Irak: “Türkiye Kandil'de yasaklı gazlar kullandı”

hava_saldiri_kandil_siviller Irak Parlamentosu Komisyonu, Güney Kürdistan'a yönelik düzenlenen hava saldırılarında sık sık 'Sivillere bu kadar özen gösteren başka bir ülke yok' diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü tekzip eden sonuçlar ortaya çıkardı. Komisyon, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kandil bölgesine düzenlediği hava saldırılarında yasak olan gazlar kullandığını açıkladı. Komisyon, TSK'nin ekinli alanlara da mayınlar döşediğini belirtti.

 
PKK'ye yönelik düzenlenen hava saldırılarında 'sivillerin zarar görmediği'ni iddia eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Irak Parlamentosu bünyesinde oluşturulan komisyon yalanlıyor. 16 Aralık 2007'den bu yana TSK'nin düzenlediği hava saldırılarını yerinde inceleyen komisyon, sonuç raporunu parlamentoya sundu. Bir hafta boyunca Süleymaniye, Hewlêr, Duhok ve diğer kentlere bağlı kırsal alanlarda incelemelerde bulunduklarını kaydeden Sudiye El Suheyl Başkanlığı'ndaki komisyon, TSK'nin hava saldırılarında yasaklı gazlar kullandığını söyledi. TSK'nin 3 bine yakın askeri araçla Güney Kürdistan'da tarım ve altyapıya zarar verdiğini belirten komisyon, ekinli alanlara TSK askerlerince mayın döşendiğini ifade etti. TSK'nin bombardımanları sonucu yüzlerce köylünün yerlerini terk etmek zorunda kalarak göçmen durumuna düştüğünü bildiren komisyon, göçmenlerin zor koşullar altında yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti. Komisyon, TSK'nin Irak'ın hava sahasını ihlal ederek gerçekleştirdiği bombardımanların yanısıra İran'ın topçu saldırılarının da Irak'ın egemenliğinin ihlali olduğunu kaydetti. Komisyon, bombardımanları da kınadı. Komisyon raporunda parlamentoya önerilerde de bulunuldu. Komisyon, Güney Kürdistan'da konuşlanan TSK'nin askeri varlığına son verilerek yasaklanmasını ve Türkiye'nin diplomatik yollarla uyarılarak, saldırılarını durdurulmasını istedi. Komisyon ayrıca, sınırdaki yurttaşların haklarına saygılı olunmasını da talep etti.
Türkiye'nin 1995 yılından bu yana Güney Kürdistan'ın Batufa, Kanimasi, Bamerni, Amediye, Şeladize-Deraluk civarında 50 tank ve helikopter ile 3 bin askerin yanısıra birçok kentte gizli-açık onlarca istihbarat bürosunun bulunduğu kaydediliyor. SÜLEYMANİYE / ANF

0 Yorum: