1992 Newroz’unda Devlet Güçlerince Katledilen 54 Kişi Anıldı

sirnaksolen01 Doğa, kültür ve insan katliamına son

Şırnak Belediyesi tarafından önceki akşam Cumhuriyet Meydanı’nda “Doğa, kültür ve insan katliamlarına son” sloganıyla düzenlenen geceye aralarında DTP’li milletvekillerinin de katıldığı yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Gecede Doğa, kültür ve insan katliamlarına son verilmesi çağrısı yapıldı. Şırnak Belediyesi’nin “Doğa, kültür ve insan katliamlarına son” sloganıyla bir gece düzenledi. Gecenin yapıldığı meydana 1992 Newroz’unda devlet güçlerince katledilen 54 kişinin isimlerinin yer aldığı dev bir afiş asıldı. Gecede ayrıca “12 bin yıllık kültürü yok etmek cinayettir”, “Termik santral ölümdür, ölmek istemiyoruz”, “Yerinden taşıma yarına taşı” yazılı posterler de asıldı. KCK Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve KCK bayraklarının taşındığı gecede, sık sık “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Sayın Öcalan” “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları atıldı.
‘Vahşeti yapanları lanetliyoruz’
Gecede konuşan Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, “16 yıl önce bu alanda Newroz kutlanmak istendi. Ama halkımıza ölüm yağdırıldı. 16 yıl önce bugün burada büyük bir vahşet uygulandı. Bu katliamlar, bu vahşeti yapanları lanetliyoruz ve hayatını kaybeden 54 insanımızı unutmadık. Onlar onurumuzdur” dedi. Şırnak’ta kurulması planlanan termik santralin çevreye zehir saçacağını söyleyen Ertak, “termik santral suyumuza, doğamıza, hayatımıza zehir saçacak. Bu halk bunu engelleyecektir. Sermaye sahiplerine de sesleniyorum. Gelin çimento fabrikası, tekstil fabrikası, benzeri fabrikalar kurun, iş sahaları istihdam oluşturun. Bu halkın yaşamını zehirlemeyin” diye konuştu. DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da, “doğa katliamlarına, tarih ve kültür katliamlarına, beyaz katliamlara ‘Artık yeter” dedi.
Ciğerimiz yanıyor
hasip kaplan Kürdistan’daki orman yangınlarına değinen DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da şunları söyledi: “Antalya’da orman yandığında saçlarımız yanıyor, Mersinde orman yandığında ciğerimiz yanıyor ama Cudi’de, Gabar’da orman yandığında ise yüreğimiz ve ciğerimiz birlikte yanıyor. Gelin bu çatışmaları, bu ölümleri durduralım, doğa katliamını durduralım, insan katliamını durduralım. Eğer bu ölümleri durduramazsak siyaset haram olsun. Doğa, insan ve kültür katliamına ‘Artık yeter’ diyoruz, operasyonlara ‘Artık yeter’ diyoruz. Ama barışa, kardeşliğe, birliğe ve bütünlüğe evet diyoruz.” Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nden İHD Batman Şube Başkanı Av. Ferhat Bayındır ise, “Şırnak halkının Hasankeyf’e sahip çıkması gibi biz de Şırnak’ta kurulması planlanan termik santrale karşıyız” diye konuştu. DİHA/ŞIRNAK YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: