DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, DTP'nin kapatılmasının AKP'nin kapatılmasından daha ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çekerek, 'Bu Kürtleri ayrışma noktasına götürür' dedi. Türk, AB'yi de kapatma davaları konusundaki ikircikli tutumu nedeniyle eleştirdi.
Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie, DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ü Meclis'te ziyaret etti. Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı'nı devralacağı 1 Temmuz öncesi Ankara'da Kürt siyasetinin nabzını tutan Büyükelçi Emıe, Kürt sorunundaki muhtemel gelişmeler, DTP hakkındaki kapatma davası ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Türk'ün görüşlerini aldı. Türk, Kürt sorunu konusunda bir ilerlemenin kaydedilmediğini, Kürtlerin, dilinin, kimliğinin, kültürünün inkar edilmeye devam edildiğini söyledi. Kürtlerin kesinlikle bir ayrışmadan yana olmadığını vurgulayan Türk, temel talepleri ise, 'kimliğin güvence altına alınması', 'anadilde eğitim hakkının sağlanması' ve 'demokratik özerklikle ademi merkeziyetçiliğin geliştirilmesi' olarak sıraladı. Bu taleplerin federasyon ya da otonomi anlamına gelmediğine dikkat çeken Türk, 'İtalya'da da benzer model var. 20 bölgeye ayrılmış. Biz de sadece Kürtlerin yaşadığı bölgeler değil Türkiye'nin diğer bölgeleri için de bu projeyi savunuyoruz. Bu talepler bölünmeye yol açmaz, tam tersine birlikte yaşamayı kolaylaştırır' dedi.
Maskeler düşsün
İnkar ve güç kullanarak sindirme politikalarının Kürtlerin farklı alan ve zeminlere kaymasına yol açacağını dile getiren Türk, AB'yi eleştirerek, şöyle devam etti: 'Avrupalı dostların Kürt sorununa yeterince eğilmediğini düşünüyorum. Türkiye Kürt sorununu terörize etmeye çalışıyor. AB de soruna bu noktadan yaklaşıyor. Oysa Kürtlerin bu makul taleplerinden bir kısmı bile yerine getirilmiş olsa silahlı mücadele devreden çıkar. Kopenhag Kriterleri içselleştirilerek yerine getirilirse silahlı mücadelenin sona ereceğini düşünüyorum. Biz istiyoruz ki Türkiye'de maskeler düşsün. Bu makul taleplere Kürtler mi karşı çıkıyor? Yoksa o statükocu güçler mi? Bizim çağrımız üzerine iki yıl önce bir ateşkes ilan edildi. Ama ordu, bu süreci bozmak için operasyonlara hız verdi. Bütün bunlara rağmen biz yine de demokratik bir sürecin başlaması noktasındaki kararlılığımız ve çağrılarımızı sürdürüyoruz. Eğer devlet sivil, demokratik bir açılım geliştirirse biz de etkin rol oynayabiliriz.'
'PKK, El Kaide değil'
AB'nin PKK konusundaki yaklaşımını da eleştiren Türk, 'PKK'yi bir El Kaide gibi değerlendirmemek lazım. 2 milyon insan Newrozlarda alanlarda bir sloganı atıyorsa bu realitenin görülmesi gerekir. Devletin baskıcı politikaları karşısında PKK'yi destekleyen bir realite var. Geçmişte İRA'ya da terörist muamelesi yapıldı. Peki çözüm oldu mu? Ne zaman İngiltere İRA'yla diyalog başlattı, sorun da çözüme kavuştu. Türkiye'de de bir diyalog sürecinin başlatılması gerekir. 'PKK teröristtir' demek yerine onun elindeki silahları devre dışı bırakacak demokratik adımlar atılsın. Sorunun çözümü gerçekten zor değil. Bu kolaylığı sağlayan Kürtlerin bir arada yaşama iradesidir' diye konuştu.
'Kürtler ayrılır'
Meclis'e geldikleri günden bu yana diyalog aradıklarını ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kapıları açmadığını vurgulayan Türk, hükümetin çözüm konusunda bir irade ve cesaret gösteremediğini kaydetti. Kürtçe'nin serbest olduğu iddialarına karşın Türk, Kürtçe konuştukları için DTP'li vekiller hakkında dokunulmazlık fezlekesi hazırlandığını belirterek, 'Demokratik çözüm isteyen bir hükümet yok. Avrupalı dostlarımıza bunu anlatmakta zorlanıyoruz' dedi. AB'yi parti kapatmaları karşısındaki ikircikli tutumu nedeniyle de eleştiren Türk, 'AKP hakkındaki davayı sık sık dile getiren AB, DTP hakkındaki açılan davayı ise pek fazla gündeme getirmiyor. Sorunların çözüm yeri olarak Meclis'i gören bir partinin, DTP'nin kapatılması, AKP'nin kapatılmasından daha fazla sorun yaratacaktır. Çünkü Kürtler ayrışma noktasına getirilmiş olacaktır. AB, HEP'in, DEP'in, ÖZDEP'in, HADEP'in kapatılmasına karşı ciddi bir tepki gösterseydi belki bugün DTP hakkında dava açılmazdı' diye konuştu.
Türkiye 50'lerin Fransa'sı
Büyükelçi Bernard Emie de, reformlar konusunda karşılaştıkları dirence rağmen Türkiye'yi teşvik etmeye devam edeceklerini belirtirken, Kürtlerin taleplerine ilişkin olarak ise, 'Sizi anlıyoruz. Talepleriniz konusunda gerekli mesajları aldık. Ademi merkeziyetçiliği önemsiyoruz. Sizler de hükümet üzerinde baskı kurmaya devam etmelisiniz' dedi. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratik değişim ve dönüşümünün tamamlanacağını düşünmediğini ifade eden Emıe, 'Türkiye'nin merkeziyetçi yapısı bizim 1950'lerdeki jakoben durumumuza benzemektedir. Biraz karmaşık bir sistemi var' dedi. Emıe, kapatma davalarını ise halkın iradesiyle çelişkili bir süreç olarak gördüğünü ifade etti. ANKARA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Yorum:
Post a Comment