The Guardian: Türk işgalinin ardından tazminat girişimi

Resimleri buyuk olarak sekillendirebilirsiniz

Rizgarî Online/

İngiltere'de çıkan The Guardian gazetesinin yazarlarından, Owen Bowcott, "Iraklı aileler Türk işgalinin ardından tazminat arayışına girdi" başlığıyla yazdığı makalede "İngiliz hukukçular, Kuzey Irak'a düzenli olarak yaptığı bombardımanlar sonucu neden olduğu ölümler ve maddi zararlar nedeniyle tazminat ödemesi arayışıyla Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava ediyorlar. Strasbourg'da görülecek sınav niteliğindeki davalar, NATO'nun en büyük ordu güçlerinden birini, sınırlarının ötesindeki dağlarda bulunan Kürd asi üslerini yok etmeyi amaçlayan işgallere gerekçe bulmaya zorlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bowcott, "AB üyeliğinin istekli adayı Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini kuran Avrupa Konseyi'nin kurucularından biri. Başvuru dosyaları, geçen ekim ve aralık aylarında Türk hava saldırıları sırasında evlerini kaybettiklerini söyleyen Müslüman ve Keldani Hristiyan köylüler adına Londra merkezli Kürt İnsan Hakları Projesi (KHRP) tarafından hazırlandı. Davalar, mahkemenin yargılama yetkisinin sınırlarını test edecek ve örnek oluşturacak." İfadesi kullandı.

Bowcott, "ancak Londra'daki Türk büyükelçiliğinden bir sözcü, `Bildiğim kadarıyla Kuzey Irak'ta siviller yaralanmadı. Ancak hayvanlarını kaybettiğinden şikayetçi olan bazı siviller var` dediğini de kaydetti. RO/Kaya Vural

0 Yorum: