Barzani'den PKK'ya mektup, AB'de Kürt sorununa çözüm baskısı

Masud-barzani Cevdet Aşkın*/Almanya'da Oskar Lafontaine'in de aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili, federal parlamentoya Türkiye ile yapılan üyelik müzakerelerinin merkezine Kürt sorununun çözümünün konulmasını da talep eden bir önerge verdi. Fırat Haber Ajansı tarafından dün verilen haberde, 6 maddelik önergede Kuzey Irak'a yapılan operasyonların durdurulması için Türk hükümetine baskı yapılması ve Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için tüm önemli aktörlerin özellikle de DTP'nin dahil edileceği bir inisiyatif geliştirilmesi istenildi.

 
IRAK
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretini beklediğini söyledi. Zebari, kesin tarih vermediği ziyaretin çok kısa sürede olmasını beklediğini söyledi.
KUZEY IRAK
Anadolu Ajansı tarafından dün verilen habere göre Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ortaklarından Mesut Barzani'nin yönetimindeki Kürdistan Demokratik Partisi, PKK'ya, Kuzey Irak'ta sosyal ve ekonomik kalkınma için önem taşıyan yabancı ve yerli işadamlarına yönelik "haraç faaliyetlerine derhal son vermesini ve bölgeyi terk etmesi"ni isteyen bir
mektup gönderdi.
İRAN
İran topçusu Kandil Dağı'nın sınıra yakın bölgelerini önceki gece ateş altına aldı. PUKmedia tarafından dün verilen haberde bir saat süren bombardımanda Mesta Mela, Sar Aşkotan ve Korkesi alanlarının hedeflendiği belirtildi.
ABD
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, önceki gün yaptığı açıklamada ABD yönetiminin PKK, bağlı örgütler ve PJAK ile görüşme yapmadığını söyledi.
PKK
Öcalan'ın avukatları müvekkilleriyle görüşmek üzere dün İmralı'ya gittiler.
GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
Bölgesel Kürt Yönetimi'nin PKK'ya mektubu, Erdoğan'ın Irak ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından en son 30 Haziran'da dile getirilen Erbil'in söylem ve fiziki olarak örgüte karşı somut adımlar atması yönündeki talebine "düşük profilli" bir yanıt niteliği taşıyor.
Alman parlamenterlerin önergesi, Kürt sorununun çözümünün uluslararası hale gelmesine işaret ediyor ve adeta bir önkoşul gibi üyelik görüşmelerine sokulması niyeti ilk kez ifade ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bir yıl süreyle Kuzey Irak'a harekât yapma yetkisini veren hükümet tezkeresinin süresinin dolmasına 3.5 ay kala Ankara'nın PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesine yönelik Ekim 2007'den itibaren yürüttüğü süreç 2 Temmuz itibariyle:
1- Askeri planda Türkiye içinde çatışmaların şiddetlenerek devam ettiği, sınırötesine ciddi bir müdahalenin ise zora girdiği,
2- PKK'nın da askeri yöntemin çözüm getirmeyeceğini kanıtlamak ve kış aylarına "diri" çıkabilmek için bütün imkânlarıyla şiddeti tırmandırdığı,
3- Dolayısıyla sürecin karşılıklı olarak tam bir "yıpratma" savaşına dönüştüğü,
4- ABD'nin askeri yöntemin iyice kullanılarak adeta "tüketilmesi" yönünde bir sessizlikle bu süreci izlediği,
5- Siyasal, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla Türkiye'nin gelişiminin önünü tıkayan; türban, kapatma davası ve en son olarak da Ergenekon operasyonunun tamamen gölgesinde kalan Kürt sorununa Avrupa'nın ilgisinin özellikle Türkiye takıntılı Sazkozy'li Fransa'nın dönem başkanlığı sırasında artacağı görülüyor.
*referans/03.07.2008

0 Yorum: