Türkiye Kürt Mültecileri Sınırdışı Ediyor

 Aktüel Bakış Türkiye Doğu Kürdistanlı mülteci bir aileyi sınırdışı etmek istiyor. Eyüp Parniyani ikinci kez sınırdışı edilirken, eşi Ayşe Kaeyrzade ve çocukları Komas Parniyani hakkında da sınırdışı kararı var. Af Örgütü’nün Kürt mültecilerin sınırdışı edilmemesi için başlattığı kampanya sürüyor.

HAYATİ TEHLİKELERİ VAR

Türk makamları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından mülteci olarak tanınan aynı aileden üç Kürdü Federal Kürdistan Bölgesi’ne sınırdışı etmek istiyor. Van’da gözaltında olduğu belirtilen Ayşe Kaeyrzade ve çocukları Komas Parniyani’nin sınırdışı edilmesi halinde hayati tehlikeleri olduğunu kaydeden Uluslar arası Af Örgütü, “Irak’a gönderilmeleri sınırdışıya karşı ilkelerin bariz bir ihlali olacaktır” dedi.

Eyüp Parniyani 1995 yılında İran’dan kaçtı ve 1999 yılında Parniyani, eşi ve çocuğuna UNHCR tarafından Güney Kürdistan’da mülteci statüsü verildi. Bu bölgeden de Ocak 2002 tarihinden kaçarak Türkiye’ye gelen aileye 2003 yılında UNHCR Ankara bürosu tarafından da mülteci statüsü verildi. 19 Ekim 2007 tarihinde Türkiye üç Kürt mülteciyi Güney Kürdistan’a sınırdışı etti. Af Örgütü’ne göre Türkiye, bu mültecileri İran’a göndermekle tehdit etti ve Eyüp Parniyani’ye anlamadığı bir belgeyi imzalattı. Mülteci aile Güney Kürdistan’a sınırdışı edilir edilmez gözaltına alındı.

SINIRDIŞI KARARI

Ayşe Kaeyrzade ve Komas Parniyani iki gün sonra serbest bırakılırken, Eyüp Parniyani 20 gün boyunca gözaltında tutuldu. Şubat 2008’de aile yeniden Türkiye’ye giriş yaptı. Eyüp Parniyani Muş’ta tutuklandı ve Türkiye’de mülteci olarak tanındığını söylemesine rağmen 16 Mart’ta Muş Mahkemesi’nin kararı ile yeniden Güney Kürdistan’a sınırdışı edildi.

Af Örgütü, üç mültecinin Güney Kürdistan’da mülteci statüsü almalarına rağmen Türkiye tarafından başka bir ülkeye yerleşmelerine izin verilmediğini belirtti.  Türkiye İçişleri Bakanlığı UNHCR Ankara bürosunu mültecilerin sınırdışı edilmesi için Van’a talimatta bulundukları bilgisini verdi.

Af Örgütü’nün sınırdışıya karşı İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanı Mehmet Terzioğlu, İltica, Göç, Vatandaşlık Şube Müdürü, Mustafa Anlasıker, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği’ne gönderilmek üzere başlattığı dilekçe kampanyası devam ediyor.

UNHCR TÜRKİYE’DE 1200 KÜRDE MÜLTECİ STATÜSÜ VERDİ

UNHCR verilerine göre 2001 ile 2003 tarihleri arasında Güney Kürdistan’dan iltica talep eden Doğu Kürdistanlı 1200 mülteci Türkiye’ye giriş yaptı. Bu mültecilerin halen de güvenli bir yere yerleşmeyi bekledikleri kaydedildi.

Bu Kürtler 1990’lı yıllarda İran’dan kaçan mültecilerden oluşuyor. İltica talepleri Güney Kürdistan’daki UNHCR’de kayıtlı durumda. 1999 yılında Güney Kürdistan’dan bu mültecilerin ilticalarını kabul edilmesi ardından UNHCR artık yerleştirmeye son verdi. 2003 yılında Irak işgalinden dolayı UNHCR’nin Güney Kürdistan bürosu kapandı.

Türkiye’nin de 1951’de mülteci statüsüne ilişkin Cenevre Konvansiyonu’nda imzası bulunuyor. Ancak mülteciler Avrupa’lı olmadığında bu sözleşmeye uymayacağı yönünde bir çekince koydu. Ancak UNHCR Türkiye’de 1200 Doğu Kürdistanlıya mülteci statüsü verdi. Türk makamları bu mültecileri korumayı reddediyor ve başka bir ülkeye yerleşmelerini engelliyor.

Af Örgütü, Türkiye’nin uluslararası hukuku hiçe sayarak çok sayıda mülteciyi sınırdışı ettiğini kaydetti. ANF NEWS AGENCY

    BM’den Türkiye’ye mülteci elestirisi
    Türk polisi mültecilere işkence de yapmış!
    BM, Kerküklü Kürtlerin Göçünü Teşvik Etti Mi ?
    Fransa’da Kürt mülteci için havaalanı işgal edildi
    Fransa’da valiliklere sınırdışı talimatı 
    Hiçbir Partinin Yapamadığını DTP Yaptı “Darbenin Bilançosu”

Bir mülteci daha öldürüldü

Doğal olarak hepimiz bir gün evimize dönmeyi hayal ediyoruz. Ancak, bunu ne pahasına olursa olsun yapmayız.

Kuzey Kürdistan'da bir yılın özeti : 650 Operasyon

UNHCR: ‘’TÜRK BOMBARDIMANI NEDENİYLE 2000 KİŞİ YERLERİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI’’

0 Yorum: