Yargıtay Savcısı Yalçınkaya, kapatılmasını istediği DTP için sadece 5-10 dakikalık savunma yaptı.
Savcının rahatlığı
AKP'ye kapatma davası açıldığında kıyametler koparılırken, DTP'ye kapatma davası açıldığında ise alkışlanıyor, hukuk ve demokratik normlar hiç hatırlanmıyor ve tartışılmıyor. DTP'ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya da, bu rahatlıkla hareket ediyor. Yalçınkaya, kapatılmasını istediği DTP için sadece 5-10 dakikalık sözlü savunma yaptı.
Karar çoktan alınmış… Öcalan'ın talimatı ile kurulduğunu ileri sürdüğü ve bölücülükle suçladığı DTP hakkındaki Yalçınkaya'nın bu kısa savunması, 'formalitenin yerine getirilmesi' ve 'DTP'nin kapatılması kararının çoktan alındığı' yorumlarına neden oldu. Yalçınkaya, 8'i milletvekili 122 DTP'liye 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini istemişti. DTP'li yetkililer ise sözlü savunmalarını 16 Eylül'de yapacak.
Yalçınkaya çay molasına gitti…
DTP'nin kapatılmasıyla ilgili davaya ilişkin dün Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü savunmasını veren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sadece yarım saat içerde kaldı. DTP'nin 'eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırılık oluşturduğunu' iddia eden ve 8'i milletvekili 122 DTP'liye 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini isteyen Başsavcı'nın bu denli ciddi iddiaları 5-10 dakikada dile getirmiş olması 'kararın çoktan alındığı' yorumlarına yol açtı. DTP hakkındaki kapatma davasında işleyen süreç kapsamında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sözlü açıklamada bulunmak üzere dün sabah saat 10.00'da geldiği Anayasa Mahkemesi'nden saat 10.30'da ayrıldı. Anayasa Mahkemesi'ne arka kapıdan giren Yalçınkaya, yine arka kapıyı kullanarak mahkeme binasından çıktı. DTP yetkilileri ise sözlü savunmalarını 16 Eylül Salı günü yapacak.
Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde biraraya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. DTP hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlisi heyete katılacak. Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. ANKARA
0 Yorum:
Post a Comment