Katliama imza atan kontra grupların ordu eliyle kurulduğu bir kez daha belgelendi

Bingöl'de 'yıldız'lı katillerjitem_belgeleri_bingol_dersim
Bölge'de birçok cinayete ve katliama imza atan kontra grupların ordu eliyle kurulduğu bir kez daha belgelendi
Ergenekon-devlet ilişkisinin tartışılması yoğunlaşırken, bu tür oluşumların bizzat ordu tarafından kurulduğu kanıtlandı. Ele geçirilen belgede, Bingöl'de Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çalışan 'Yıldız Takımı' adlı bir kontra grubu, sivil ve HPG'lilerin kıyafetleriyle dolaşarak halk üzerinde korku yaratıyor, tehditlerde bulunuyor, ajanlığı dayatıyor ve 'kelle avcılığı' yapıyor. 'Yıldız Takımı'nın komutanı Mehdi Beyaz'a Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Valilik tarafından ödüller verildiği belgelerde ortaya çıktı.
JİTEM Bingöl'de çok aktif
Ergenekon operasyonuyla devlet eliyle oluşturalan karanlık güçler tartışılmaya devam ederken, bu tür oluşumların bizzat ordu tarafından kurulduğu bir kez daha kanıtlandı. Bölge'de JİTEM ismi altında yıllardır bir çok cinayete, katlima ve kirli işlere imza atan kontra gruplarına bir örnek de Bingöl'de ortaya çıktı. Bingöl ve özellikle Karlıova ilçesi kontraların merkezi durumunda. Ele geçirilen belgelere göre 'Yıldız Takımı' adı altında faaliyet yürüten bu güçlerin ordu bünyesinde nasıl kurulduğu ortaya çıkıyor.
Son aylarda Karlıova başta olmak üzere, Bingöl'de kontra faaliyetler yoğunlaştı. Kırsal alanda ve köylerde bu 'şüpheli varlığa' dikkat çeken köylüler de endişelerini gizlemiyor. Artan karanlık faaliyetler 90'lı yılları aratmıyor. Sivil ve HPG'lilerin kiyafetleriyle dolaşan bu gruplar halk üzerinde korku saldığı gibi, tehditlerde de bulunuyor, ajanlığı geliştirmeye çalışıyor ve 'kelle avcılığı' yapıyor.

jitem_yildiz_timi1_b


Kontra gruplar son olarak Karlıova'ya bağlı Kargapazar Köyü, Bağlısa, Karahamzan (Yorgançayır) ve Çatak köylerinde görüldü. Köylüler şikayette bulunmasına karşı yetkili makamlar sessiz kalmayı tercih etti. Bellgeler 'Yıldızlar Takımı' adı altında oluşturulan grubun Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çalıştığını gösteriyor. Sivil ve HPG'lilerin kıyafetleriyle dolaşan grup köylerde bilgi topluyor, dağlarda çobanları korkutuyor ve toplumu sindirmeye çalışıyor. Özellikle de Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayla Köyü'nün Eskiköy mezrasına baskın düzenleyerek 4 kişiyi katledenlerin de bu grup olduğu kaydediliyor.
Kontralara ordudan taktirname
Belgeler çoğunluğu itirafçılardan oluşan gruba 'Murat' kod adlı 'Mehdi Beyaz'ın öncülük yaptığını gösteriyor. Mehdi Beyaz 26 Haziran 1996'da Varto'daki bir çatışma sırasında teslim olmuştu. Varto'nun Segerli köyü nüfusuna kayıtlı Beyaz bir süre cezaevinde tutuklu kaldı. Ancak ortaya çıkan bilgiler Beyaz ile Şemdin Sakık'ın kardeşi Arif Sakık'ın aynı odada kaldığına ışık tutuyor. Yine ele geçirilen belgelerde Mehdi Beyaz'a Valilikten Hasan Pakir, Bingöl Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Yavuz Toker ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ödüller verildiği görülüyor. Beyaz'ın 1996 yılından bu yana operasyonlara katıldığı ve devlet adına çok sayıda kirli faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı. Beyaz'a verilen takdirname belgelerinden birinin altında Dersim Jandarma Komutanlığı'ndan Yavuz Ç.'nin imzası bulunuyor. Bu takdirname 1 şubat 1999'da 6 PKK'linin yaşamını yitirdiği operasyona yaptığı katkılardan dolayı verilmiş. Ayrıca 9 Mart 1999'da Dersim'de 10 HPG'linin yaşamını yitirdiği çatışmadan dolayı da Beyaz'ın ödüllendirildiği görülüyor.
Cezadan kurtardılar
Ayrıca Dersim Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de Beyaz'ın 'samimi' itirafları nedeniyle operasyonlarda verdiği zararlardan dolayı cezalandırılmamasını istediği yine belgeler ortaya koyuyor. Dersim Jandarma Komutanlığı'nın Devlet Güvenlik Mahkemesine gönderdiği Gizli yazıda şunlar dikkat çekiyor: 'Bize kimlik bilgileri gönderilen Mehdi Beyaz 31 aralık 1997'de operasyonumuza katılmıştır ve ettiği yardımdan dolayı 6 örgüt üyesi öldürülmüştür. Onun için umuyoruz ki bu yardımlarını göz önün de bulundurarak yargılarsınız.'
Bu da emniyetin timi

jitem_yildiz_timi3_b

Ordunun dışında bir de emniyet bünyesinde bir kontra timi oluşturulmuş. Aynı yani 'Yıldız Takımı' olarak adlandırılan grubun başında da yine Mehdi Beyaz'ın bulunması dikkat çekiyor. Emniyetin kontra grubunda yer alanlar ise şunlar: 1- Mehdi Beyaz (Murat), Görevi: Tim Komutanı 2- Mehmet Dörtyama (Dr. Welat), Görevi Tim Komutan Yardımcısı, 3- Serhat Oğuzhan (Ağrılı), Görevi: Tim Komutan Yardımcısı, 4- A. Kerim Dayana, Görevi: Tim elemanı, 5- Zemirhan Öztürk (Azad), Görevi: Biksici, 6- Enver Köstek (Bingöllü), Görevi: Kanasçı.
Ordunun 'Yıldız'ı
Ordu bünyesinde karanlık işleri yürüten 'Yıldızlar Takımı' üyelerine ilişkin bilgiler ise şöyle: Mehdi Beyaz (Tim Komutanı) Kod adı: Murat, Baba adı: Seyfettin, Doğum tarihi: 1976, Doğum yeri: Varto/Seğerli köyü, Örgüte katılım tarihi: 1993, İtirafçılığa başladığı zaman: 20 Haziran 1996. Tim üyesi itirafçılar: 1- Mahir kod adlı Fethi Demir; Ahmet oğlu 1970 Gümüşhane ili Şiran ilçesi Susuz Köyü nüfusuna kayıtlı. 2- İhsan kod adlı Sair Çakabey; Selahattin oğlu 1973 Bingöl merkez, Gökçekanat Köyü nüfusuna kayıtlı, 6 Şubat 96'da İstanbul'da teslim olmuş. 3- Fırat kod adlı Aydın Keskinkılıç; İzzettin oğlu Bingöl Solhan ilçesi Elmasırtı Köyü nüfusuna kayıtlı. 4- Azad kod adlı Zemirhan Öztürk; Cemil oğlu 1977 Muş Malazgirt Hanoğlu Köyü nüfusuna kayıtlı. Şu anda bir kamu kuruluşunda çalışıyor. 14 Nisan 97'de yaralı olarak yakalanmış. 5- Dr. Welat kod adlı Mehmet Dörtyama; Saadettin oğlu Mardin Derik ilçesi 8 Ağustos 97'de İzmir'de teslim olmuş.BİNGÖLjitem_yildiz_timi2_b

0 Yorum: