Kürt İnsan Hakları Projesi : ‘AİHM sınır ötesi operasyonların durdurulmasını isteyebilir’

LONDRA: Kürt İnsan Hakları Projesi direktörü Kerim Yıldız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarının durdurulması yönünde bir karar alabileceğini açıkladı. Yıldız Türkiye'nin Güney Kürdistan'ı bombardımanı sonucu zarar gören sivillerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurduklarını ancak mahkemenin sınırötesi operasyonların durdurulmasını isteyen bir karar da alabileceğini söyledi. Yıldız, ANF'ye yaptığı açıklamada Güney Kürdistan'da zarara uğrayan sivillerin kendilerine başvuruda bulunduklarını ve bunun üzerine bir heyet olarak bölgeye giderek incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Heyet incelemeleri sırasında görgü tanıklarının bombardımanın Türk devleti tarafından yapıldığını kendilerine ilettiğini ifade eden Yıldız, kendilerine resmi başvurunun arından konuyu AİHM'e taşıdıklarını söyledi.

Söz konusu davanın büyük bir önem taşıdığını söyleyen Yıldız, Tabi bu dava çok önemli çünkü Avrupa Konseyine üye olmayan bir ülkenin vatandaşlarını ilgilendiren bir dava. dıolayısıyla bu çerçevede mahkeme eski verdiği kararları, eski içtihatlarını tekrar gözden geçirmek zorunda kalabilir. bu durumda mahkeme eğer başvurucuları haklı bulur Türk hükümetini mahkum ederse bu konuda başvurucuların istediği çerçevede, o durumda Türkiye bazı yeni müeeyyideler altına girer. Yani uluslararası silahlı antlaşmazlıklar çerçevesindeki Cenevre sözleşmelerinin devreye girmesi söz konusu" dedi.

AİHM'in bu davada mağduriyetlerin giderilmesi dışında alınacak bir kararla Türkiye'nin kendi meclisi karar verse dahi bu tür operasyonları gerçekleştiremeyeceğini ifade eden Yıldız, bu yönde bir kararın da tüm Avrupa Konseyi ülkelerini bağlayacağını belirtti.

0 Yorum: