BAKAN ZEBARİ, RİCE İLE BİRARAYA GELDİ

PNA-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile biraraya geldi. Zebari, ABD'nin Irak’taki askeri varlığı konusunda süren müzakerelerde, Washington’un daha yapıcı bir tutum sergilemeye başladığını söyledi.ZEBARİ, RİCE  Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Washington'da görüşen Hoşyar Zebari, ABD ile imzalanması beklenen güvenlik anlaşmasının taraflar arasında anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD ile Irak arasında müzakerelerin çıkmaza girdiğini söylemişti. Ancak Dışişleri Bakanı Zebari, son görüşmelerden sonra, Temmuz ayı içinde bir anlaşmaya varılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Zebari, hangi taleplerden söz edildiğini belirtmedi, ancak Amerikalıların daha yapıcı bir tutum sergilediğini söyleyerek, Irak Parlamentosu’nun anlaşmayı onaylayabileceğini söyledi. Zebari, anlaşmanın gizli maddeler içermeyeceğini belirterek, taraflar arasında uzlaşma sağlanınca, parlamentonun onayına sunulacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de, Zebari - Rice görüşmesinin olumlu geçtiğini ve Ameirka’nın da yakında uzlaşmaya varılmasını beklediğini bildirdi. Kesin tarih vermek istemeyen Casey, Amerika’nın taleplerinin Irak’ın egemenliğini ihlal etme gibi bir amaç taşımadığını vurguladı.

Amerika'nın Irak'ta kalıcı üs kurmak veya Irak hava saha kontrol etmek istemediğini söyleyen Casey, tek amaçlarının Amerikan askerlerinin Irak'ta kalabilmesi için hukuki zeminin oluşturulması olduğunu kaydetti. Sözcü Casey, uzun vadede, hedeflerinin, Irak'ın yabancı güçlere muhtaç kalmaması ve güvenliğini sağlayabilmesi olduğunu belirtti.

Amerika’ya Irak’ta asker bulundurma yetkisi veren Güvenlik Konseyi kararının süresi bu yılın sonunda doluyor. Washington ve Bağdat, bu sürenin uzatılması konusunda müzakerelerde bulunuyor.

0 Yorum: