İşkencedeki artış endişe verici : 32 kişi polis tarafından öldürüldü

Özgür-Der Özgür-Der'in hazırladığı temmuz ayı hak ihlali raporunda, işkence vakalarındaki artışın endişe verici boyuta ulaştığına dikkat çekilerek, AKP hükümetinin 85 yıllık devlet politikasını istekle uyguladığına dikkat çekildi.
İslam'a yakınlığıyla bilinen Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin (Özgür-Der) temmuz ayı hak ihlali raporunda, AKP iktidarı döneminde yapılan işkence ve kötü muamele bir kez daha gözler önüne serildi. Raporda, işkence vakalarındaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığı belirtilerek, bunun nedeni ise devletin işkenceci kamu görevlilerini koruyan tavrı olduğu belirtildi. Cezaevlerinin devlet içindeki özerk diktatörlükler gibi işletildiğine vurgu yapılan raporda, ekstra cezalandırmalar, keyfi uygulamalar, şüpheli ölümler, ölüme sebebiyet verici ihmallerin cezaevlerinin rutin uygulamaları haline geldiği belirtildi.
Raporda, Aydın'ın Didim ilçesinde Necmettin Elveren, Davut Elveren ve Ekrem Öztaş isimli Kürt işçilere yönelik polis saldırısı, Azadiya Welat Gazetesi dağıtımcısı Sefa Görgün'e (18) sokak ortasında polisler tarafından dövülmesi, Hrant Dink olayı ile ilgili olarak 'Kimsenin düşüncelerinden dolayı öldürülmesi doğru değil' diyen 25 yıllık edebiyat öğretmeni Aysel Kılıç'ın Trabzon'a tayin edilmesi, Şırnak'taki Berxbir Festivali'nin askerler tarafından basılması, Haftaya Bakış ve Gelecek gazetelerine verilen cezalar, Hayat TV'nin kapatılması, 14 yaşındaki Şehnaz Tonğun'un tehdit ve şantaj ile ajanlaştırılarak PKK'ye gönderilmesi gibi ihlallere yer verildi.
32 kişi polis tarafından öldürüldü
2008 yılında yaşanan hak ihlallerine de yer verilen raporda, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle 'güvenlik güçleri' tarafından 2008 yılının ilk altı boyunca 32 kişinin vurularak öldürüldüğü, 2 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Mayın ve patlayıcı maddelerden dolayı 6 kişinin öldüğü 6 kişinin de yaralandığının tespit edildiği raporda, 2008 yılının ilk altı ayında 22 yayınevinden çıkan 38 yazarın 47 kitabı hakkında soruşturma ve dava açıldığı ifade edildi. Raporu değerlendiren Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. Serdar Bülent Yılmaz, AKP iktidarının bundan önceki iktidarlardan bir farkı olmadığını vurgulayarak, işkencenin şekil, yöntem ve nitelik olarak farklılaşarak sistematik ve istikrarlı bir şekilde varlığını sürdürdüğünü, AKP hükümetinin 85 yıllık devlet politikasını iştahla olmasa bile istekle uyguladığını söyledi. ANKARA - DİHA
Tuğluk Meclis'e işkenceyi sordu
DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, işkence ve hak ihlallerine ilişkin Meclis'e önerge verdi. Son beş yılda hak ihlallerinin arttığını kaydeden Tuğluk, önergenin Adalet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını istedi.
Tuğluk, sunduğu yazılı önergesinde artan hak ihlallerine dikkat çekti. Tuğluk, 'İşkenceye sıfır tolerans vaadi ve iddiasına sahip siyasi iktidarın işkence ve hak ihlallerinin önlenmesi hususunda görev ve sorumluluklarını yerine getiremediği söz konusu hak ihlalleri ve işkence olaylarının rapor, belge ve bilançosu ışığında anlaşılmaktadır' dedi. İşkence ve hak ihlallerine karşı yeterli tedbir alınmadığını söyleyen Tuğluk, “İlgili sivil toplum kuruluşlarının (IHD, mazlum-der, özgür-der vb.) belge, bilgi ve tanıklarıyla raporlaştırdığı işkence ve hak ihlallerinin önlenmesi, sorumlularının cezalandırılması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması konusunda hem bakanlığınızın hem de mensubu olduğunuz hükümetin isteksizliği toplumda korku, kaygı ve umutsuzluğa yol açmaktadır. İnsanları sokak ortasında çocuk çoluk ve kadın demeden darp eden, öldüren zihniyet sorgulanmamış, yaşam hakkını sonlandıranlar başta hükümet ve bakanlığınız son derece kötü bir sınav vermiştir' eleştirisinde bulundu.
Tuğluk önergesinde şunları sordu: 'Kaç işkencenin ve iddiasının üzerine gidip, yargılama süreci başlattınız? Kaç idari soruşturma açıldı? Doktor raporlarına rağmen kaç işkence faili cezalandırıldı? İşkence yasağının kurumsallaştırılması için hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Hak ihlallerinin önlenmesine yönelik bir çalışmanız olmuş mudur? hükümetinizin ya da bakanlığınızın hak ihlallerini ve işkenceyi önlemeye dönük daha hızlı ve caydırıcı tedbirler alacak yeni bir çalışması var mıdır? Hak ihlallerinin ve işkencenin özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerimizde artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bunu neye bağlıyorsunuz? İşkenceye sıfır tolerans vaadinizi uygulamada nasıl gerçekleştireceğinize dair toplumun kaygı ve korkularını giderecek bir girişiminiz olacak mıdır? Bu konuda özellikle sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmayı düşünüyor musunuz? ANKARA

» SKANDAL : El Kirine 4.5 Ay Hapis!

» Diyarbakır'da polis vahşeti

» Polisler: Her polis için 10 Kürdü öldüreceğiz

» Panzerle öldürmeyi unutturmak istiyorlar

» Dövülen S.A.'ya 'polis dövdü' suçlaması

» 1992 Newroz’unda Devlet Güçlerince Katledilen 54 Kişi Anıldı

» Polis, “Pis Kürtler, Düzeni Bozuyorsunuz. Hepiniz Teröristsiniz”

» Türk Polisi, veresiye meşrubat vermeyen esnafa saldırdı!

» Gözaltındaki DTP İlçe Başkanı hastaneye kaldırıldı

» Facebook’ta polis mesajları

» İşkence : Vicdani retçi Bal'a Askeri Cezaevi'nde linç girişimi

» ‘İsviçre Kürtleri Türk sayıyor’

» Irkçı-milliyetçi saldırgan gruplar, polis eşliğinde,

» Bornova da bir ayda 2. işkence : Mardinli Kürt'tür Vurun ulan vurun!

» Karakolda şahitlere de işkence : 'Siz Kürtler ölmezsiniz, köpeksiniz size bir şey olmaz'

» Polis'ten neştercilere çay ikramı...

» Cizreli çocuklara cezaevinde işkence

» Tutukluya işkence yaptılar

» İşkence yok infaz var!

» Yine Van yine polis!

» İnsaf! Ömür 10 yaşındaydı

» "Eve geldi. Saat beş gibi dışarı çıktı. Yavrumun ne kahvesi vardır, ne içkisi. Kazandığı parayı ay başı bana verirdi."

» 'Önümüzdeki mahkeme gelmeyebilirim, beni işkencede öldürecekler,' sözleri hâlâ kulağımda. Necmettin sonraki mahkemeye gerçekten gelemedi, haklı çıktı.

» ‘Tek oğlumu aldılar benden’

» Penisine ip bağlanarak odanın içinde gezdirilen Aslan'a 'suçunu itiraf etmesi' istendi.

» Newroz kutlamaları sırasında terör estiren Van Emniyet Müdürü'ne Vali takdirname verdi

» TÜRKİYE'DE İŞKENCE GÜNLERİ

0 Yorum: