Polisten seyir halinde ki araca “park cezası!..”

Polis hızını alamadı!polis Diyarbakır'dan 4 Nisan'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü nedeniyle Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Amara (Ömerli) köyüne giden araç sahiplerine 2 ay sonra para ceza yağdı. 'Kural ihlali', 'kırmızı ışıkta geçme' ve 'hatalı sollama' gerekçesiyle para cezası kesilirken, hızını alamayan trafik polisi bir araca kestiği 5 cezadan birini de 'park ihlaline' dayandırdı.
Araç sahipleri, İHD Diyarbakır Şubesi aracılığıyla yürütmenin durdurulması için Urfa Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvururken, konu Başbakanlık İnsan Hakları İnceleme Merkezi'ne bildirildi. Cezaların keyfi ve masa başında kesildiğinin açık olduğunu söyleyen araç şoförleri, özellikle bir kilometre içerisinde 530 kişiye ceza kesilmesinin mümkün olmadığını, ancak bunu bile yaptıklarına vurgu yaptı. Araç sahiplerinden Enver Temiz, kendisine farklı farklı maddelerden 5 ceza kesildiğini belirterek, 'Toplamda 700 YTL'yi aşkın bir ceza kesmişler. Bizi hiçbir yerde bekletmediler. Yolda plakayı görmüşler. Cezalar o kadar komik ki, her bir cezayı 2 kilometrede bir keserek yapmışlar. Yani Urfa-Diyarbakır karayolunda on kilometre içerisinde 5 ayrı ceza almışım. polis dtplilerle Bu mümkün değil. Cezalardan biri ise 'park ihlali' olarak gösterilmiş. Seyir halinde iken nasıl park yapıyoruz' dedi. Temiz, 'Urfa Sulh Ceza Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması talebiyle başvurdum. İfade verdiğim Savcı, 'Nasıl sana böyle bir ceza kesmişler' diye şaşkınlığını dile getirdi' diye konuştu.
'Seyahat hakkım engellendi'
Diyarbakır İl Genel Meclis üyesi olan Ekrem Demir ise, verilen cezalara ilişkin olarak İHD'ye ve yine Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'na başvurdu. Demir, 'Ben buradan Urfa'ya kadar hiçbir şekilde durdurulmadım. 3 Nisan'da Diyarbakır'dan Urfa'ya geçtik. Ancak bana verilen cezalar da aynı gün sanki Urfa'dan Diyarbakır'a geliyormuş gibi kesmişler' dedi. Kendisine 340 YTL'lik iki ceza kesildiğini aktaran Demir, 'Bir ceza Urfa'dan Diyarbakır'a doğru 15'inci kilometrede, diğeri ise yine Urfa'dan Diyarbakır'a gelirken 16'ıncı kilometrede kesilmiş. Bir ceza makbuzunun seri numarası 917 bin 543, diğerinin ise 917 013 seri numarası var. Bu da demektir ki, iki ceza arasında bir kilometre var ve bu bir kilometrelik mesafede 530 araca daha ceza kesilmiş olmasıpic  gerekiyor. Bir kilometrelik alan içersinde 530 tane aracın geçmesi mümkün değil. Olağanüstü yeteneklere sahip memur varsa bunu dünya kamuoyuna tanıtalım ona ödül versinler. Keza bir kilometrede yani bir dakika demek. Bu bir dakikada 500 kişiye ceza kesmiş oluyor' şeklinde konuştu. Salih Şık adlı araç sahibi de, kendilerine cezanın yürüyüşten iki ay sonra iletildiğini belirterek, 'Ayrı ayrı olmak üzere toplum 520 YTL'lik üç ceza vermişler. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurduk. Aracın plakasına ceza kesmişler. Kaçıncı maddeden belli değil. Keyfi cezalar kesilmiş. Yolda hiçbir şekilde durdurulmadık. Oturmuşlar masa başında kesmişler' dedi. DİYARBAKIR - DİHAHikmet Erden

0 Yorum: