İşkence : Vicdani retçi Bal'a Askeri Cezaevi'nde linç girişimi

Anti Militarist İnisiyatif, Vicdani Retçi Mehmet Bal'ın tutulduğu Hasdal Askeri Cezaevi'nde koğuşa götürüldüğü sırada 5-6 kişi tarafından tekme yumruk ve odunlarla saldırıya uğradığı, yarı baygın vaziyette soğuk suyun altına sokulduğu ve dün Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'ne kaldırıldığını açıkladı.

Anti Militarist İnisiyatifi, Vicdani Retçi Mehmet Bal'ın tutuklu bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi'nden cezaevi yönetiminin teşvikiyle linç edilmek istenmesi ve hastaneye kaldırılmasına ilişkin Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Emekçi Hareket Partisi, Anarşi Kolektifleri, Sosyalist Demokrasi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin aralarında bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisi açıklamaya katılarak destek verdi. "Öldürmeyeceğiz ölmeyeceğiz kimsenin askeri olmayacağız", "Red et diren özgürleş" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Askeri cezaevinde işkence var", "Vicadi retçi Mehmet Bal'a özgürlük", "Mehmet Bal Mehmetçik olmayacak", "Mehmedi gözlerindeki ışıltı saçlarındaki rüzgarla geri istiyoruz" yazılı dövizler açıldı. Mehmet Bal'ın fotoğraflarının taşındığı açıklamayı Oğuz Sönmez yaptı.

Bal'ı özel hazırlanmış bir prangaya geçirdiklerini, bu pranga sayesinde hem cezaevi üniformasının çıkarmasını engellendiğini hem de zincirlerinin kısaltıp asma kilit sabitlenmesi ile zorla esas duruşa geçirildiğini söyleyen Sönmez, hücre cezası, dayak, zorla tıraş etme, küfür, hakaret gibi işkence yöntemlerinin doğal uygulamalar haline geldiğini belirtti.

18 Ekim 2002 tarihinde vicdani reddini açıklayan Bal'ın daha önceden yaşanan hak ihlallerini protesto etmek için 33 gün açlık grevinde kaldığını belirten Sönmez, şunları söyledi:

"Daha sonra serbest bırakılan Bal, 8 Haziran 2008 Pazar günü polis tarafından gözaltına alınmış ve götürüldüğü Beşiktaş Jandarma Karakolu'nda kaba şiddet görmüş, ertesi günde Hasdal Askeri Cezaevi'nde de saç ve sakalı zorla tıraş edilmiştir. Bal, cezaevi yönetiminin teşvikiyle linç edilmek istenmiştir. Koğuşa götürüldüğü sırada bir subayın mahkumlara, 'Gerekeni yapın, ne yapacağınızı biliyorsunuz, cezaevi kurallarını hatırlatın' demesi üzerine Bal 5-6 kişinin ağır saldırısına maruz kalmıştır. Tekme yumruk ve odunla dövüldükten sonra yarı baygın halde soğuk suyun altına konulmuştur. İşkence sonucu bacağı, beli ve boynunun kıpırdatamadığı halde sabaha kadar bekletilip 10 Haziran sabahı Gümüşsuyu Askeri Cezaevi'ne kaldırılmış ve aynı gün tekrar cezaevine geri gönderilmiştir." Mehmet Bal'ın can güvenliğinden endişe duyduklarına dikkat çeken Sönmez, "Bu uygulamalar ve subayın mahkumlara yönelik teşvik edici sözleri askeri cezaevinde işkencenin sıradan olduğunun göstergesidir. Her türlü denetimden muaf, demir parmaklıklar arkasında kurulan işkence tezgâhlarını protesto ediyoruz" diyerek vicdani retçi Bal'a özgürlük istedi.

Açıklamanın ardından Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, açıklama yapan Oğuz Sönmez ile Serkan Bayrak, Güraşt Özdamar, Mehmet Atak'ı halkı askerlikten soğuttukları iddiasıyla gözaltına alarak Taksim Polis Merkezi'ne götürdü.ANF-İSTANBUL (11.06.2008) -

0 Yorum: