Fransa, İtalya ve Almanya’da Roj TV’ye destek gösterileri

roj_tv

ANF Alman devletinin Roj TV yasağı, Avrupa’nı bir çok ülkesinde kitlesel gösterilerle protesto edildi. Alman konsoloslukları önünde yapılan eylemlerde, Alman devletinin Kürt politikası sert bir dille kınandı.

Fransa’nın başkenti Paris ile Marsilya’da yaşayan Kürtler Almanya’nın Roj TV yasağını protesto ettiler. Almanya konsoloslukları önüne siyah televizyon maketi bırakan göstericiler Roj TV yasağının kaldırılmasını istedi.

Fransa’daki Kürtler Almanya’nın Roj TV yasağını, Alman konsoloslukları önünde dün düzenledikleri eylemlerle protesto etti.

MARSİLYA: Marsilya’daki Kürtler Avenue Prado semtinde bulunan Alman Konsolosluğu önünde miting düzenledi.  ‘’Roj TV’den elinizi çekin’’, ‘’Roj TV sesimizdir’’ ve ‘’Roj TV onurumuzdur’’ şeklinde pankartlar açan çoğu genç 150 kişi Roj TV yasağını kınayan sloganlar attı.
Göstericiler Alman hükümetinin ‘Roj TV’ye yönelik düşmanca tavırı’ televizyon görünümde siyah bir maketin konsolos kapısına bırakmakla protesto edildi.

Kalabalığa hitap eden gençlik meclisi sözcüsü Tuncay Arslan ‘’Marsilya gençleri olarak, Roj TV’nin sonuna kadar destekçisi olacağız ‘’ dedi. Roj TV’nin Kürt halkı için önemine dikkat çeken Arslan  ‘’Roj TV’nin saldırıya uğramasının tek sebebi Kürt kültürünü koruyup geliştirmesidir. Ve bu Kürt düşmanlarının isine gelmiyor. Roj TV Kürtleri ve dünyayı halen yalan haberler ile kandırmaya çalışan çevrelerin işini boşa çıkartıyor. dedi.  Roj TV yasağının kaldırılması talep edilen eylem atılan sloganlarla son buldu.

PARİS: Roj TV yasağı başkent Paris’te de protesto edildi. Almanya konsolosluğu karşısında yapılan gösteriye 150 yakın kişi katıldı. Konsolosluk önünde yoğun güvenlik önlemi alan Fransız polisleri eylemcileri konsolosluk binasına yaklaştırmadı. bunun üzerine binanın karşısına  geçen eylemciler burada bir basın açıklaması yaptı.

Ahmet Kaya Kültür Merkezi Başkanı Aziz Taş tarafından yapılan açıklamada Almanya’nın Türkiye yanlısı politikalarından vazgeçmesi, Kürdistan halkının sesi olan roj TV üzerindeki yasağın hemen kaldırılması istendi.  Açıklama boyunca sık sık ‘’biji Roj TV’’, ‘’biji denge Kürdistan’’, ‘’Kürdistan’ın sesi yasaklanamaz’’, ‘’kahrolsun faşist T.C işbirlikçi Almanya’’ ve ‘’biji serok Apo’’ sloganları atıldı.

Açıklama ardından Roj TV yasağını protesto etmek amacıyla Konsolosluk önüne siyah çelen bırakılmak istendi. Polislerin izin vermemesi üzerine siyah çelen konsolosluk karşısına bırakıldı.

ROMA: İtalya’nın başkenti Roma’da da Alman Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kürtler Roj TV yasağını protesto etti. Bir buçuk saat süren eyleme İtalyanlar da destek verdi.  Eylemcilerin ağızlarını siyah bantla kapatmaları dikkat çekerken, taşınan dövizler ve pankartlarla Alman devleti sert bir dille kınandı. 

Eylemciler Roj TV’nin Kürtler açısından önemi ve Alman hükümetinin baskılarını içeren bir dosyayı konsolosluğa sundu. Konsolosluk dosyayı kabul etti. Daha sonra tertip komitesi adına yapılan açıklamada “Almanya’nın Kürt politikasının düşmanca olduğu” belirtilerek, yasaklama ve tutuklamaların hukuki bir dayanağının olmadığı kaydedildi. Açıklamada Kürtlerin Türkiye ile olan ekonomik çıkarlara kurban edildiği ifade edildi.

DORTMUND: Almanya’nın Dortmund kentinde Demokratik Halk Meclisi tarafından organize edilen yürüyüş ve mitinge Roj TV yasağı kınandı. Dortmund merkez istasyonunda yapılan mitinge  yaklaşık ikiyiz kişi katıldı. Eyleme Ahmede Xani Kürt Kültür Derneği, Dortmund  ve  çevresi Alevi  dernekleri, Şeyh Sait  Camisi de destek verdi. Mitingde sık sık Roj TV lehine sloganlar atıldı, Alman devletinin bu yanlışlıktan vazgeçmesi istedi.

“Roj TV’den elinizi çekin”,”Roj TV yasaklanamaz”, “Roj TV ulusal kimliğimizdir”  “Roj TV kimliğimizdir” ve, "Özgürlük ve Barış için Roj TV" yazılı dövizler taşıyan Kürtler miting boyunca Alman devletinin tavrını protesto eden sloganlar attı.

BİELEFELD:  Almanya’nın Bielefeld kentinde Mezopotamya Kültür ve Barış Evi tarafından  organize edilen  mitinge yaklaşık 200 kişi katılarak yasaklamayı protesto etti. DIDF, Bir-Kar ve Sol Parti’nin desteklediği miting Jahnplatz´da başladı.

Dernek adına yapılan konuşmada, Roj TV olarak Almanya İçişleri Bakanlığı’nın aldığı bu kararın, hukuksal dayanakları olmayan siyasi bir karar olduğu belirtildi ve yasağın derhal kaldırılması istendi. Açıklamada son olarak susturulmak istenen Roj TV ile dayanışmaya çağrıldı.

DEN HAAG: Hollanda'nın Den Haag kentinde de Alman Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kürtler, Roj TV yasağını protesto etti. Eylem yerine 6 televizyon bırakılması dikkat çekerken, sık sık Alman devletini kınayan sloganlar atıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi eyleme katıldı.

0 Yorum: