PNA-Yunanistan'ın Irak Büyükelçisi Makris Panayothes, Kürdistan Bölgesi'nde "daimi bir merkez" kurmak ve Kürdistan Bölgesi ile bütün alanlarda dostane ilişkilrinin olmasını istediklerini belirtti. Kürdistan Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü, dün akşam Yunanistan'ın Irak Büyükelçisi Makris Panayothes'i kabul ederek bir süre görüştü.

Görüşmede, Parlamento Başkan Yardımcısı Dr.Kemal Kerkuki, Parlamento İlişkilier Komisyonu Başkanı ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Bağdat Temsilcisi de hazır bulundu.

Kürdistan Bölgesi'nde "daimi bir merkez" kurmak istediklerini belirten Makris Panayothes, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin siyasi durumundan ve Kürdistan ile Yunanistan arasındaki dostane ilişkilerden ve bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesinden bahsetti.

Kürdistan ile Yunanistan Parlamentosu arasında oluşan ilişkilere yönelik görüş ve düşüncelerini değerlendiren Büyükelçi Panayothes, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ve Parlamentosu ile siyasi ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi karşısındaki memnuniyetini dile getirdi. Makris Panayothes, Kürdistan Bölgesi'nin demokrasi deneyimi ve federal sistemin yerleşmesine yönelik desteğini yineledi.

Ziyaretinin amacı konusunda Büyükelçi Makris Panayothes, "Kürdistan Bölgesi'nde "daimi bir merkez" kurmak, Irak ve Kürdistan ile tüm alanlarda dostane ilişkileri geliştirmek istiyoruz" dedi.Büyükelçi, Yunan yatırımcılarının yeniden yapılandırılma ve yatırım yapma sürecine katılmak için hazır olduklarını da kaydetti. Görüşmede, ayrıca BM'nin Irak Özel Temsilcisi De Mistura'nın Kerkük ve Kürdistan'dan koparılan diğer bölgelerle ilgili önerisinin birinci aşaması değerlendirildi.

De Mistura'nın öneri raporunun menfi taraflarına değinen Parlamento Başkanı Müftü ile Parlamento Başkan Yardımcısı Kemal Kerkuki, Parlamento ile Kürdistan halkının kaygılarını yinelediler.Adnan Müftü ve Dr.Kemal Kerkuki, De Mistura'nın Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.maddesinin, tarihi ve coğrafi gerçekleriyle uyuşması için öneri raporunu yeniden gözden geçirilmesini istedileri.

0 Yorum: