BAYDEMİR: ‘’HASANKEYFİ KORUMAYA ANT İÇTİK’’

PNA-Diyabarkır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'li Milletvekilleri ile birlikte Hasankeyf'i korumak adına ''Ant içtiklerini'' belirtti. image

DTP'li Milletvekilleri ile birlikte Hasankeyf'i korumak adına ''Ant içtiklerini'' belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, tarihi kent Hasankeyf'in Ilısu Barajı suları altında kalmasına ilişkin projeyi yatırım olarak değerlendirmediklerini, bir yatırımın gerçek manada yatırım olabilmesi için insana dayalı olması gerektiğini belirtti. Baydemir, Ilısu Barajı'nın demokratik olmadığını ifade etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Esentepe Konuk Evi'nde Hasankeyf ve Ilısu Barajı'na ilişkin yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı'nın insana dayalı olmadığını, sürecin şeffaf bir şekilde işletilmediğini ve yöre insanının sürecin dışında tutulduğunu savundu.

Baydemir, "Ilısu Barajı ile 12 bin yıllık tarih ortadan kalkacaktır. Ve henüz gün yüzüne çıkarılmamış olan 300'ü aşkın höyük yok olacaktır. Baraja yatırılacak kaynak, en fazla 60 yıl boyunca geri dönüşümlü olacaktır. Oysa Hasankeyf ve yörede bulunan höyüklerin açığa çıkarılmasıyla insanlık var olduğu müddetçe dünya var olduğu müddetçe turizm potansiyeli olarak ve istihdam aracı olarak, ekonomik kalkınma aracı olarak kullanma imkanına sahip olacaktır. Uluslararası sözleşmelere tabi olması gereken bir süreç hiçbir şekilde kriterler uygulanmadan Hasankeyf taşıma gibi bir politikayla çözüm arayışı ortaya koymaktadırlar. Bütün bu süreçler hem ulusal mevzuata hem de uluslararası mevzuata aykırılık teşkil etmektedir." Dedi.

Baydemir, Ilısu Barajı'na kredi sağlayan ülkelere çağrıda bulunarak, "Eğer Hasankeyf bu barajın yapımı için kredi sağlayan ülkelerin sınırları içerisinde olmuş olsaydı Hasankeyf'i boğacak bir baraj inşa edeceklerdi ise buyursunlar kredi versinler. Yok eğer böylesi bir tarihi dokuyu böylesi bir insanlık eserini boğacak bir girişimi kendi ülkelerinde yapmıyorlarsa o halde bizim ülkemizde de bunu yapmaya hakları yoktur. Kim kredi verirse versin biz bu sürecin başarıya ulaşmaması için Hasankeyf'in boğulmaması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz'' ifadelerini kullandı.

Baydemir, "Ortada bir cehalet var. Hasankeyf'in taşınacağı iddiası, ya da taşınarak kurtulabileceği iddiası. Bu da bir cehalet örneğidir. Bunu kim savunursa bence bu büyük bir cehalet örneğidir" dedi. (haberdiyarbakır)

0 Yorum: