Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu'nun (FDG) öncülüğünde yapılan 3. Dersim Festivali Almanya'nın Duisburg kentinde, gerçekleşti. Kamer Genç'ten Ferhat Tunç'a Cem Özdemir'e pek çok kişinin katıldığı festivalde hem sorunlar dillendirildi hem de halaylar çekilip şarkılar söylendi.
Ev sahipliğini Duisburg Ruhr Derneği ve Solingen Ovacıklılar Derneklerinin yaptığı festivalde cumartesi (7 Haziran) buluşan yaklaşık 10 bin kişi halay çekti; semaha durdu; Mikail Aslan, Ferhat Tunç, Zele-Mele, Şervan ve Serdar ile Zazaca-Türkçe ve Kürtçe şarkılara eşlik etti. Uzun zamandır bir araya gelemeyen on binler Dersim özlemini Avrupa'da bir parça da olsa giderdi.
Sunuculuğu Ayfer Ber ve Mehmet Gülmez'in yaptığı festivale katılan Dersim milletvekili Kamer Genç en fazla ilgi gören isim oldu. Dersimliler gün boyu Genç'le fotoğraf çektirip ondan imza istediler.
Özdemir: Dersimliler Avrupa'nın aydınlık yüzü
Konuşmacılardan Cem Özdemir Zazaca "ma ve xêr" diyerek başladı ve tüm dillerden misafirleri selamladı, Avrupa'da yaşayan Aleviler ve Dersimlilerin Avrupa toplumunun da "aydınlık yüzü" olduğunu ve buluşmaya davetli olduğu için "onur duyduğunu" belirtti.
Sol Parti Milletvekili Hüseyin Kenan Aydın ise "Bu festival üç önemli gündeme sahip çıkmalıdır" diyerek sıraladı:
Dersim 1938 ile yüzleşme,
Tunceli'de yaşanan çevre tahribatı ve siyanürlü altın arama-barajlara karşı duruş sağlama,
Dünyada yükselen ekonomik krizlere ve açlık-kuraklık gibi tehlikelere karşı emek ve demokrasi dayanışması.
Özdemir bu nedenlerle Dersimlilerin Avrupa halklarıyla birlikte sosyal-adaletçi bir yönetim için mücadele etmesi gerektiğine işaret etti.
Tunceli milletvekili Genç ise "TBMM'de Türkçe dışında dillerde yayın için yasa çıkarıyorlar. Ben de bakana başvurdum dedim ki 'Dersimce yayın var mı?' Bakan da araştıracaklarını söyledi. Dilimizin ne olduğunu bile bilmiyorlar" dedi.
Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) genel başkanı Özkan Tacar Dersim'in sorunlarını ve Türkiye'de örgütlü dernekler olarak yaptıkları imza kampanyasını anlattı.
İmza kampanyasında "Elazığ da 15 Kasım 1937 günü asılarak idam edilen Dersim liderleri Seyit Rıza, Uşene Seyd ve diğerlerinin mezar yerlerinin açıklanması ve emanetlerinin ailelere verilmesi" talep ediliyor. Toplanması hedeflenen 50 bin imza 15 Kasım 2008 günü TBMM'ye sunulacak.
FDG Genel başkanı Yaşar Kaya "3. büyük Dersim buluşmasına öncülük ettikleri için gurur duyduklarını" belirtti.
Festival konserler ile devam etti. Tunç "Kürt halkı ve Türkiye'ye barış istiyoruz" sözleriyle başlattığı konserinde katılanları coşturdu. Aslan Zazaca türkülere ağırlık verdiği konserinde "Dersim'in Alevi-Kızılbaş, Zaza, Kürt ve Ermeni damarları var. Hepsine sahip çıkıyor; hepsinden onur duyuyoruz" dedi ve konserini "dustê asimilasyonê dewlete de Tırku de vınderime; horê wair vejime; wes bo Kırmanciye/ Asimilasyona karşı duralım, kendi değerlerimize sahip çıkalım, Yaşasın Dersim" diyerek bitirdi.
Dersim Post'un 6. sayısını da katılımcılara sunan FDG bileşenleri festival alanında imza toplamaya devam etti. Festival akşam 19:00 sularında sona ererken misafirler Berlin'in, Stutgart'ın, İsviçre'nin, Paris'in ve Avrupa'dan geldikleri yerlerin yolunu tuttular. Yüzlerinde yorgunluk, ruhlarında huzur vardı. (HA/EZÖ) Kurdistan-Post
0 Yorum:
Post a Comment