i de selamladı.sirnakcizrecenazeyahyaya5

İlgili Başlıklar

» Dirilişten direnişe coşkulu selamlama

» Diriliş Bayramı coşkuyla karşılandı

» Dirilişe selam saldırılara öfke

» Diriliş coşkusu sürüyor

15 Ağustos Diriliş Bayramı, Kürdistan ve Türkiye’de binlerce kişinin katılımıyla kutlanıyor. 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlamaları Kürdistan ve Türkiye’de binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. “Vur gerilla vur Kurdistan’ı kur”, “Dağlarda arama Apocular her yerde” ve “Her yer Zaptır, her yer serhildan” sloganlarının atıldığı kutlamalarda direnişin kesintisiz süreceği mesajı verildi.
AMED
Amed’de bir haftadan beri başlayan 15 Ağustos kutlamaları devam ediyor. Alınan yoğun güvenlik önlemlerine rağmen birçok ilçede ve kent merkezinde meşaleli yürüyüş, havai fişek gösterileri ile halk 15 Ağustos’u kutluyor. Kayapınar’ın Dicle Kent, Gaziler, Peyas ve Kantar mahalleleri, Yenişehir’in Şehitlik ve Seyrantepe mahalleleri, Sur ve Bağlar ilçelerinin birçok mahallesinde ve Çınar İlçesi’nde havai fişek gösterisiyle 15 Ağustos’u kutlandı.
VAN
15 Ağustos başta Hacıbekir ve Yeni Mahalle olmak üzere birçok mahallede biraraya gelen binlerce kişi tarafından kutlandı. Van’ın bütün mahallelerinde havai fişekler atılırken, Hacıbekir Mahallesi’nin Dere Sokağı’nda yapılan kutlamaya polis müdahale etti. Gençlerin taşlarla karşılık vermesi üzerine bir süre çatışma yaşandı.
BATMAN
Batman’da 15 Ağustos Atılımı’nı kutlamak için Petrolkent Mahallesi’nde yüzlerce kişi biraraya geldi. KCK Önderi Abdullah Öcalan’ın “Bê te jiyan nabe”, dev posteri ile HPG’li Ramazan Toptaş’ın (Sarı İbrahim) “Güneşin yoldaşı ölümsüzdür” ve Mahsum Korkmaz’ın (Ağit) “15 Ağustos direnişini selamlıyoruz” posterleri ile Apocu Gençlik adına “15 Ağustos atılım ruhuyla direnişi ve güneşimizi selamlıyoruz” yazılı dev pankart asıldı. Davul zurna eşliğinde halay çeken kitle daha sonra havai fişek gösterisi yaptı. Havai fişek gösterisinin ardından yüzlerce kişi sloganlarla Karşıyaka Köprüsü’ne doğru yürüyüşe geçti. Kitle burada molotofkokteylleri atarak yolu trafiğe kapattı.
URFA
15 Ağustos Atılımı Urfa’nın Halepli Mahallesi’nde davul zurnalı kutlandı. Eylemde, ‘Bijî Serok Apo’, ‘PKK halktır halk burada’, “Vur gerilla vur Kurdistan’ı kur” sloganları atıldı. Eylemde lastik yakan gençler ateş etrafında davul ve zurnayla halay çekerken, ateşle kutlamanın yapıldığı yere ‘Apo’ yazdı. 15 Ağustos Viranşehir’in Hürriyet, Cumhuriyet, Demirel, şarkpınar, Bahçelievler, Atatürk mahallelerinde eşzamanlı yapılan havai fişek gösterisiyle kutlandı.
MARDİN
Mardin’in Nusaybin İlçesin’de yapılan Diriliş Bayramı kutlaması DTP İlçe teşkilatında çoğu kadın olmak üzere yüzlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Etkinlikte sık sık “Agit komutan ölümsüzdür”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Kızıltepe’nin Bahçelievler ve Tepebaşı mahallelerinde de bir grup genç tarafından ateşler yakılarak 15 Ağustos karşılandı.
VAN
Van’ın Hacibekir ile Yeni Mahalle’de biraraya gelen gençler, ateş yakarak 15 Ağustos’u kutladı. Hacibekir Mahallesi’nin Sürmeli ile Dere sokaklarında biraraya gelen yüzlerce kişi ateşler yakarak halaylar çekti. Etkinlikler havai fişek ve meşaleli yürüyüşle son buldu. Yüzlerce kişinin toplandığı Yeni Mahalle’de ise Öcalan’ın posterlerini de taşıyan kitle mahalle içinde meşalelerle yürüdü. Daha sonra evlere baskın düzenleyen Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Ali ve Mustafa Timur’u gözaltına aldı.
YÜKSEKOVA
Hakkari’nin Yüksekova İlçesi Orman, Yeşildere, Esentepe, Esenyurt, Kışla mahallerinde 15 Ağustos’un 24. yıldönümü nedeniyle havai fişek gösterileri ve yürüyüşüler yapıldı. Bütün mahallerde eşzamanlı havai fişek gösterisi yapılırken, gençler geç saatlere kadar mahalle aralarında yürüyüşler düzenledi.
ŞIRNAK
Şırnak’ın İdil İlçesi Atakent Mahallesi Çağındalar sokakta 33 ACH 83 plakalı özel araç ile Atakent Mahallesi Fatih Sokakta 73 KA 298 Plakalı özel araçlar kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kundaklandı. Araçlarda büyük maddi hasar meydana gelirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
ANTEP
DTP Şahinbey İlçe binasında bir etkinlik düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını DTP Antep İl Başkanı Ali Şimşek yaptı.
VARTO
Muş’un Varto İlçesi’nde PKK’nin silahlı eylemlere başladığı gün olan 15 Ağustos nedeniyle, düzenlenen şölende yüzlerce kişi biraraya geldi. Yerel müzik gruplarında katıldığı etkinlik, halayların çekilmesiyle son buldu.
ADANA
Adana’nın birçok Mahallesi’nde yapılan etkinliklerin en kitlesel olanı Barbaros Mahallesi’nde yapıldı. Newroz alanında yapılan kutlamaya iki bini aşkın kişi katıldı. KCK Önderi Abdullah Öcalan ve ARGK askeri Komutanı Mahsum Korkmaz’ın posterlerinin açıldığı kutlamada havai fişek gösterisi yapıldı. Kadın ve gençlerin yoğun olduğu kutlamada kitle sık sık; “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganlarını attı.
İSTANBUL15agustosistanbul
15 Ağustos Diriliş Bayramı İstanbul’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstanbul’un Okmeydanı, Beyoğlu-Hacıahmet, Tuzla, Gazi Mahallesi, Küçükçekmece-Kanarya-Şahintepesi, Ümraniye-1 Mayıs Mahallesi’nde kutlamalar yapıldı. Okmeydanı Sağlık Ocağı önünden Şark Kahvesi’ne doğru yürüyüşe geçen yaklaşık yüz kişi, Öcalan posterleri ve KONGRA GEL bayrakları taşıdı. “Dağlarda arama Apocular her yerde”, “Her yer Zaptır, her yer serhildan”, “Bijî Serok Apo” sloganları atan eylemcilere polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Gençler polise molotofkokteyli, taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. Çatışmalar uzun süre devam ederken, havai fişeklerin isabet ettiği bazı polisler çeşitli yerlerinden yaralandı. Olayın ardından 6 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gazi Mahallesi İsmet Paşa caddesinde biraraya gelen yaklaşık 300 kişi cadde üzerinde yürüyüşe geçti. Yolu molotof kokteyilleri ile trafiğe kapatan gruba DHKP/C’lilerde destek verdi. Türk Telekom’a ait 198 No’lu Yetkili Ödeme Merkezi (Fatura ödeme merkezi) ve otobüs durakları ateşe verildi. Beyoğlu Hacı Ahmet Mahallesi, avai fişeklerle başlayan kutlamalarda biraraya gelen yaklaşık yüz kişi sloganlarla yürüdü. Eyleme katılanların çoğunun kadın olması dikkat çekti. Bu arada Tuzla, Kanarya, Şahintepesi’nde de havai fişeklerle 15 Ağustos kutlamları yapıldı. Mezopotamya Kültür Merkezi(MKM)’nde düzenlendiği etkinlikle 15 Ağustos’u kutladı.
AYDIN
Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde 15 Ağustos nedeniyle bir yürüyüş düzenlendi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık “Bıjî Serok Apo”, “PKK halktır, halk burada”, “Disa disa serhildan Seroke me Öcalan”, “Vur gerilla vur Kürdistan’ı kur” sloganları atıldı.
KOCAELİ
Kocaeli’deki 15 Ağustos kutlaması DTP Kocaeli İl binasında düzenlendi. Günün önemine ilişkin konuşmalar yapılırken sık sık “Bijî PKK”, “Bê Serok jiyan na be” sloganları atıldı. Etkinlik, Koma Amigra’nın verdiği müzik dinletisi ile sona erdi. HABER MERKEZİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Avrupa'da 15 Ağustos

15 Ağustos Atılımı’nın 24. yıldönümü, Kürdistanlıların yaşadığı her yerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediliyor.edibeseavrupa

Almanya’nın Stuttgart, Saarbrücken, Höchst; Fransa’nın başkenti Paris ve Mulhouse, Marsilya, Nevers kentleri ile Rusya’nın Adigey Özerk Cumhuriyeti’nde önceki gün 15 Ağustos Atılımı’nı kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi.
STUTTGART
Kürdistanlı gençler, Mezopotamya Kültür Derneği’nde gerçekleştirilen bir toplantıyla 15 Ağustos Atılımı’nı kutladı. Toplantı, saygı duruşuyla başladı. 15 Ağustos Atılımı’nın anlamı ve Mahsum Korkmaz’ın (Agit) kişiliği üzerine geniş değerlendirmelerde bulunan Avrupa Kürt Demokratik Toplum Koordinasyonu (CDK) temsilcisi, 15 Ağustos Atılımı’nın Kürtlerin inkar edilen kimliğinin ve kırılan iradesinin yeniden yaratılması anlamına geldiğini söyledi. 15 Ağustos Atılımı’nın kahramanlığın ve dirilişin sembolü olduğunu belirten temsilci, “Kürt gençliği, 15 Ağustos ruhuyla Önder Apo’ya sahip çıkacak ve özgürlük için sonuna kadar mücadele edecektir” diyerek konuşmasını noktaladı. Temsilci, gençlerin 15 Ağustos Atılımı’na ilişkin sorularını da yanıtladı.
SAARBRÜCKEN
Saarbrücken’de çalışmalarını sürdüren Kandilspor, 15 Ağustos kutlamaları çerçevesinde piknikli bir futbol turnuvası düzenledi. Turnuvaya; Afrika’dan Togo takımı, Tunusluların oluşturduğu FC Tunus, Arapların FC Avdul ve Kürdistan’ın dört parçasından Kürtlerin oluşturduğu Kurde ve Kandil takımı olmak üzere toplam 5 takım katıldı. Maçlar sonucunda FC Tunus, 10 puanla birinci oldu. Coşkulu geçen turnuvanın ardından 15 Ağustos’a ilişkin konuşmalar yapıldı. Konuşmalardan sonra Koma Kevokên Aşiti çocuk grubu, Ozan Mehmet ve Simar tarafından müzik dinletisi sunuldu.
HÖCHST
Kürtler önceki gün Kürt-Alman Dostluk Derneği’nde düzenledikleri bir etkinlikle 15 Ağustos’u kutladı. 15 Ağustos vesilesiyle hazırlanan yemeklerin dağıtılmasının ardınan Hozan Qudbetin sahne alarak katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.
PARİS
Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan Kürdistanlılar da 15 Ağustos’u Cergy Ormanları’ndaki piknik alanında biraraya gelerek kutladı. Paris Halk Meclisleri Sözcüsü Ahmet Kaya, 15 Ağustos’u anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra CDK adına bir mesaj okundu. 15 Ağustos’un bir “özgürlük destanı” olduğu belirtilen mesajda, “Topyekün savaş konseptine karşı 15 Ağustos’un kararlı, cesaretli, atılımcı ruhu, şehit Agit yoldaşın direniş ve eylem tarzıyla, Êdî Bes e hamlesi çerçevesinde seferberlik halinde duruş, her zamankinden daha onemli ve kaçınılmazdır” ifadelerine yer verildi. Ardından Ozan Maaruf, Serhat, Sarya, Berivan, Jinen Dengbêj (Gulistan ve Delal), Koma Kelaşin, Grup Han ve Koma Serhildan sahne aldı. Etkinlik, halaylar eşliğinde son buldu.
MULHOUSE
Kürt Kültür Derneği’nde düzenlenen kutlama toplantısında Kürt siyasetçi Cemal Kavak konuştu. Kavak, 15 Ağustos’un tarihsel sürecini anlatarak, birinci ‘Êdî Bes e hamlesi’nin aslında 15 Ağustos 1984’te gerçekleştirilen atılımla başladığını belirtti. Kavak, ‘Êdî Bes e hamlesi’nin ikinci aşamasının da başarılı olması için mücadeleye daha kararlı katılınması gerektiğini vurguladı. Toplantıya, Avrupalı Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) temsilcileri, Alevi Kültür Merkezi üyeleri ve Türkiyeli birçok aydın da katıldı.
MARSİLYA
Gençlik Meclisi adıyla örgütlenen Kürt gençleri 15 Ağustos vesilesiyle meşaleli bir yürüyüş organize etti. Kadın ve çocukların da yoğun ilgi gösterdiği eylem Reformes Canebiere Meydanı’nda başladı. Eylemciler, KCK, PKK, Komalên Ciwan bayrakları ve Öcalan’ın dev posterini taşıdı. Vieux Port’a kadar yürümeye devam eden göstericiler, burada bir miting düzenledi. Mitingte konuşan Kürt siyasetçi Xebat Öcalan, 15 Ağustos ile Kürt halkının kendini ifade etmeye başladığını söyledi. Öcalan’ın konuşmasının ardından havai fişekli gösteri yapıldı. Gençler de yerel grupların seslendirdiği parçalar eşliğinde halaylar çekti. Geç saatlere kadar süren eylem Marsilya sakinlerinin büyük ilgisini çekti.
NEVERS
Kürt Kültür Derneği’ndeki etkinliğe çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, 15 Ağustos’un anlam ve önemi değerlendirildi.
RUSYA:
Adigey Özerk Cumhuriyeti’nin Prabejinke kentinde 15 Ağustos açık alanda yapılan bir etkinlik ile kutlandı. Çok sayıda Kürdistanlının katıldığı etkinliğe, KCK temsilcisi, Adigey Halk Meclisi Başkanı Feyzo Hüseyin, YJA temsilcisi Newroz Serhat ve Kültür Merkezi yöneticileri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Feyzo Hüseyin, 15 Ağustos’un Kürtler için bir milat olduğuna vurgu yaparak, bunun sürgündeki Kürtler için de büyük bir moral ve güven kaynağı olduğunu söyledi. Yapılan konuşmaların ardınan Adigeyli Kürtlerin kendi imkanları ile Prabejinke’de organize ettikleri kutlamalarda yerel sanatçıların yanı sıra Koma Agri ve Koma Amed müzik grupları sahne aldı. HABER MERKEZİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

“İran’daki İdamları Durdurun”

İran rejiminin Kürtler üzerinde uyguladığı idam politikası Köln’de protesto edildi. Mala Kurda derneği ile şehirde yaşayan Doğu Kürdistanlılar önceki gün “İran’daki İdamları Durdurun” sloganı altında gösteri yaptı. 

İlgili Başlıklariranprotesto5 

» ‘İdam Cumhuriyeti’ne lanet

» İdamdan önce işkence!

» İdama karşı eylem çağrısı

» İHD: İdam filen uygulanıyor

Dom Kilisesi’nin önünde yapılan eylemde, İran rejimi kınandı. Sembolik bir darağacının kurulduğu meydanda konuşan Mala Kurda Başkanı Mehmet Şah Özer, İran devletinin kuruluşundan bugüne kadar ülkede yaşayan halklara karşı faşizan bir tutum sergilediğini anımsatarak, “Kürtler Ortadoğu’da demokratikleşmenin mayasıdır. Bunu ne İran devleti, ne de başka güçler engelleyebilir. İran rejiminin son dönemlerde Kürt halkına karşı uyguladığı idamlar insanlık dışıdır” dedi. Özer, hiçbir uygulama ve tehdidin Kürt halkının birliğini bozamayacağını ve özgürlük mücadelesini engelleyemeyeceğini kaydetti. ‘Demokrasi nerede?’, ‘İnsan hakları nerede?’ ve ‘İran’daki idamlara hayır’ yazılı dövizlerin yanısıra idam edilen veya idam tehdidi ile karşı karşıya olan Kürtlerin resimleri taşındı.‘Terörist İran’ sloganının atıldığı gösteride, katılımcılar da kısa konuşmalarla İran rejimine olan tepkilerini dile getirdi.
Öte yandan Almanya’nın Essen kentinde de aynı amaçla bir eylem gerçekleştirildi. Alman-Kürt Dayanışma Derneği tarafından önceki gün düzenlenen protesto gösterisinde, “İran’daki idamlara dur” dendi.
ADEM KARAÇOBAN/KÖLN/ Y.Ö.POLİTİKA/ESSEN YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Maketli tecrit protestosu

KCK Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit Almanya’nın Hamburg kentinde “Burası İmralı ben de hücredeyim” şiarıyla düzenlenen bir mitingle protesto edildi.hamburgocalanmiting8

Kehrin en işlek caddesi olarak bilinen Mönckebergstr.’de önceki gün yapılan eylem, Hamburg YJA ve Gençlik Birimi tarafından düzenlendi. Hücre maketli gösteri sırasında yüzlerce bildiri dağıtıldı. CDK temsilcisi yaptığı konuşmada, her koşul altında Öcalan’ı sahipleneceklerini vurguladı. Kürtlerin uluslararası arenada adeta hücreye konulmak istendiğini belirten CDK temsilcisi, hücreleri parçalayacak iradeye sahip olduklarını söyledi. Kürdistanlılar, sık sık Öcalan lehine slogan atarak, eylemlerine son verdi.
M.ZAHİT EKİNCİ/ HAMBURG

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

1 Yorum:

Anonymous said...

I don't know whether it's just me or if everyone else experiencing
issues with your website. It seems like some of the written text on
your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to
them too? This could be a problem with my web browser because I've had this happen before. Many thanks

my web page ... home cellulite treatment