- Cezaevlerindeki keyfi uygulamalar ve hak ihlallerinin ardı arkası kesilmiyor. Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlülere, Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi, 'Tercüman yok' gerekçesiyle verilmedi. Tutuklu ve hükümlüler, bu durumu protesto etmek amacıyla haftalık 10 dakika olan telefon haklarını kullanmadı. Cezaevi İdaresi bu tutumun 'direniş' anlamına geldiğini iddia ederek, tutuklu ve hükümlüleri “iki ay” boyunca telefon, mektup ve açık görüş haklarından men etti.
Alo cezaevinde direnişte var!
Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki siyasi tutuklu ve hükümlüler, günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazatesi'nin kendilerine verilmemesini protesto etmek amacıyla, telefon haklarını kullanmadıkları için, iki ay boyunca telefon, mektup ve açık görüş haklarından men cezası aldı. Tutuklulara telefon haklarını kullanmamasını cezaevi yönetimine karşı 'direniş sergilemek' olarak değerlendirdi.
Cezaevlerinde Kürtçe konuşma ve Kürtçe yayın isteme nedeniyle yaşanan hak ihlali ve keyfi uygulamalara ilişkin haberlere her gün yenisi eklenirken, bir hak ihlali haberi de Malatya E Tipi Cezaevi'nden geldi. PKK davasından Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 23 tutuklu ve hükümlüye Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi'nin kendilerine verilmemesini protesto etmek amacıyla, telefon haklarını kullanmadıkları için, iki ay iletişim cezası verildi. Türkiye'de günlük yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat Gazetesi'nin herhangi bir yasal toplatma kararı olmadığı ve bayi dağıtımı yapıldığı halde Malatya Cezaevi'ne 'Cezaevinde tercüman yok' gerekçesiyle verilmemesini protesto eden tutuklular, uygulamayı keyfi bularak haftalık 10 dakikalık telefon hakkını kullanmama kararı aldı. Telefona çıkmayan tutuklular, aynı zamanda cezaevindeki keyfi uygulamaların son bulması için hazırladıkları dilekçeleri Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Tutuklu ve hükümlülerin Azadiya Welat Gazetesi'nin 'keyfi' gerekçelerle kendilerine verilmediğini belirterek telefona çıkmamasını 'direniş' olarak değerlendiren cezaevi idaresi tutuklu ve hükümlüler hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda 'direnişe geçtikleri' gerekçesiyle tutuklu ve hükümlülere 'iki ay ileşim hakkından men' cezası verildi. Tutuklular verilen iletişim cezasına karşı Malatya İnfaz Hakimliği'ne itiraz etti. MALATYA / DİHA
0 Yorum:
Post a Comment