AKPM’den Türkiye’ye sert eleştiriler

HÜSEYİN ELMALI/ANF-STRASBOURG (12.06.2008) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi "Avrupa'da Demokrasinin Durumu" başlıklı raporunda Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltti.Türkiye'de demokrasinin temelini oluşturan " güçler ayrılığı" ilkesine tam olarak uyulmadığının belirtildiği raporda DTP'nin karşı karşıya bulunduğu kapatma davasına da atıfta bulunuldu.

Türkiye'deki yüzde 10'luk seçim barajının çok yüksek olduğunu ifade edildiği raporda bölgeler arası sosyo-ekonomik dengesizlik, yerel idarelerin etkisinin az olması, Kürtçenin kamu yaşamında kullanılmaması ve 301. maddeye dayanarak açılan davaların hala sürmesi eleştirildi.

Raporda ayrıca Türkiye'de basın üzerindeki baskının aynen Rusya ve Azerbaycan'da olduğu gibi sürdüğü ifade edildi.

Raporda 1990'lı yıllarda Kürdistan'da yaşanan çatışmalı ortamın sonu olarak köylerinden ve evlerinden edilen insanların geri dönmeleri için de Ankara'nın yeteri derecede çaba göstermediği belirtilerek Kürt sorunu konusunda 2004 yılında AKPM'nin kabul ettiği 12 maddelik kararın halen güncelliğini koruduğu vurgulandı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre rapor ışığında Türkiye'nin yeniden izleme sürecine alınacağı ve bu kararın Avrupa Birliği ile Ankara ilişkileri üzerine direk etki yapacağı bildirildi. AKPM 26 Haziran günü AKPM genel kurul çalışmaları sırasında "Avrupa'da Demokrasinin Durumu" başlıklı raporu ele alacak. Raporun Türkiye ile ilgili bölümü ise "Acil Gündemler" başlığı altında tartışılacak.

0 Yorum: