Başbakan Barzani’nin, Tahran’daki temasları

barzani ahmedinejad ahmedinecat

BAŞBAKAN BARZANİ İLE AHMEDİNEJAD BİR ARAYA GELDİ...

PNA-Resmi bir davet üzerine üstdüzey bir heyet ile İrana giden federal Kürdistan Bölge başbakanı Neçirvan Barzani’nin Tahran’daki temasları sürüyor.Başbakan Barzani son olarak İran cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile bir araya geldi. Görüşmede genelde Irak özelde de Kürdistan Bölgesindeki son siyasi gelişmeler ele alındı.

İran devlet başkanlık sarayında bugün  öğle saatlerinden sonra gerçekleşen görüşmede genelde Irak özelde de Kürdistan Bölgesindeki son durum ele alınarak iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kürdistan Bölge yönetimi ile İran yönetimini  yakından ilgilendiren siyasi ve güvenlik gibi  hassas  meselelerin tartışıldığı görüşmede İran yönetimi ile federal Kürdistan Bölge yönetimi arasındaki ilişkilerin  her alanda daha da geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

 

BAŞBAKAN BARZANİ, İRAN MECLİS BAŞKANI LARİCANİ İLE BİR ARAYA GELDİ: KÜRDİSTAN BÖLGESİ İLE İRAN ARASINDAKİ DAİMİ İLİŞKİLER VURGULANDI    

nechir-iran01

11-Aug-08 [14:36] PNA-Mensur Cihani/Tahran: Resmi temaslarda bulunmak üzere İran’da bulunan Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başbakanı Neçirvan Barzani, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile bir araya gelerek bir süre görüştü.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Laricani, Başbakan Barzani ve beraberindeki üstdüzey heyetin ziyareti karşısında duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İran ziyareti ve İranlı yetkililer tarafından sıcak karşılaşmadan dolayı memnuniyetini dile getiren Başbakan Neçirvan Barzani de, “Biz burayı ülkemiz olarak biliyoruz ve burada çok hatıralarımız var. İran’dayken bize çok saygı gösterildi” dedi.

n-l

Başbakan Barzani, Ali Laricani ile görüşmesinde, genel olarak Irak’ın siyasi durumundan bahsetti.

Görüşmede, iki taraf siyasi ve ticari alanındaki müzakerelerde bulunarak Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki daimi ilişkileri vurguladı.

BAŞBAKAN BARZANİ, CELİLİ İLE GÖRÜŞMESİNDE KÜRDİSTAN İLE İRAN’IN TARİHİ VE SİYASİ İLİŞKİLERİNE DEĞİNDİ    

11-Aug-08 [13:56] PNA-İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Baş Müzakereci Said Celili ile dün görüşen Başbakan Neçirvan Barzani, çeşitli konular üzerinde görüş-alışverişinde bulundu. Resmi bir ziyaret için üstdüzey bir heyet ile birlikte İran’da bulunan Başbakan Barzani, dün Said Celili ile bir araya gelerek çeşitli konular üzerinde görüş-alışverişinde bulundu.

Irak'taki olumlu güvenlik sürecinden İran'ın memnuniyetini dile getiren Celili, Irak’ın güvenliği İran’ın güvenliği sayıldığını ve ekonomisinin gelişmesi için ülkede güvenliğin sağlanmasına destek verdiğini söyledi.image

Celili, Irak'ın güvenliği ve istikrarı için İran'ın elinden geleni yapacağını da belirtti.

Kürdistan Bölgesi ile İran’ın ortak kültürel, tarihi ve siyasi ilişkilerine değinen Başbakan Neçirvan Barzani de, Irak'ın bu yeni döneminde İran'ın Irak halkına verdiği destekten ötürü şükranlarını sunarak, Irak'ın sorunlarını gidermek için İran’ın bölgedeki rolünün önemine değindi.

Başbakan’ın Tahran temasları tüm hızıyla sürüyor. Başbakan Barzani, bugün İran Ticaret Odası ile bir toplantı gerçekleştirdi.

image İran ile Kürdistan Ticaret Odası arasında gerçekleşen toplantıya, çok sayıda İranlı tüccar, yatırımcılar, ünlü İranlı şirket sahipleri katıldı.

Başbakan Barzani ile İran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muhammed Nehevandiyan başkanlığında gerçekleşen topalantı yaklaşık bir saat sürdü.

Toplantıda, Kürdistan Bölgesi ve İran arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler değerlendirildi.

 

image BAŞBAKAN BARZANİ: ‘’AMACIMIZ KÜRDİSTAN’I KALKINDIRMAKTIR’’    

11-Aug-08 [10:58]PNA-Federal Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani,amaçlarının Demokratik Federal ve yeni Irak’ta Kürdistan halkının kalkınıdırılması ve yaşamının güzelleştirilmesi olduğunu bildirdi.

Başbakan Barzani, Tahran’daki temasları hakkında gazeteciler yaptığı açıklamada, Demokratik Federal ve yeni Irak’ta Kürdistan halkının kalkınıdırılması ve yaşamının güzelleştirilmesi oldğunu  bildirdi. 

Kürdistan Bölgesi Ticaret odası ile İran Ticaret odalarının yapacağı toplantıya girmeden önce başbakan, Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi halkının kalkındırılması konusundaki projeler konusunda gazetecilere konuştu.

Başbakanın bir süredir devam eden Tahran temasları çok yönlü olarak sürüyor.

 

masoud mesut barzani

BAŞKAN BARZANİ YURT DIŞINA ÇIKTI

PNA-Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin yurt dışına çıktığı bildirildi.
Başkan Barzani’nin yurt dışına çıkışıyla ilgili bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Divanı Başkanı Dr.Fuad Hüseyin, ‘’Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesut Barzani, özel bir ziyaret amacıyla bir kaç gün için yurtdışına çıktı’’ dedi.

Hüseyin, Başkan Barzani’nin hangi ülkeye gittiği konusunda bir bilgi vermedi.

0 Yorum: