KÜRDİSTAN VE IRAK’TA KERKUK GERGİNLİĞİ:: “Yanlış hesap Bağdat’tan döndü”

DEVLET BAŞKANI TALABANİ’DEN SEÇİM YASASINA JET VETO...    

serok president talabani PNA-Federal Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, dün federal parlamentoda kabul edilen yeni seçim yasasını veto edeceği bildirildi. Talabani’nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Devlet başkanı Talabani’nin, Irak’ta herhangi bir ayrıcalık gözetmeksizin bütün kesimlerin çıkarlarının korunmasında kararlı olduğu dile getirildi.

Açıklamada, Talabani’nin sadece 127 milletvekili tarafından kabul edilen yasayı kabul etmeyeceği ve düzenlemenin yeniden ele alınmasını istediği kaydedildi. Açıklamada onaylanan sözkonusu yasa tasarısının Irak halkının yüksek çıkarlarıyla bağdaşmadığı dikkat çekildi.

Yeni federal Irak’ın  bütün tarafların ‘’uzlaşma’’ temeli üzerinde yönetildiği belirtilen açıklamada ‘’ yeni Irak’ta anayasaya aykırı davranılarak Kürt halkı gözardı edilemez’’ denildi.

Kürdistan Bölge  yönetimi, bugün Irak Devlet Başkanlığı Konseyinden yeni seçim yasasını veto etmesini istemişti.

Kürdistan İttifakı , parlamentodaki oylamada, yasanın Kerkük ile ilgili bölümünün gizli oylanmasını protesto ederek oturumu terk etmişti. Kürdistan  yönetimi, gizli oylamanın anayasanın ihlali olduğunu dile getiriyor.

Federal Irak Devlet Başkanlığı Konseyinde Talabani’nin bir Şii, bir de Sünni yardımcısı bulunuyor.

KÜRDİSTAN PARLEMANTOSU, IRAK PARLEMANTOSUNUN KARARINI REDDETTİoil petrol kurdistan kerkuk kirkuk   
PNA-Federal Kürdistan Bölge Parlemantosu, dün Irak Parlementosunda yapılan ve Kerkük’ün 4 ayrı seçim bölgesine bölünmesini öngören kararını reddetti.

Federal Kürdistan Bölge Parlemantosu, dün Irak Parlemantosunun aldığı yerel bölgeler seçim yasası kararını redddetti.

Kürdistan Bölgesi Parlemantosu bugün olağanüstü toplandı.

Sabah saatlerinde yapılan olağanüstü toplantıda, Irak Parlemantosunun dün aladığı yerel bölgeler seçim yasa tasasırısı ele alındı.

Toplantıda konuşan Parlemanto başkanı Adnan Müftü, Irak parlemantosunun demokrasi ilkelerinden, anayasa ve parlemantonun örf ve adetlerinden uzak bir şekilde ve Irak’taki demokrasiye karşı darbe olarak adlandırılabilecek bir tehlikeli bir karar aldığını söyledi.

Irak Parlemantosunu aldığı  karar Kürdistan Parlemantosu tarafından reddedilirken parlemanterler de karar konusundaki görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

KÜRDİSTAN PARLEMANTERLER BİRİLİĞİ: YAPILAN OYLAMA ŞEKLİ OYLAMADAN ÇOK SAVAŞ İLANINA BENZİYOR’’KERKUK KURDISTAN  

Açıklamda, parlemanterler birliğinin aldığı karın güven bunlalımının ve zayıflığının bir ürünü olduğu belirtildi.

Doğru ve dürüst olan seçimin talimata ihtiyaç duymadığı dile getirilen beyannamede  seçim seklinin seçimden çok bir savaş ilanına benzediği belirtildi.

Beyannamede, Kürdistan halkının kendi çıkarları üzerinde hiçbir şekilde pazarlık yapmayacağını söyledi.

PNA-Kürdistan İttifak Listesi’nin Irak Meclisi’nin dünkü oturumuyla ilgili Irak Meclis Başkanığı’na bir eleştiri bildirgesini sunacağı bildirildi. Irak Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani’nin yardımcıları da, Meşhedani’nin üslubu ve kararı karşısındaki şaşkınlıklarını dile getirdi.

Konuya ilişkin PNA’ya özel bir demeç veren Kürdistan İttifak Listesi’nden Federal Irak Meclisi’ne üye olan Pale Bawani, yasalara göre federal mahkemenin eleştiride bulunmaya yol verdiğini ve bu yüzden Kürdistan İttifak Listesi’nin bugün Irak Meclis Başkanlığı’na sunması için eleştiri bildirgesinin hazırlamasıyla meşgul olduğunu söyledi.

Bawani, Irak Meclis Başkan Yardımcıları Şeyh Halid Attiye ve Arif Tayfur’un da ortak bir basın toplantısında, yerel seçimler ile ilgili anayasanın 25. Maddesi üzerindeki oylama kararının gizli ve beklenmediklerini çünkü gizli oylamanın anayasaya aykırı olduğunu söylediklerini kaydetti.

Pale Bawani, çünkü seçimlerde Kerkük’ün 4 ayrı seçim bölgesine ayrılmasına karar verildiğini söyleyerek, bu durumda Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Keldani-Aşurilerin ayrı ayrı sandıklarda oy kullanacaklarını vurguladı.

Dün Irak Meclisi’nde Kürdistan İttifak Listesi’nin karşı çıkmasına rağmen onaylanan yerel seçim yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Celal Talabani’nin imzası gerekiyor.

 

PDK KERKÜK ŞUBESİ SORUMLUSU: ‘’KENDİMİZİ YENİ GELİŞMELERE HAZIRLADIK’’

kerkuk kurdistan PNA-Kürdistan Demokratik Parti (PDK)Kerkük’teki 3.Şubesi Sorumlusu Necat Hasan, kendilerini yeni gelişmeler için hazırladıklarını söyledi.

Hasan, PNA’ya verdiği demeçte, kendilerini yeni  gelişmeler için hazırladıklarını söyleyerek Kerkük halkının Irak’ın orta ve güney kesiminden Arap askerlerin Tuzhurmatu üzerinden Kerkük’e girmesine yol vermeyeceğini söyledi.

Hasan, ‘’Bu askerler Badinan, Sevsinan ve Halapçe’de kimyasal silahlarını denediler ama ellerinden hiçbir şey gelmedi’’ diye konuştu.

Hasan, en baştan, Kürt halkına karşı  iihanet için bir çaba olduğunu bildiklerini söyleyerek bu durumu ele almak için Kerkük’te bulunan  PDK ve YNK merkezlerinin toplandıklarını söyledi.

Hasan, dün Parlemantoda çıkan kararı kaale almadıklarını söyleyerek, bu tür kararların tasvip etmediklerini söyledi.

Hasan, Kerkük Valiliğinin halkı bu konuda bilgilendirmek için bir talimatname yayınlayacağını söyledi.

Kerkük’te kentin güvenliğine has 4 fırkanın bulunduğunu hatırlatan Hasan, Irak’lı askerlerin Tuzhurmatu üzerinden ilerlemesi halinde Kerkük halkının buna cavap vereceğini söyledi.

Hasan, Kerkük halkının bir daha  zulmü kabul etmeyeceğini söyledi.

0 Yorum: