Irkçı Türk Yargıtay`ı icazet verdi: Peşmerge vurmak serbest !

Irkçı Türk Yargıtay icazeti Peşmerge vurmak serbest

Rizgarî Online/Irkçı Türk Yargıtayı Federe Kürdistan bölgesinde PDK ve YNK Peşmergeleri ile silahlı çatışmalara girdikleri için etkin pişmanlıktan yararlandırılmayıp ömür boyu hapis cezasına çarptırılan PKK'lilerin cezasını sanıkların lehinde bozdu. Kürd düşmanı Irkçı mahkeme gerekçesinde: “KDP'nin bir devlet olmadığını, sanıkların KDP'yle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ortak operasyonlarında meydana gelen çatışmalar nedeniyle cezalandırılabileceklerini, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin içinde yer almadığı bir operasyonda Peşmergelerle çatışmaya giren PKK’linin müebbet hapisle cezalandırılamayacağı”nı belirtti.

Türk haber ajanslarının bildirdiğine göre KDP güçleriyle silahlı çatışmalara girdikleri gerekçesiyle Özel yetkili “Diyarbakır” 4, 5 ve 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıp ömür boyu hapse mahkum edilen PKK'lilerin hukuki durumlarına Türk Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi açıklık getirdi.
Türk Yargıtayı, bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin kendiliğinden örgütten çekildiğini ilgili makamlara bildirip teslim olan ve TCK'nın 221'inci maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen bazı PKK'lilerin, KDP ve KYB Peşmergeleriyle çeşitli tarihlerde silahlı çatışmalara girdikleri için ömür boyu hapis cezasına çarptırılmalarının usul ve yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yargıtay, KDP ve KYB'nin bölgesel yönetimin belli başlı bazı bölgelerinden sorumlu iki ayrı parti olduklarını, kurulu bir devlet düzenine sahip olmadıklarını, bu nedenle Peşmergelerle silahlı çatışmaya giren, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarıyla hiçbir şekilde silahlı çatışmalara katılmayan PKK'lilerin etkin pişmanlıktan yararlanabileceklerini kaydetti.

Türk Yargıtayı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik tarihlerde KDP ve KYB güçlerinin de desteğini alarak “Irak'ın Kuzey'inde” düzenlediği ortak operasyon, harekat ve tatbikatlar sırasında meydana gelen çatışma, baskın ve pusu eylemlerine katıldıkları tespit edilen PKK'lilerin TCK'nın 302'nci maddesini düzenleyen `Ülkenin bölünmez bütünlüğü aleyhine silahlı eylemlerde bulunmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılabileceklerini vurguladı. Yargıtay kararında, KDP ve KYB ile olsa bile TSK personelinin içinde yer aldığı operasyonda meydana gelen çatışmalara katılanların ise müebbet hapisle cezalandırılmaları gerektiği ifade edildi.

Mahkemenin bu kararı doğrultusunda PKK'nin askeri örgütlenmesinde 13 yıl silahlı faaliyet yürüten, Peşmergelerle 10 kez çatışmaya giren ve geçen ay Xabur Sınır Kapısı'na gelerek teslim olan kadın PKK'li 6 aylık hamile A.K. serbest kaldı. Haftanin, Avaşin-Basyan, Kanicenge, Surede, Metina, Hakurk, Hınere kampları ile Qandil Dağı'nda 13 yıl silahlı faaliyet yürüttüğünü, KDP Peşmergeleriyle de 10 kez silahlı çatışmaya girdiğini anlatan A.K. Mahkemedeki savunmasında şunları söylemişti:
"Örgütün gümrük adını verdiği Kelaşin bölgesinde para yüzünden anlaşmazlık yaşanınca hem KDP, hemde KYB güçleriyle yaşanan çatışmaya katıldım. Köylüleri ve Peşmergeleri zorla alandan uzaklaştırıp mallarına el koyduk. Takviye gelen güç ile birlikte kalabalık grupta bu kez Hacıümran kasabası yakınlarında tekrar Barzani'ye bağlı Peşmerge karakollarına saldırdık. Zagros bölgesine geçip KDP denetimindeki köylülerin büyük ve küçükbaş hayvanlarına el koyduk. Ancak şu anda KDP- PKK ilişkileri çok iyi ve karşılıklı silah, mühimmat alışverişi yapılıyor. PKK'nın lojistik ihtiyacı ve hasta tedavilerini de KDP güçleri karşılıyor. KDP'yle çatışmaya girip teslim olmaya cesaret edemeyen çok sayıda kişi Kuzey Irak'taki kasabalarda sefalet içinde yaşıyor. Eşimle birlikte örgütten kaçtık. 6 aylık hamileyim, devletin beni affetmesini istiyorum."

4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi PKK'li A.K.'yı kendiliğinden teslim olduğu için etkin pişmanlıktan yararlandırıp ceza vermeden serbest bıraktı.

RO/Ömer Kaçar

0 Yorum: