Başkan Barzani, anayasa uygulanmazsa parlamentomuzun kararlarını uygulayacağız

mesut barzaniKÜRDİSTAN BAŞKANI: ‘’ANAYASA UYGULANMAZSA PARLAMENTOMUZUN KARARINA BAKACAĞIZ’’

 

PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanı Mesut Barzani, Irak hükümetinde ülkedeki bütün oluşumların katılımın olması gerektiğini ve hiçbir ülkenin Irak’ın içişlerine karışmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Kürtlerin geleceği konusunda ise Başkan Barzani, anyasaya bağlılık olmaması ve anayasanın uygulanmaması durumunda parlamentonun kararın bakacaklarını söyledi.

Dün gece canlı yayında El-Cezire’nin sorularını yanıtlayan Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, petrol anlaşmaları konusunda, ‘’Anlaşmalar, yasa ve anayasaya uygun bir şekilde imzalandı. Anayasanın hiçbir maddesiyle zıt değil’’ dedi.

Subat 2007’de petrol ve gaz anlaşmaları konusunda anlaşmaya vardıklarını söyleyen Başkan Barzani, anlaşmanın içeriğinin değiştirilerek parlamentoya sunulmaya çalışıldığını söyledi.

Başkan Barzani, ‘’Yasada ‘’Yasa, Mayıs ayına kadar parlamentodan geçmezse Kürdistan Bölgesi’nin kendi başına anlaşmalar yapmaya hakkı vardır’’ deniliyordu.’’dedi. 

Kerkük petrolleri  konusunda Başkan Barzani, ‘’ Biz, Kerkük’ün Kürdistaniliğini çoğrafi ve tarihi gerçeklere dayandırıyoruz. Amacımız Kerkük’ün petrolleri değil’’ dedi.

Kürtlerin geleceği konusunda Başkan Barzani, ‘’ Irak’ın birliğinin garantisi anayasanın uygulanmasıdır ve bu anayasaya bağlılıktan geçer. Bu yapılmadığı takdirde kürdistan’da parlamento var. Diğer siyasi partilerin liderlikleri var. Parlamento ne karar verirse biz de buna bağlı kalacağız’’ dedi.

Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanı Mesut Barzani, Yeni Irak’ın faaliyetlerine Kürtlerin ilk başta katıldığını söyleyerek, “Ülkenin yönetiminde kenarda bırakma değil ortaklık ilkesi uygulanmalı” dedi.

Başkan Barzani, El Cezire Televizyonuna şu sıralarda yaptığı konuşmada,  yeni Irak’ın faaliyetlerine Kürtlerin ilk başta katıldığını söyledi ve “Ülkenin yönetiminde kenarda bırakma değil ortaklık ilkesi uygulanmalı” dedi.

Başkan Barzani, “Biz, Irak’ta ortağız ve Yeni Irak’ın oluşturulması sürecine katıldık” dedi.

Başkan Barzani, bununla birlikte Bağdat ile sorunlarının olduğunu, ancak bu sorunların şuana kadar sona erdirilmediğini belirtti.

0 Yorum: