Türk hükümeti, Federe Kürdistan’ın içişlerine karışacağını “tehditlerle” teyit etti!

 

Rizgarî Online/Türk hükümeti, Federe Kürdistan yönetimiyle Bağdat merkezi hükümeti arasında devam eden Kerkük anlaşmazlığı ve Kerkük`te Kürdistanlıların barışçıl gösterisine teröristlerce bombalı saldırı düzenlenmesinin ardından, tansiyonun yükselmesi vesilesiyle yaptığı açıklamada, Federe Kürdistan bölgesinin içişlerine ve özellikle Kerkük`e müdahale etmeye devam edeceğini bir kez daha teyit etti. Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada :“Kerkük'teki gerilim ortamını kaygıyla izlediğini” ve “Kerkük politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını“duyuruldu.

 

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerkük Vilayet Meclisi'nin, “Kürt İttifakı mensubu üyelerinin bir basın toplantısı düzenleyerek, Kerkük'ün Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetime bağlanmasını talep ettiği” ne işaret edilerek, şunlar ifade edildi: 

"Bu çerçevede, Irak'ta bazı yerel ve bölgesel TV kanallarından yapılan yayınlarda bu girişime Türkiye'nin itirazı olmadığına dair iddialar da yayınlanmaktadır. Türkiye her zaman Irak halkını oluşturan tüm toplum kesimlerinin ahenk içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak siyasi uzlaşı çözümlerini desteklemiştir. Kerkük'ün de tüm kesimlerinin Irak'ın bütünlüğü içinde adil ve dengeli bir şekilde temsil edildiği özel bir statüyle yönetilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu politikamızda herhangi bir değişiklik yoktur ve olması da söz konusu değildir."

Kerkük'te gerginliğe neden olan unsurlar ve yaratılmak istenen oldu-bittiler"in dikkatle izlendiği ifade edilen açıklamada, "Bu gerginlik ortamının, buna neden olanlar dahil, kimsenin yararına olmayacağı açıktır. Türkiye, Kerkük'te ve Irak'ın genelinde tüm kesimleri bir kere daha uzlaşı ve diyaloğa davet etmektedir. Irak'ta huzur ve istikrarın tesisi doğrultusundaki çabalarımız tüm Iraklı kardeşlerimizle eşgüdüm ve istişare içinde kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.

RO/Ömer Kaçar

KERKÜK EMNİYET MÜDÜRÜNE YÖNELİK TERÖR SALDIRISI…     2-Aug-08 [9:52]
PNA-Kerkük güvenlik güçlerinden bir kaynak, Kerkük’ün Güney Batısı'nda bulunan bir bölgede, Kerkük Emniyet Genel Müdürüne yönelik bir terör saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Kaynak, sadırının dün akşam saatlerinde düzenlendiğini bildirdi.

Kaynak, saldırının Kentin Güney Batısı’nda bulunan Bağdat Garacına yakın bir yerde gerçekleştirldiğini ve daldırıda herhangi bir can kaybının ve yaralanmanın olmadığını ancak bazı araçlarda hasar meydana geldiğini bildirdi.

Kerkük İl Emniyet Müdürü Helo Necat, daha önce yaptığı açıklamada saldırı ardından yaptıkları araştırmada, ITC'ye bağlı silahlı kişilerin patlama sırasında halka açıkça ateş açtığını belirtti. Emniyet Müdürü Necat'ın verdiği bilgiye göre, güvenlik ekiplerinin olaylar sırasında yaralanan Ziya Sıdkı adında ITC büro koruması ile hastanede görüştüklerini ve Sıdkı'nın gösteri sırasında meydana gelebilecek herhangi bir saldırı ve patlamada, halka ateş açılması yönünde 'yukarıdan' kendilerine talimat verildiğini belirtti…

 

İLGİLİ HABERLER

Emir Türkiye’den geldi

KERKÜKLÜLER KARARINI VERDİ... ‘’KÜRDİSTAN BÖLGE YÖNETİMİNE BAĞLANMAK İSTİYORUZ’’

'Kerkük Kürtlerin yüreğidir'

YNK : Türkmen Cephesi 4 Kürdü öldürdü

'Ergenekon'un avukatı' Baykal'ın açıklamaları ve ITC saldırısı failleri gösteriyor

Kerkük'te İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın anti-Kürt ittifakı ve ITC parmağı

KERKUK ,ERBiL’DEN SONRA SÜLEYMANİYE’DE SEÇİM YASASINA KARŞI BÜYÜK PROTESTO

KÜRDİSTAN BÖLGE BAŞKANLIĞI’NDAN İNTİHAR SALDIRISINA KARŞI SERT KINAMA...

ERGENEKON IRAK FELLUCE’YE NE GÔNDERDI?

İsyan çağrısından sivil katliama

KERKÜK SALSIRISI İLE İLGİLİ AYTINTILAR GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR: ITC , ‘’HALKA ATEŞ AÇIN’’ TALİMATI VERDİ...

Sağlık Bakanı: Kerkük'te 25 kişi öldü, 180 kişi yaralandı

 

Kerkük Kuzey Irak'a Bağlanıyor

 

imageSongül Çabuk ile Söyleşi - İndirmek İçin (MP3)

imageSongül Çabuk ile Söyleşi - Dinlemek için (MP3) 

 

songul_cabuk Türkiye, Kerkük'teki siyasi gerginlikten kaygı duyduğunu bildirdi.

Evrim Bunn 01/08/2008 Amerika'nın Sesi

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada , Irak hükümetinin Kerkük'teki değişik etnik gruplar arasında eşit ve adil iktidar paylaşımını güvence altına alması gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin Kerkük'e özel statü verilmesi yolundaki tutumunun değişmediğinin altı çizilen açıklamada Irak toplumunun barış içinde yaşamasına yarayacak siyasi uzlaşmalara destek verileceği belirtildi

Bu arada Kerkük İl Meclisi kentin Irak'ın kuzeyindeki Kürt yerel yönetimine bağlanması yönünde karar aldı. İl Meclis Başkanı Rızgar Ali'ye göre  karar Irak anayasasıyla çelişmiyor. Irak Parlamentosu Türkmen milletvekili Songül Çabuk da kararın çelişkili bir yönü olmadığını söyledi.
Kürt Yerel yönetimi Kerkük il meclisinin kararını onayladı. Ancak konunun Irak parlamentosu'nda da onaylanması gerekiyor. Irak parlamentosu Pazar günü toplanarak Kerkük sorununu ele alacak. Parlamento Kerkük'te yönetiminin Kürt, Arap ve Türkmenler arasında eşit dağılımını öngören bir yerel seçim yasası çıkarmış ancak Kürtlerin protestosuna yol açmıştı.image

Protesto sırasında göstericilerin arasına giren bir intihar eylemcisinin üzerindeki bombaları patlatması sonucu 25 kişi ölürken, Kürtlerle Türkmenler arasında çatışma çıkmış, Türkmen Cephesi'nin büroları basılmıştı. Milletvekili Çabuk Kerkük halkının Irak hükümetinden bir yarar görmediğini, buna karşılık Kürt yönetimine bağlı kentlerin giderek geliştiğini söylüyor. Türkmen milletvekiline göre Kerkük halkının çoğunluğu Kerkük'ün Kuzey Irak'a bağlanmasını destekliyor.
Kerkük halkının birbirini sevdiğini söyleyen Çabuk medyanın Kerkük'teki olayları abarttığını savunuyor. Çabuk, Kerkük halkının tek isteğinin sesini duyurmak olduğunu ve başkalarının içişlerine karışmasını istemediklerini belirtiyor.
Türkiye'nin desteğinden memnuniyet duyduklarını belirten Çabuk, Irak anayasasının Türkmenlerin haklarını güvence altına aldığını ve komşu devletlerin kararlarına karışmasını istemediklerini söylüyor. Çabuk, Kerkük petrolünün tüm Iraklılara ait olduğunu ve sadece Irak'ın kuzeyinde yaşayanlara verilmesinin sözkonusu olamayacağını da söylüyor.

1 Yorum:

Anonymous said...

Tarihte nerde ne zaman bir kürt devleti olmus bizler araplardan bile önce mezepotamyadaydık diyosunuz ne bir tarihi kalıntı nede bir somut belge var ne bir mimariniz yıllardan beridir oralarda yaşıyoruz diyosunuzda bir çakılı çivinizi göremedik şu mezepotamyada