‘DTP DEĞİL, KÜRTLER KAPATILIYOR’

emineaynawelat

Birgün -Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Emine Ayna ve DTP MYK üyesi ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız BirGün gazetesini ziyaret ederek kapatılma davasıyla ilgili olarak 16 Eylül’de yapacakları savunma hakkında bilgi verdi.   Emine Ayna, davanın yalnızca teknik bir parti kapatma davası olarak görülmemesi gerektiğini söyleyerek, “dava Türkiye’nin geleceğinin ve demokratikleşmesinin yönünü

belirleyecek önemde bir davadır” dedi.

Ayna şöyle konuştu:

“Bu davayla sadece bir parti binası kapatılmak istenmiyor. Bu davayla bizim savunduğumuz Kürt sorununa demokratik çözüm önerisi kapatılmak isteniyor. Kürt sorununda dile getirdiğimiz Demokratik Özerklik biçiminde ifade ettiğimiz çözüm önerilerimiz için kapatılmak isteniyoruz. Her ne kadar ‘PKK terör örgütüdür’ demediğimiz ya da ‘Sayın Öcalan’ dediğimiz için ya da ‘Öcalan’ın talimatıyla kurulduğumuz’ iddialarıyla kapatılma davası açılmış gibi görülse de asıl neden budur. Biz savunmamızda tezlerimizi tekrar savunacağız. Elbette partinin kapatılmasına karşı savunmamızı yaparken mutlaka tezlerimizi de dile getireceğiz.”

BU BİR PKK DAVASI DEĞİL

Kapatılma davasıyla ilgili olarak 16 Eylül’de sözlü savunma yapacaklarını belirten Emine Ayna, “davaya konu teşkil eden iddialar ne hukukidir ne de siyasi. Biz bunları da kabul etmiyoruz. Sözlü savunmamızda bir halkın hak ve hukuk mücadelesini anlatacağız. Halkın hak arama mücadelesinin terör ve şiddet olarak nitelendirilemeyeceğini anlatacağız. Bu hukuki ve siyasi düzeyden yoksun iddialara bir siyasi düzey getireceğiz.”

Emine Ayna, bu davada  PKK’ye neden terör örgütü demediklerinin de sorulduğunu anımsatarak, “Bizim derdimiz PKK’yi savunmak ya da değerlendirmek değil. Biz neden PKK’ye böyle diyoruz onu anlatacağız. Ama bu dava bir PKK davası değil. PKK’nin ne olduğu ve kendini nasıl tarif ettiği ise davayla ilgili bir şey değil.”

DTP’nin kapatılması halinde Kürt sorununda çözümsüzlük siyasetinde bir adım daha atılacağını belirten Ayna, “Oysa eşit haklara sahip insanların yaşadığı bir ülkenin önünün açılması gerekiyor” dedi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın hükümetin hazırladığı AB’ye ilişkin “Ulusal Program’la” ilgili olarak kendilerine yaptığı bilgi verme ziyaretine de değinen Ayna, ‘Babacan’a da asıl sorunun anayasa değişikliği, sistem değişikliği, zihniyet değişikliği olduğunu’ söyledik”dedi.

Türkiye’nin demokratikleşmesiyle ilgili AKP ve devletin aynı düzlemde olduğunu söyleyen Ayna, Kürt sorununda AKP ve Ordu farkının bulunmadığını belirtti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Diyarbakır gezisine değinen Ayna, Başbuğ’un “Sorunun çözümünde siyasiler etkin olsun” sözüyle “Siyasiler DTP’nin varlığını tanımasın” çağrısı anlamına geldiğini söyledi.

0 Yorum: