Köylülere şüpheli saldırı : 'Yardıma gelenlere havan atıldı'

 

imageBingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayla (Warê Mêrg) Köyü Eskiköy (Dewa Xiraf) Mezrası'nda 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve basın-yayın organları tarafından arazi kavgası olarak verilen olayın arazi kavgası olmadığı ortaya çıktı.

Olayda yaralanan Abdulhakim Ak, kimseyle alıp veremediklerinin olmadığı karakalo üç defa haber verdikleri halde müdahale etmedekilerini belirterek olayın karanlık güçler tarafından yapıldığına dikkat çekti. Ak, 'Bizim kimse ile arazi alıp veremediğimiz yok. Biz karakola 3 defa haber verdik. Vermesek ne olur ki, bizim mezraya yakındır. Bizim o bölgede av tüfeğiylebir el ateş etsen askerler köye gelirler, kim ateş etti diye sorarlar. Kobra helikopter kaldırırlar. Tarama devam ederken 3 defa karakola haber verdik. Yarım saat kurşun altında kaldık, karakoldan müdahele olmadı. Tek bir helikopter gelmedi. Bu da olayı anlatmaya yetiyor' dedi.

Medya çarpıtıyor

Genç'in Yayla (Warê Mêrg) Köyü Eskiköy (Dewa Xiraf) Mezrası'nın taranması sonucu 4 kişi yaşamını yitirmiş, 2'si ağır 7 kişi de yaralanmıştı. Şefik Ak, Aziz Ak, Hamit Ak ve Fırat Bayram, olay yerinde hayatını kaybederken, Nihat, Yakup, Hamit, Fehmi ve Ayşe Ak ile Mehmed Ali Meral, Yasin Saydam, buradaki ilk müdahalelerin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, olayın iki aile arasındaki arazi kavgası biçiminde geliştiğini açıkladı.Olayla ilgili önceki akşam saatlerinden itibaren çelişkili bilgiler verilirken, olay 'PKK köy bastı' şeklinde basına yansıtıldı. Ardından Genç Devlet Hastanesi önüne gelen Vali Balkanlıoğlu, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını, kan davası ve arazi kavgasından çıkmış olabileceğini söyledi.

Çelişkili açıklama ve bilgilere rağmen olayın arazi kavgası olmadığı, yaralı kurtulanların anlatımlarıyla ortaya çıktı. Ayrıca olayın şekli ve yaralıların ifadeleri akıllarda soru işareti bıraktı. Saldırıdan yaralı kurtulan Abdulhakim Ak yaşananları şöyle anlattı: 'Köyde ev yapmak için taş topluyorduk. Akşam saatleriydi, ama karanlık olmamıştı. Ara verdik. Oturup çay yaptık. Tam bu sırada bir kurşun sesi geldi ve hemen ayağım havaya kalktı. Baktık bizim arka yamaçtan ateş ediliyor. Annem üzerime atladı. İki kurşun da ona denk geldi. Bu sırada tek tek hedef alarak ateş ediliyordu. Amcamın oğulları ve ağabeyim ayağa kalktı, 'Biziz, niye ateş ediyorsunuz' diye bağırdılar. Onlar ayağa kalkınca otomatik bir şekilde taramaya başladılar. Direk kafamıza ateş ediyorlardı. Sonra aralarından bazıları aşağı indi. Ağabeyim, amcam gözümün önünde vuruldu.'

'Haber verdik gelmediler'

Olayın iddia edildiği gibi bir arazi kavgası olmadığının ısrarla vurgulayan Ak, bu yönlü açıklamanın kasıtlı olduğunu belirterek, 'Bizim kimse ile arazi alıp veremediğimiz yok. Diyelim öyle bir sorun var. Gelir beni vurur, bir başkasını vurur. Ama tüm akrabaları taramaz' dedi. Olay devam ederken karakola haber verildiği halde kimsenin gelmediğini öne süren Ak, 'Tarama devam ederken 3 defa karakola haber verdik. Vermesek ne olur ki bizim mezraya yakındır. Av tüfeği ile bir el ateş etsen askerler köye gelirler, kim ateş etti diye sorarlar. Kobra helikopter kaldırırlar. Ama biz orada yarım saat kurşun altında kaldık. Tek bir helikopter gelmedi. Bu da olayı anlatmaya yetiyor' diye konuştu.

'Yardıma gelenlere havan atıldı'

Mezranın yamaçlarından ateş edilmesinin yanı sıra köy içinde de bazı kişilerin olduğuna dikkat çeken Ak, 'İnenlerden bir tanesinin silahını ağabeyim yakaladı ve boğuştular. Bu sefer

image

yamaçlarda duranlar destek verdi bunlara. Bir süre sonra Yayla köyünden geldiler yardım için. Köylüler geldikten sonra büyük bir patlama oldu, galiba havan atıldı. İzi bellidir, onlar da korktu ve tekrar kaçtılar' diye kaydetti. Ak, olayın köyde inceleme yapıldığında ortaya çıkacağını dile getirerek, 'Bu olayı kim yaparsa yapsın birileri ya göz yumdu ya da destek verdi' dedi. Bu arada Basının ilk başta 'PKK köy bastı', Bingöl Valiliğinin ise 'İki aile arasındaki arazi husumeti' şeklinde duyurduğu olayın JİTEM'le ilişkisi olan bir kişi tarafından yapıldığı iddia ediliyor.
Öldürülenler toprağa verildi
Önceki akşam saat 19.30 sıralarında meydana gelen olayda yaşamını yitiren 4 kişiden 3'ünün cenazesi Diyarbakır'a getirildi. Saldırıda yaşamını yitiren Şefik Ak, Aziz Ak ve Hamit Ak Mardinkapı Mezarlığı'nda toprağa verilirken, yeğenleri Fırat Bayram ise Genç'te defnedildi. Yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreni sırasında bazı aile bireyleri sinir krizi geçirdi. Kürtçe ağıtlarla toprağa verilen 3 kişinin taziyeleri Şehitlik Semti'nde bulunan Botanlılar Yasevi'nde kabul ediliyor. Olayda yaralananların Bingöl Devlet Hastanesi'nde, ismi öğrenilemeyen bir kişinin ise Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavileri sürüyor. ERSİN ÇELİK - BİNGÖL(DİHA)

0 Yorum: