Bir mülteci daha öldürüldü

Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Afrika'dan Avrupa'ya gitmek üzere binbir türlü zorlukla yola çıkan mültecilere yönelik Türkiye'deki insanlık dışı uygulamalar artıyor. 24 Nisan'da Dicle Nehri'ni yüzerek Türkiye'yi terketmeye zorlanan 4 mültecinin boğularak ölmesine yol açan polis, bu kez de Kırklareli Gaziosmanpaşa Mülteci Barındırma Merkezi'nde gaz bombaları ve coplarla mültecilere saldırdı. Saldırı sonucu 1 mülteci yaşamını yitirdi, 2 mülteci de yaralandı.

Bir mülteci daha polis kurbanı Bundan bir süre önce Dicle Nehri'nde 4 mültecinin ölümüyle gündeme gelen polisi bu kez Kırklareli Gaziosmanpaşa Mülteci Barındırma Merkezi'nde bir mültecinin öldürülmesiyle gündeme geldi. Barındırma merkezinde meydana gelen bir olayda polisin silah kullanması sonucu bir mülteci yaşamını yitirdi, çok sayıda mülteci de yaralandı.

Uzun süredir polisten şikayetçi olan Kırklareli Mülteci Barındırma Merkezi'nde baskılar ve yaşam koşullarının dayanılmaz boyutlara varması mültecileri isyan ettirdi. Gaziosmanpaşa'daki kampta kalan mülteciler ile polis arasında arbede çıktı. Polisin gözyaşartıcı bomba ve silahlarla müdahelede bulunduğu olayda 1 mülteci öldü, 4 mülteci de yaralandı. Aralarında Filistin, Irak, İran, Somali gibi Ortadoğu ülkelerinden gelen 174 kişinin barındığı Gaziosmanpaşa Mülteci Kampı'nda saat önceki gece saat 01.00 sıralarında olay çıktı. Polisin, bazı mültecileri sınırdışı etmesi üzerine olayın başladığı belirtilirken, mülteciler olayları polisin başlattığını savunuyor. Kampa operasyon düzenleyen polisler, çok sayıda gaz bombası atarken içeriden yardım çığlıkları duyuldu. Polisin saldırısı üzerine 1 mülteci ölürken, 2 kişi de yaralandı. 2 kadın mülteci de korku ve panik nedeniyle bir süre fenalık geçirdi. Kadınlar ile çocukların da bulunduğu bulunduğu kampta olayların büyümesi üzerine çok sayıda polis bölgeye sevkedilirken, jandarmadan da destek istendi. Kamp çevresi güvenlik güçlerinde çevrilirken, bölgeye itfaiye ve ambulanslar da çağrıldı. Bu arada kampa giren ambulans polisin saldırıs sonucu ölen 1 mültecinin cesedi ile yarılı bir mülteciyi Kırıklareli Devlet Hastanesi'ne götürdü. Gece 03.00 sıralarında sona eren olayların ardından polisin kampta olağanüstü güvenlik önlemleri alırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

4 mülteci ölüme gönderildiTürkiye'de mültecilerle polis arasında yaşan olaylar ilk değil. 24 Nisan'da da 4 mülteci polis tarafından Dicle Nehri'ni yüzerek Türkiye'yi terketmeye zorlanınca boğularak ölmüşlerdi. Polis 24 Nisan'da Habur Sınır Kapısı yakınlarında aralarında Irak, Suriye ve İranlıların bulunduğu 60 kişiyi Irak'a sınırdışı etmeye çalıştı. Iraklı yetkililer, 42 Iraklının girişine izin verdi. Ancak 18 İran ve Suriye yurttaşının sınırdan geçmesini engelledi. Bunun üzerine Türkiye polisi, 18 sığınmacıyı alarak Türkiye ve Irak'ı birbirinden ayıran nehire götürdü ve bu kişileri nehirden yüzerek geçmeye zorladı. 4 kişi nehrin sularına kapılarak öldü. Ölenlerden üçünün Suriyeli olduğu açıklandı. Mültecilerin bu şekilde sınırdışı edilmesini kınayan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, mültecilerin ölümünden Türkiye'yi sorumlu buldu ve Türkiye'den açıklama istedi. Ancak şu ana kadar Türkiye'den bu konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Gundemonline.com

0 Yorum: