Asker çeteyi 10 yıl gizledi : “Yazdık ya, neden ısrar ediyorsunuz”

Genelkurmay, Ergenekon tutuklusu Veli Küçük ve Arif Doğan’ın da aralarında bulunduğu ve sayısız faili meçhul cinayetle suçlanan 17 asker için savcılara “Biz bakıyoruz, siz burnunuzu sokmayın” dedi. Şırnak’ın İdil ilçesinde üç köylünün öldürülmesi ve JİTEM tetikçisi İbrahim Babat’ın Susurluk Raporu’na da giren itirafları üzerine, Albay Arif Doğan’la bazı asker ve itirafçılara dava açıldı. Davanın savcısı ifadelerde adı geçen ve aralarında eski asayiş kolordu komutanları da bulunan 17 subay, astsubay ve er için Jandarma Genel Komutanlığı’na iki kez yazı yazıp haklarında bilgi istedi. İlk yazıya “İnceleme başlattık, gereğini yaparız” cevabı, ikinciye ise “Yazdık ya, neden ısrar ediyorsunuz” uyarısı geldi. Ve Arif Doğan birkaç gün önce tutuklanıncaya kadar, başka ses de çıkmadı

Asker çeteyi 10 yıl gizledi

Ergenekon davası nedeniyle tutuklu olan emekli tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Albay Arif Doğan hakkında ilk inceleme talebinin tam on yıl önce DGM savcılığınca yapıldığı, üstelik bu isimlerin yanısıra 15 çeşitli rütbede asker için de aynı talepte bulunulduğu ortaya çıktı.  
Diyarbakır DGM savcılığının Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu ve PKK itirafçısı İbrahim Babat’ın ifadeleri doğrultusunda 1998’de Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 17 asker şahıs hakkında iki kez inceleme istedi. Ancak her ikisinde de haklarında inceleme yapılması reddedildi.
Söz konusu 17 kişilik listede adları yer alanlardan halen ikisi Ergenekon soruşturması nedeniyle tutuklanırken, Binbaşı Nurettin Ata ise Ergenekon iddianamesinde “Dilovası” kod adıyla geçen gizli tanığın ifadesinde yer alıyor.
Listedeki isimler arasında yer alanlardan Emekli yarbay Aytekin Özen hakkında Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği’nin (KGBHD) başlattığı sokak gösterileri ile Mersin’de bayrak yakma olayını organize ettiği iddia edildi. Bir diğer isim Sinan Yaşar hakkında da Babat Arif Doğan ile birlikte Bodrum’da bulunan Sun Clup’ten 40 bin dolar haraç aldıkları iddiasında bulunmuştu.
Bölge Jandarma İstihbarat Grup Komutanı emekli albay Abdülkerim Kırca ise başka bir davadan tutuksuz yargılanıyor.
Haklarında inceleme yapılması istenenlerden beş kişi bugün hayatta değil: İsmail Selen, Hulusi Sayını, Ahmet Cem Ersever, İsmet Yediyıldız ve İsmail Öztoprak. Yüzbaşı Öztoprak, Babat’ın ifadesine göre şüpheli bir kazaya kurban gitti.   

TUTANAKLARDAKİ İSİMLER • Şırnak’ın İdil ilçesinde üç köylünün kurşuna dizilmesi  ilgili Savcı İlhan Cihaner tarafından binbaşı Ahmet Cem Ersever, Albay Arif Doğan, Yüzbaşı Sinan Yaşar, Jandarma Kıdemli Başçavuş Şaban Bayram, İbrahim Babat, Faysal Şanlı ile “Açık kimlik ve sayıları tespit edilemeyen itirafçı, korucu ve kamu görevlileri” hakkında, silahlı çete oluşturmaktan dava açıldı. Ancak dosya görevsizlik kararıyla Diyarbakır DGM’ye gönderildi.
Babat’ın itirafları ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu doğrultusunda soruşturma yürüten Diyarbakır DGM Savcılığı, Şırnak davasını diğer davalarla birleştirerek ismi geçen askerler hakkında 13 Nisan 1998 ve 29 Nisan 1998 tarihlerinde birer yazı yazarak Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bilgi istedi.

BU İSİMLERİ SORDU • Yazıda, Ahmet Yarbay, İsa Binbaşı, Ahmet Cem Ersever, Hulusi Sayın (Dönemin Asayiş Kolordu Komutanı), Arif Doğan (Albay), İsmail Selen (Korgeneral), Hikmet Köksal (Orgeneral), İsmail Öztoprak, Sinan Yaşar, Şaban Bayram, Erol adlı Tokatlı er, Abdülkerim Kırca, Veli Küçük (Tuğgeneral), İsmet Köksal, Aytekin Özen, İsmet Yediyıldız (Albay) ve Binbaşı Nurettin Ata adlı jandarma görevlilerinin 1984’den bu yana hangi tarihler arasında nerede görevli olduklarının, görevden herhangi bir nedenle ayrılan varsa mevcut adresinin ve kimlik bilgilerinin DGM Başsavcılığı’na gönderilmesi istendi.

İNCELEME YAPIYORUZ • Talep üzerine Jandarma Genel Komutanlığı savcılığa 30 Mayıs 1998 tarihinde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından “gerekli incelemenin başlatıldığı ve gereğinin buna göre ifasının uygun olacağı” yanıtını verdi. Bu yanıt üzerine savcılık 15 Haziran 1998 tarihinde bu sefer Ankara DGM Savcılığı’na bir yazı gönderdi. Babat’ın iddialarına atıfta bulunan savcılık, sözkonusu rütbetliler hakkında bilgi alınmasını talep etti. Talep üzerine Ankara DGM Savcısı Dilaver Kahveci tarafından 23 Haziran 1998 ve 14 Eylül 1998 tarihlerinde Jandarma Genel Komutanlığı’na yazı yazılarak, “Ekli yazıda isimleri geçen ve bazılarının rütbeleri belirtilen şahısların” Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli olup olmadıkları hakkında bilgi istedi.

ISRAR KIZDIRDI • Talep üzerine 13 Ekim 1998 tarihinde Genelkurmay Adli Müşavir Hakim Tümgeneral M. Erdal Şenel imzasıyla verilen cevapta “Genelkurmay Başkanlığı’nca gerekli inceleme ve soruşturma tarafımızdan yürütülmüştür. Bu nedenle aynı konuda tekrar talepte bulunulmasının sebebi anlaşılmamıştır. Konunun bu hali ile merciine bildirilmesi uygun olacaktır” dendi.
Yazı üzerine Ankara DGM Savcılığı 21 Ekim 1998’de, 1998-24-25 nolu yazısıyla talimat evraklarını Diyarbakır DGM Savcılığı’na geri gönderdi. taraf

0 Yorum: