DE MİSTURA, PARLAMENTO BAŞKANI MÜFTÜ İLE BİR ARAYA GELDİ

PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü, Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak Özel Temsilcisi Steffan De Mistura ile bir araya geldi. Görüşmede, De Mistura’nın öneri raporunun birinci bölümünde bulunan yanlışlıklar ele alındı.kurdistan united nations kirkuk

Dün Parlamentoda gerçekleşen görüşmede, Parlamento Başkan Yardımcısı Dr.Kemal Kerkuki ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin BM Temsilcisi Dindar Zebari de hazır bulundu. BM’nin Irak Özel Temsilcisi De Mistura’nın öneri raporunun birinci bölümünün ele alındığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Adnan Müftü, görüşme esnasında De Mistura'nın Irak Daimi Anayasasında bulunan 140. maddenin uygulanmasıyla ilgili hazırladığı raporun birinci aşamasının gündeme geldiğini söyledi ve raporda var olan yanlışlıkların kendisine iletildiğini söyledi.

140.maddenin çözüme kavuşturulmasında BM’nin yardımının önemli olduğunu söyleyen Müftü, “Biz, Akrê, Mendeli, Hamdaniye ve Qerac ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi De Mistura’ya illettik. Parlamento toplantısını yaptı. Öneri raporunun ikinci ve üçüncü aşamasını bekliyoruz.” dedi.

De Mistura da, Kürdistan Bölgesi’nden koparılan ve sorunlu bölgelerlere ilişkin hazırladığı raporunun birinci bölümünün ilgili gruplar tarafından çok sert bir şekilde eleştirildiğini belirterek birinici raporunda yanlışlıklar olduğunu ve  bu yanlışlıkların düzeltilebileceğini kaydetti. İkinci ve üçüncü raporun çalışmalarının devam ettiğini kaydeden De Mistura, sürecin devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Kemal Kerkuki ise, görüşmede, De Mistura’nın Kürdistan Bölgesi’nden koparılan ve sorunlu bölgelere ilişkin hazırladığı raporun birinci bölümünü ele aldıklarını söyleyerek , raporun birinci bölümünde çok yanlış noktaların olduğunu ve De Mistura’nın bu yanlış noktaların çoğunu ittiraf ettiğini belirtti.

0 Yorum: