Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı : JİTEM Aydınlatılırsa Ergenekon Çözülür

mehmet_elkatmis2 Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Türkiye'deki faili meçhul olayların tamamına yakınının JİTEM'in sorumluluk bölgesinde meydana geldiğine dikkat çekti. Elkatmış, Ergenekon yapılanmasının bertaraf edilmesinin JİTEM'in açığa çıkarılmasına bağlı olduğunu belirtti. Elkatmış, Savcı Zekeriya Öz'e mutlaka devletin gizli arşivlerine girmesi çağrısında bulundu.
JİTEM aydınlatılmalı
Ergenekon soruşturması kapsamında Albay Arif Doğan'ın tutuklanmasının ardından Bölge'yi kan gölüne çeviren JİTEM'in Ergenekon kapsamına girmesi tartışma yarattı. Bölge'deki kirli olayların sorumlularından olan JİTEM'in Ergenekon örgütlenmes için ne denli belirleyici olduğunu Mehmet Elkatmış, 'JİTEM'in karıştığı olaylar aydınlanırsa Ergenekon kendiliğinden çözülür' sözleri ile açıkladı. Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Susurluk aktörleri ile Ergenekon faillerinin aynı kişiler olduğuna dikkat çekerek, her iki olaydaki JİTEM bağlantısına işaret etti. Elkatmış, Türkiye'deki faili meçhul olayların tamamına yakınının JİTEM'in sorumluluk bölgesinde meydana geldiğini söylerken, bir 'Temiz Eller' operasyonu için devletin arşivlerine girilmesi gerektiğine işaret etti.
Susurluk ve Ergenekon aynı yapı
Susurluk olayını araştırırken karşılaştıkları kişi, kurum ve bağlantıların hemen hemen aynısının Ergenekon örgütü yapılanmasında da görüldüğünü vurgulayan Elkatmış, Susurluk'un, Abdullah Çatlı ve Mehmet Ağar gibi isimler öne çıkarılarak daha çok sağ tandanslı bir yapı olarak algılandığını, Ergenekon'da ise tüm kesimlerin olduğunu söyledi.
Susurluk olayını araştırırken birçok yapının yanısıra kirli ilişkilere de ulaştıklarını anlatan Elkatmış, bunlardan en önemlisinin ise JİTEM mensuplarının karıştığı cinayetlerle örgütlerin derin devlet ile olan bağlantıları olduğunu söyledi. Türkiye'de son 30 yılda meydana gelen olayların çoğunun altında JİTEM'in parmağının olduğunu ifade eden Mehmet Elkatmış, Ergenekon'un tam olarak aydınlatılması için bu kurumun çok iyi araştırılması gerektiğinin altını çizdi. 
Elkatmış, 'JİTEM'in mutlaka çok detaylı bir şekilde ele alınması lazım. Çünkü birçok olayın içinde bu teşkilat var. Mesela Güneydoğu'daki olaylardan yüzde 90'ının arkasında JİTEM var. Faili meçhullerin çoğu onların bölgesinde yaşandı, yaşanıyor. Bunun için de Güneydoğu'daki olayların çok iyi bir araştırma konusu yapılması lazım' dedi.
JİTEM inkar edilmişti
Yıllarca bu kuruluşun varlığının tartışıldığını hatırlatan Elkatmış, JİTEM hakkında Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bilgi istediklerinde Dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman'ın 'JİTEM diye bir kurum yok' dediğini söyledi. 'Ama icraatlarıyla böyle bir kurum var. Cem Ersever, Veli Küçük bunların başında. Biz de onu şöyle formüle ettik: 'Varlığı mevcut olmayan ama eylemleri gerçek olan JİTEM araştırılmalıdır' dedik' diyen Elkatmış, Cem Ersever cinayeti ve Eşref Bitlis'in kuşkulu ölümünün JİTEM'in işi olduğu konusunda ciddi şüpheleri olduğunu da belirtti. Elkatmış, Bolu-Sapanca-Düzce üçgeninde yaşanan olaylarda da JİTEM'in parmağının olduğunu düşündüğünü kaydetti.
image Koman tehdit etti
Susurluk'ta ortaya çıkan olaylar zincirini araştırırken yasal ve fiili engellemelerle karşılaştıklarını anlatan Elkatmış, komisyona ifade vermesi için çağırdıkları dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman'ın, gönderdiği bir mektupla kendisini tehdit ettiğini açıkladı. Elkatmış, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın hesaplarındaki para hareketlerini incelemek istediklerini; ancak 'ticari sır' gerekçesiyle bu bilgilere ulaşamadıklarını kaydetti. Elkatmış, benzer konuları MGK ve Genelkurmay'a da sorduklarını; ama cevaplarda özetle 'askerin böyle işlerle işi olmaz' dendiğini belirterek, 'Bilgi ve belgelerde bazı askerlerin bu olayların içinde olduğunu gördük. Çünkü, Söylemezler ve Yüksekova çetelerinin içinde askerler de vardı. Ama bize gelen cevaplarda 'TSK'nın böyle olaylarla alakası yoktur. TSK ısrarla bu olayların içine çekilmek istenmesini anlamak mümkün değil' denildi. Oysa bizim amacımız TSK'nin tümünü değil, suça bulaşanları tespit etmekti' dedi.
'Öz, devletin arşivlerine girmeli'
Ergenekon davasının, İtalya'daki 'Temiz Eller' operasyonunun benzeri olabilmesi için Savcı Zekeriya Öz'e ve çalışma arkadaşlarına, mutlaka, devletin gizli arşivlerine girmesi çağrısında bulunan Elkatmış, şunları söyledi: 'İtalya'daki Temiz Eller operasyonunda savcı bizzat arşivlere girerek gerçekleri açığa çıkardı. Neticeye, ancak bu şekilde ulaştı. Bizde ise ilgili kurumlara yazı yazmak suretiyle oluyor. Çünkü, bir bilgi istiyorsun bir süre sonra 'bizimle ilgisi yok' yazısı geliyor. Ama devlet bu işten zarar görür ya da işin ucu kendilerine de dokunur diye verilmiyor. Koruma mantığıyla tam yararlı şekilde yetkili yerlere iletilmiyor. Onun için bazı kurumlarda özellikle münhasıran araştırma yapmak gerekiyor. Sadece yazıp çizmekle bir yere varılamaz. Devletin arşivlerine inip, çok derin bir soruşturma ve arşiv çalışması yapılması gerekiyor.' ANKARA
Göçzedeler Ergenekon davasına müdahil oluyor

0 Yorum: