YANKILAR SURUYOR : Kürdistan'daki liderler BM raporuna karşı çıktı

Rizgarî Online/Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani başkanlığında toplanan liderler ve siyasi parti temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, Kürdistan yönetimi denetimi altında olmayan Kürt bölgelere ilişkin raporunu değerlendirdi. KTV`nin bildirdiğine göre Kürdistan Bölge Başkanlığı, Parlamento Başkanlığı, Başbakanlık, Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Konseyi Üyeleri ve Parlamento ile Hükümet'teki siyasi partilerin temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrası yazılı bir açıklamada bulunuldu.

Açıklamada şunlara yer verildi "Toplantıda yer alan liderler ve siyasi partilerin temsilcileri, böyle bir raporun hazırlanıp, sunulacağını tahmin bile etmemiştir. Bu rapordan duyduğumuz kaygıyı ve rahatsızlığımızı açıkça belirtiyoruz. Hazırlanan rapor hiçbir şekilde sorunların çözümüne temel dayanak oluşturacak çapta değildir.

Öte yandan raporda belirtilen çözüm yolları ve çözüme ilişkin atılacak adımlar, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan çözüm yollarından çok uzak durmaktadır. Bunun yanında raporun hazırlanışı sırasında, 140. maddenin yerine getirilmesine yönelik anayasanın özünden uzaklaşılmıştır.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ekibi daha çok var olan sorunun esasına ineceklerine, ne yazık ki kendilerini ilgilendirmeyen tali konularla ilgilenmişlerdir. Bu nedenle raporun büyük bir bölümü görevlerini aşan bölgesel detaylara ayrılmıştır" denildi.

Başkan Barzani Başkanlığında gerçekleşen toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamanın devamında ise şunlar yer aldı."Toplantı katılımcılarının tamamı rapordan duydukları rahatsızlığı dile getirerek, De Mistura'nın bu raporunu 'NEGATİF' bir rapor olarak değerlendirmiştir. Toplantıda alınan karar gereği rapordaki eksik ve yanlışların düzeltilmesini ve Kürdistan bölgesinin taleplerini içeren resmi anlamda bir mektup yazılıp sayın Steffan de Mistura'ya takdim edilecektir. Bunun yanında de konu hakkında bire bir görüşmelerde bulunulması amacıyla ilgili komisyonlarla birlikte Kürdistan temsilcilerinin yer alacağı bir komitenin oluşturularak, De Mistura ile görüşmesi kararı alınmıştır"

Açıklamanın son bölümünde ise toplantı katılımcılarının duyduğu rahatsızlığın göz önünde bulundurularak, rapordaki eksik ve yanlışların düzeltilmesi gerektiği belirtildi. RO/Akt:Zilan Dersim

0 Yorum: