Kılıf uymadı

Türkiye, Öcalan'ın İmralı'daki koşullarını meşrulaştırmak için AİHM'e Fransa'da tutuklu bulunan Sanchez'in durumunu örnek gösterdi. Ancak Sanchez ile Öcalan'ın koşulları oldukça farklı.

İşte Ramirez Sanchez... Halen Fransa'da Fleury Merogis Cezaevi'nde tutuklu bulunan Çakal Carlos lakaplı komünist Ramirez Sanchez, TV izleyebiliyor, çok kanallı radyo dinleyebiliyor, günlük gazete okuyabiliyor, kültürel ve sportif aktiviteler yapabiliyor, günde iki saat havalandırmaya çıkabiliyor. Nişanlısıyla 4 yıl 10 ay içinde 640 kez görüşebildi.

İşte Abdullah Öcalan... CPT ve AİHM Büyük Daire kararlarına rağmen Öcalan haklarından yararlanamıyor. TV izleyemiyor, tek kanallı radyo dinleyebiliyor, gazeteler bir hafta gecikmeli ve sansürlü veriliyor, kültürel ve sportif aktiviteler yapamıyor, günde bir saat havalandırmaya çıkabiliyor, sık sık hücre cezaları alıyor. Ailesiyle 8 yıl 4 ayda yalnızca 112 kez görüşebildi.

O haklar Öcalan'a tanınmıyor Türkiye Öcalan'ın kısıtlanan haklarını meşrulaştırmak için AİHM'e Ramirez Sanchez örneğini verdi. Ancak her iki tutuklunun koşulları arasında büyük farklılıklar var. Sanchez tv izleyebiliyor, kültürel ve sportif aktiviteler yapabiliyor, günlük gazete okuyabiliyor, günde iki saat havalandırmaya çıkabiliyor. Bu hakların hiç biri Öcalan'a tanınmış değil.

Türkiye, Öcalan davası için geçtiğimiz günlerde AİHM'e gönderdiği yanıtta Öcalan'ın kısıtlanan haklarını meşrulaştırmak için tutuklu bulunan Venezuella doğumlu komünist Ramirez Sanchez örneğini verdi. Ancak Sanchez ile Öcalan'ın koşulları kıyaslandığında her iki tutukluya tanınan haklar arasında büyük farklılıklar göze çarpıyor. Sanchez televizyon izleyebilirken Öcalan'ın televizyon izleme hakkı CPT tavsiyesine ve AİHM Büyük Daire Kararına rağmen hala tanınmış değil. Sanchez'in kitap-gazete okuma hakkı üzerinde yasal ve fiili kısıtlamalar bulunmuyor. Ancak Öcalan'a yasal olmayan şekilde günde bir kitap, o da idare izniyle okuma hakkı tanınıyor. Ancak bu hakkı da fiilen zaman zaman kullandırılmıyor. Sanchez basın ve yayın organlarını günlük olarak takip edebilirken Öcalan ancak her hafta Çarşamba günleri bir önceki haftaya dair 7 gazete alabiliyor. Bir haftalık gecikme ile verilen gazeteler ise sansürleniyor.

Sanchez'in süresi 2 saat Ramirez Sanchez günde 2 saat havalandırmaya çıkabiliyor. Öcalan ise 12 Mayıs 2005 tarihli AİHM Büyük Daire Kararından sonra günde 1 saat havalandırmaya çıkabiliyor. Ayrıca havalandırma alanı dışarıyı göremeyecek ve adeta kuyudan gökyüzünü izleme hissi verecek şekilde standartların çok üzerinde bir yüksekliğe sahip. Havalandırmanın üzeri de tel ızgarayla kapatılmış durumda. Zemini Öcalan'ın egzersiz yapmasına elverişli değil. Sanchez, sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratan koşullarda tutulmuyor. Öcalan ise tutulduğu koşullar yüzünden olumsuz etkileniyor.

Daha fazla ailesiyle görüşüyor Sanchez üzerinde hukuk ve yasa dışına çıkılan, genel hükümlülerden farklı ayrımcı uygulamalar söz konusu değil. Öcalan ise hukuk ve yasaların ötesinde özel, ayrımcı statü ve uygulamalar altında. Sanchez nişanlısıyla 4 yıl 10 ay içerisinde toplam 640 kez görüşebilmişken Öcalan ailesiyle 8 yıl 4 ayda 112 kez görüşebildi. Sanchez, spor salonuna sahip olduğu için sportif egzersizler yapabiliyor. Öcalan ise İmralı Cezaevinde hiçbir kültürel ve sportif aktivite olanağına sahip değil. Din adamıyla görüşme hakkı bulunan Sanchez, çok kanallı radyo dinleyebiliyor, Öcalan ise tek kanallı radyo dinleyebiliyor.

İmralı koşulları daha ağır Öcalan'ın avukatları AİHM'e gönderdikleri yanıtta hükemetin Sanchez ile Öcalan'ın koşullarını aynı tutmasına ağır eleştiride bulunarak şu tespitlerde bulundular: 'Öcalan'ın koşulları Sanchez ile kıyaslanamayacak ölçüde ağırdır ve sözleşmenin 3. maddesini ihlal eden boyutları bile aşarak Öcalan'ın yaşam ve sağlığını ciddi biçimde tehdit etmektedir. Bu koşulların düzeltilmemesi veya standartlara uygun hale getirilmemesi, Öcalan'ın bilinçli olarak ölüme terk edildiği anlamına gelecektir.' STROUSBORG - ANF

0 Yorum: