Kürt Sanatına Hizmet Aşkı

ressam_haci_kilic PKK davasından 12 yıl cezaevinde kaldığı sırada karikatür ve resim üzerinde çeşitli ürünler ortaya çıkaran ve tabloları Fransa, Federal Kürdistan Bölgesi ile Türkiye'nin çeşitli illerinde sergilenen Hacı Kılıç, altı ay önce yakalandığı parkinson hastalığı nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Kürt bilgelerinin sözlerini soyut resme aktaran Kılıç, yarım kalan tablolarını bitirmek için hastalıktan kurtulacağını söyledi.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 1992 yılında PKK davasından tutuklanarak 18 yıl ceza alan Hacı Kılıç, Bülent Ecevit hükümeti döneminde çıkan af kapsamında tahliye edildi. Cezaevinde kaldığı 12 yıl boyunca resim ve karikatür çizmeyi öğrenen, Azadiya Welat Gazetesi'nde karikatür çizen, Fransa, Federal Kürdistan Bölgesi ve Türkiye'nin çeşitli illerinde resim sergisi açan Kılıç, cezaevinde girdiği açlık grevleri sonucu altı ay önce parkinson hastalığına yakalandı. Birçok tablosunun yarıda kaldığını ifade eden Kılıç, 'Cezaevine girmeden önce ekonomik ve yeteneklerimi ortaya çıkartabilecek olanaklar yoktu. Kürt kültür ve sanatına uzun yıllar hizmet edebilmek için hastalığım ile savaşacağım' dedi.
Kürt bilgelerin sözleri resim oldu
Cezaevine girmeden önce boş zamanlarında arkadaşlarının işyerlerinde dekorasyon yapan Kılıç, resim sanatına ilgisi konusunda şu bilgileri verdi: 'Fakat ressamlığa hiçbir zaman meslek ve iş gözüyle bakmadım. Çünkü Kürtlerin yaşadığı coğrafyada yaşanan acılardan dolayı tablolardan bir şeyler anlaşılacağı ve savaş ortamında resmin anlamsız olduğunu düşünüyordum. Ancak cezaevinde Kürtlerin gönlünde taht kuran kişilerin resimlerini çizmeye başladım. Daha sonra Kürt sanatının gelişmesi için Kürt bilge ya da bilgelerin anlamlı olan sözleri üzerine soyut resimler çizdim.' Cezaevinde kaldığı süre içerisinde Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat Gazetesi'ne yedi yıl boyunca karikatür çizen Kılıç, resim tablolarının da ilgi ile karşılandığını söyledi. Çizdiğe resimlerle Federal Kürdistan Bölgesi, Fransa'yla Türkiye'nin birçok ilinde sergi açıldığını ifade eden Kılıç, 'Biz cezaevindeyken Bölge'nin çeşitli illeriyle yurtdışında resimlerim tutuklu dernekleri aracılığıyla sergiye açıldı. Ayrıca Adana Tutuklu Aileleri Derneği'nin amblemi için yapılan yarışma sonucunda benim çizimim layık görüldü. Diğer yandan Kürtlerin ilk günlük yayınlanan gazetesine karikatür yapmak bana büyük zevk ve moral veriyordu. Karikatür çizimi dışında resim çiziyordum' dedi. Cezaevinde bulunduğu süre içerisinde savaşa ve dayatmalara karşı girdikleri açlık grevlerinin sonucu olarak parkinson hastalığına yakalandığını ifade eden Kılıç, birçok tablosunun yarım kaldığını belirtti. Soyut çizim çalışması yaptığı tablolarını bitirmek için hastalığını yeneceğini söyleyen Kılıç, şunları dile getirdi: 'Kürt halkı ve varlık mücadelesi üzerine söylenen 'Biz buralara öyle kolay gelmedik, bıçak sırtından geldik' sözünü tabloya aktarıyordum. O tablo yarım kalmış, onu bitirmeliyim. Bu bizi anlatan bir cümle. Kafamda tasarladığım deniz ortasında bulunan bir adadan doğan Güneş'e dayayan bir bıçak ve üzerinden yürüyen insanlar deryaya çıkıyorlar. Ancak bitmedi ama bitmelidir.' DİYARBAKIR – DİHA Ferhat Arslan

0 Yorum: