İHD, soykırım suçlusu El Beşir'le ilişkileri protesto etti

iHD__soykirim_suclusu_El_Besir_le_iliskileri_protesto_etti_20080821Soykırım suçlusu devlet töreniyle karşılandı

 

İSTANBUL (21.08.2008)- İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, bugün Taksim Gezi Parkı'nda basın açıklaması yaptı, soykırım suçlusu Sudan Devlet Başkanı El Beşir'le ilişkileri protesto etti, Uluslararası Ceza Mahkemesi Kurucu Anlaşması'nı Türkiye'nin de onaylamasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gülseren Yoleri, “Soykırım suçlusu El Beşir ile kurulan her türlü ilişkiyi protesto ediyoruz” pankartının açıldığı basın açıklamasında, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında gerçekleştirilen zirveden savaşlara, açlığa ve ölüme devam kararı çıktığını belirtti. Yoleri, Darfur'da baskın yağma, öldürme, tecavüz gibi olaylarla karşımıza çıkan soykırım suçunun insanlığa karşı suçlar kapsamında cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Yoleri, halen 108 ülke tarafından kabul edilen Uluslararası Ceza Mahkemesi Kurucu Anlaşması olan Roma statüsünü Türkiye'nin de onaylamasını ve mahkemenin yargı yetkisini kabul etmesini istedi. Yoleri, dünya üzerinde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara karşı adaletin sağlanması ve cezasızlığın son bulması için oluşturulmuş bulunan UCM'nin karalarının uygulanması gerektiğini ifade etti. atilim.org

 

Soykirim_suclusu_devlet_toreniyle_karsilandi_20080820 Soykırım suçlusu devlet töreniyle karşılandı   

İSTANBUL (20.08.2008)- Darfur'da soykırım suçu işlediği gerekçesiyle 108 ülkeye girişi yasak olan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in, devlet töreniyle karşılanması insan hakları örgütlerinin tepkisiyle karşılandı. El Beşir, katledilenlerin sayı olarak az olduğunu iddia etti!

Darfur'da 300 bin kişiyi katlederek soykırım suçu işlediği gerekçesiyle 108 ülkeye girişi yasak olan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in, Türkiye'de devlet töreniyle karşılanıp el üstünde tutulması, insan hakları örgütlerinin tepkisini çekerken, El Beşir, katledilen insanların sayı olarak az olduğunu söyledi.

Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi nedeniyle İstanbul'da bulunan Beşir, Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Darfur'da soykırım yapıldığı iddialarını reddetti. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısının tutuklama talebinin "barış istemeyenleri cesaretlendirdiğini" söyledi. Hakkındaki soykırım ve tecavüz suçlamalarına ilişkin iddiaları yalanlayan El Beşir, Darfur'da 300 bin kişi değil, daha az insan öldürüldüğünü söyledi. Beşir, "Bu kadar kişi öldürüldüyse, toplu mezarlar olması lazımdı. Nerede bu toplu mezarlar? Doğru, insanlar öldürüldü, ama rakamlar daha düşük. Hükümet ile isyancılar arasında bir savaş olduğu gerçek, ama bu bütün dünyada böyle. Sudan'da hükümete karşı ayaklananlar niye mazlum oluyor? Bu bir çifte standart" diye konuştu.

İHD yarın Taksim'de eylem yapacak

Bu arada, İnsan Hakları Derneği (İHD), Adalet Bakanlığı'na başvurarak, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir hakkında TCK'nın 13. maddesi uyarınca soruşturma açılmasını istedi . İHD İstanbul Şubesi de yarın saat 13.00'de Taksim Gezi Parkında “Soykırım suçlusu El Beşir'i topraklarımızda istemiyoruz” talepli bir basın açıklaması yapacağını duyurdu.

 

İHD tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi   

ANKARA (20.08.2008)- İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Necmettin Erbakan'ın ev hapsi cezasını affetmesi üzerine yaptığı açıklamada hapishanelerde bulunan tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İHD Genel Merkezi yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Necmettin Erbakan'ın kalan hapis cezasını “sürekli hastalık” nedeniyle kaldırdığını hatırlattı. İHD ve TİHV'e gelen başvurulara göre hapishanelerde hasta tutsaklarının sayısının 52 olduğu ancak bu sayının sürekli arttığı belirtilen açıklamada, “Cumhurbaşkanının Erbakan’a gösterdiği duyarlılığın cezaevlerinde bulunan ve ciddi sağlık sorunları olan tüm mahpuslara -hala yaşıyorlarken- göstermesini diliyor ve bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

0 Yorum: