4000 tutukludan Kürtçe konuşma kararı

Cezaevlerinde bulunan yaklaşık 4 bin PKK'li tutuklu, Kürt dili ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla, telefonlara çıkmama eylemlerinin ardından ifade verirken ve duruşmaya çıkarken Kürtçe konuşma kararı aldı.

Aileleriyle telefonda Kürtçe konuştukları için çoğu zaman disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalan tutuklulara aynı zamanda, Kürtçe yayın organlarının ulaştırılması da engelleniyor.
Cezaevlerinde en çok şikayet konusu olan anadilin kullanımı konusunda keyfi engellemelerin hat safhaya ulaşmasına tepki gösteren tutuklu ve hükümlüler, aileleri ve avukatları aracılığıyla yaptıkları açıklamada, Kürtçe'nin 'ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü' klişesi altında yasaklandığına dikkat çektiler.
Öte yandan Erzurum Cezaevi'nde, 'Êdî Bes e' kampanyası çerçevesinde, tutuklu ve hükümlülerin iki günlük açlık grevi eylemi gerçekleştirdikleri öğrenilirken, Erzurum Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlüler acil olarak, insan haklarından oluşan bir heyeti cezaevinde inceleme yapmaya çağırdı.
Bu arada cezaevinde bulunan PKK'li tutuklular, Öcalan'ın zorla saçlarının kesilmesine tepki göstermek amacıyla saçlarını kazıttı. ANKARA /cezaevi1_300

0 Yorum: